Українська правда

Матчі Євро в Україні відвідали високопосадовці 11 країн

Сергей Шемшученко — 2 липня 2012, 17:41

Попри заклики деяких європейських політиків бойкотувати чемпіонат Європи з футболу 2012 року, матчі в Україні відвідали посадовці високого рангу з щонайменше 11 країн.

Матчі Євро-2012 в Україні відвідали представники Іспанії, Італії, Польщі, Німеччини, Грузії, Таджикистану, Вірменії, Литви, Росії, Молдови, Угорщини.

Найбільше іноземних гостей приїхали на фінал чемпіонату. Як повідомило МЗС, на фінальному матчі Євро-2012 на НСК "Олімпійський" у Києві були присутні 5 королівських осіб, 5 президентів, 2 спікера парламентів, 4 глави і ряд членів іноземних урядів.

Так, до Києва 1 липня приїхав принц Іспанії Феліпе Хуан Пабло Альфонсо з дружиною Летицією.

Також приїхали президент Польщі Броніслав Коморовський, президент Таджикистану Емомалі Рахмонов, президент Вірменії Серж Саргсян, президент Грузії Міхаїл Саакашвілі, а також президент Білорусі Алєксандр Лукашенко, який приїхав з сином.

Були також прем'єр-міністри Італії та Іспанії Маріо Монті і Маріано Рахой, прем'єр-міністр Литви Андріус Кубіліус, прем'єр Молдови Влад Філат та прем’єр Угорщини Віктор Орбан. Також на фінал приїхали міністр освіти, культури та спорту Іспанії Хосе Ігнасіо Верт, спорту і туризму Італії П'єро Гнуді.

Були також голова Державної Думи РФ Сєргєй Наришкін та глава адміністрації президента Росії Сєргєй Іванов, а також голова парламенту Молдови Маріан Лупу та ряд молдовських чиновників.

У VIP-ложі також були присутні колишній президент Польщі Алєксандр Квасьневський, радник Генерального секретаря ООН зі спорту на благо розвитку та світу Вільфрід Лемке.

З VIP-ложі за фінальним матчем спостерігали президент УЄФА Мішель Платіні, президент ФІФА Йозеф Блаттер, глава Міжнародного олімпійського комітету Жак Роге, йорданський принц Алі Аль Хуссейн, який є віце-президентом ФІФА.

Матчі своїх збірних в Україні відвідували принц данський Фредерік із дружиною княжною Мері, посли Німеччини Ганс-Юрген Гаймзьот, Португалії Маріо Жезуш душ Сантуш, Швеції Стефан Гуллгрен.

А от у Харкові, де відбуває покарання екс-прем’єр Юлія Тимошенко, німецькі європарламентарі Ребека Хармс та Вернер Шульц, а також 50 інших активістів, пішли не у VIP-ложу, а на трибуни стадіону. Вони принесли з собою плакати з написами "Releaseallpoliticalprisoners" (Звільніть усіх політичних в’язнів) та "Fairplayinfootballandpolitics" (Чесна гра у футболі та політиці).

Нагадаємо, в Україні було зіграно 16 ігор Чемпіонату Європи з футболу 2012 року. І зних по 5 ігор пройшло у Києві та Донецьку, та по три гри – у Львові та Харкові.

Президент Віктор Янукович відвідав усі матчі збірної України. Крім того, він був присутній на фінальному матчі Євро-2012. На першій грі збірної України зі Швецією та на фіналі чемпіонату були присутні екс-президенти України Леонід Кравчук, Леонід Кучма і Віктор Ющенко,

Як повідомлялося, перед початком чемпіонату європейські політики, стурбовані долею екс-прем'єра Юлії Тимошенко, засудженої на сім років позбавлення волі, закликали керівництво своїх країн мінімізувати візити в Україну на час чемпіонату, нагадує tyzhden.ua.