Українська правда

Євро-2012. Твіттер-огляд матчів групи A

Сергей Шемшученко — 18 червня 2012, 08:31

Ось вже крок за кроком закінчується груповий етап Євро-2012 і ми можемо робити перші підсумки. Група А закінчила своє протистояння і результат, скажу я Вам, шановні читачі, виявився дуже цікавим. Хто б міг повірити, що Росія, яка так феєрично розпочала свій перший матч на Євро, вилетить? А хто б міг подумати, що "одноманітні" греки пройдуть далі? Чи повірили б Ви в те, що поляки не пройдуть в 1/4? Запитань більше ніж відповідей…Ну що ж, подивимося, що пишуть відомі футболісти з приводу поєдинків.

Розпочнемо з нашої рубрики "прогнози футболістів". А в прогнозі й писати практично нічого. Перед матчем зустрівся лише один твіттер футболіста з прогнозом на поєдинки Чехія – Польща, Греція – Росія. В цьому випадку варіантів два: або матчі складні, або вони не цікаві для широкого кола футболістів. Гадаю, що за відповідь можна прийняти обидва варіанти. Все-таки команди, які вчора грали, не являються представниками європейського футбольного екстра-класу. Тому й не дивно, що свої твітти відомі футболісти залишили для цікавіших протистоянь.

Єдиний прогноз, який мені зустрівся, був у твіттері колишнього гравця "Блекберна" Роббі Севеджа (пам’ятаєте блондина з довгим волоссям у футболці "Блекберна"?). Роббі написав, що зробив ставку у William Hill на перемогу Польщі з рахунком 2-1, та Росії - 2-0. Як бачимо, не вийшов із Севеджа Нострадамус. Це означає, що він програв свої фунти. А от Йоссі Бенаюн, як це часто робить, здійснив своєрідне опитування серед власних фолловерів щодо переможця матчу Чехія - Польща. Більшість вважала, що виграють поляки. Отже, вони теж помилилися.

А тепер проглянемо, що ж писали наші дорогі футболісти у власних твіттерах.

Розпочнемо з твіттеру відомого в минулому футболіста "Евертона", "Барселони" та "Тоттенхема", ведучого BBC Гарі Лінекера. Багато своєї уваги сьогоднішнім матчам він не приділяв. Спочатку перед матчем містер Лінекер посміявся з самої групи, яку назвав "групою недостатку". Всі ми можемо здогадатися, чому саме. У матчі між Польщею і Чехією Гарі перевагу віддав чехам, які "є фаворитами через те, що можуть зіграти в нічию, яка дозволить їм пройти далі". Крім того, на думку відомого британця, УЄФА зробила розумну річ, коли вирішила провести обидва матчі в один час, що забезпечить відсутність нечесної гри і договірних матчів. Про результати матчів групи А Лінекер так нічого й не написав.

Хотілося б почитати більше твіттів Петера Шмейхеля, проте цього вечора відомий датчанин багато не писав. Після матчу Греція – Росія він зазначив: "Неймовірний поворот подій у групі А. Хто б думав, що Росія вилетить і що Греція вийде у чвертьфінал? #Hopeforall #euro2012". Як бачимо, не тільки ми здивовані результатом, знаменитості теж.

Цікавими були матчі в групі А не лише для європейців, але й для африканських футболістів. Ось, наприклад, Самуель Ето’о написав у своєму твіттері: "У Лос-Анджелесі пройшов парад на честь хокейних легенд! Але я більше тямлю в футболі і з нетерпінням чекаю матчу "Росія - Греція"". Дочекавшись матчу, камерунець написав у перерві поєдинку, після голу Карагуніса: "Греція, Греція…Ваші боги сьогодні милосердні". Очевидно, що Ето’о помалу стає справжнім росіянином і співпереживає з іншими російськими громадянами за збірну. По завершенню поєдинку Самуель написав, що "Росія грала краще, але удача була на стороні інших".

Ізраїльський футболіст Йоссі Бенаюн, запитавши фанів про майбутнього переможця, взявся за перегляд матчів. Єдине, що написав ізраїльтянин після матчу, було: "Не можу повірити, що Росія вилетіла".

Пам’ятаєте такого футболіста як Гаїзка Мендьєта? Він колишній гравець "Валенсії", "Лаціо", "Барселони". Так от, ми вирішили почитати і його твіттер. Гаїзка написав, що він думає про греків: "Якщо чесно, я не думав, що Греція пройде до останніх 8 команд, спостерігаючи за їх грою в першому турі, але це велич, краса футболу!". Вже по закінченню матчів, екс-гравець "Валенсії" написав: "Завжди сумно бачити, що домашні команди залишають турнір #Польща. Настає час, коли команди розчарувалися і перестають або продовжують мріяти". Мудро написав Мендьєта, нічого не скажеш.

Футболіст московського "Спартака" Демі де Зеув теж не залишився осторонь подій. Він доволі критично висловився на рахунок гри греків: "Антифутбол – ключ до успіху". Не зрозуміло, чим викликана така реакція голландця, проте стиль гри збірної Греції йому явно не подобається.

Не було меж здивуванню гравця французької національної збірної Йохана Кабайе: "Росія провалилася!!!!!!!!! Греки поламали всі прогнози". Ну що ж, таку кількість знаків оклику легко можна зрозуміти.

Були серед футболістів і ті, які зраділи перемозі своїх друзів, колег, тренерів. Свою радість вони виплеснули у твіттах. Зокрема, гравець лондонського "Челсі", бразилець Давід Луїз написав наступне: "Вітаю мого друга Чеха і мого першого менеджера в Європі Фернандо Сантоса з кваліфікацією до наступного раунду Євро! Ви це заслужили".

Представник "Бешікташу" Сімао Самброса теж скористався нагодою і привітав тренера греків Фернандо Сантоса, а також їхніх гравців Кацураніса і Карагуніса. Зі сторони чехів привітання дісталися Сівоку і Барошу.

Дуже розійшовся після матчу український футболіст Максим Калініченко. Спочатку він запитував своїх фолловерів чи вилітає Росія з турніру, якщо програла з рахунком 1-0. Дізнавшись відповідь, у Макса в хід пішли нецензурні слова, які, шановні читачі, повторяти вголос не буду. Однозначно, що Калініченко дуже переживав за сусідню збірну. Після цього в нього розпочалася словесна перепалка з одним своїм другом, невідомим нам користувачем на ім’я @raulitto. Цей "твіттерянин" негативно висловився про виступ збірної Росії і звинуватив футболістів у небажанні битися на полі. Особливо жалівся @raulitto на Андрєя Аршавіна, який, на його думку, ходив по полі і не сильно намагався викладатися на повну.

Відповіді Калініченка були наступними: "Льох, не можна так все одно ... Бл**, півкраїни чекало перемоги, а інші чекали що обісру*** ... Ось так у нас завжди і скрізь (((. Ну значить гноби всіх ... Я не розумію цього і завжди буду на стороні футболістів, щоб не говорили... безглузда розмова(. Дай Бог щоб наші вискочили з групи, а то і у нас почнеться ... (((".

Очевидно, що тема розмови, якої торкнулися у твіттері Максима Калініченка, є зовсім непростою. Сподіваюся, що після матчу між Україною і Англією ми будемо таким чином обговорювати англійців, а про наших хлопців писати лише подяки і радісні твітти.

До зустрічі на champion.com.ua!