Українська правда

Український кордон працюватиме за новою схемою і після Євро

Сергей Шемшученко — 6 липня 2012, 17:52

Інноваційна модель охорони державного кордону відмінно спрацювала під час Євро-2012, і буде використовуватися прикордонниками і надалі.

Про це розповів перший заступника голови Держприкордонслужби України Павло Шишолін.

"Всі інновації, які ми запровадили, готуючись до Євро-2012, ефективно спрацювали під час чемпіонату, та будуть використовуватися і після турніру. Ми вже працюємо з Посольством України у Польщі, з Міністерством закордонних справ, митною службою над продовженням спільного контролю", - сказав він.

За словами Шишоліна, польські колеги-прикордонники пообіцяли підготувати пропозиції щодо внесення змін у Кодекс шенгенських кордонів, що дозволить проводити спільний контроль і на українській стороні.

Крім того, буде активно використовуватися система попереднього інформування про пасажирів.

"Служба вже отримує 50-60% інформації від авіакомпаній. Будемо розвивати цей напрям. Такі системи попереднього інформування плануємо запровадити і в автомобільних та морських пунктах пропуску", - зазначив перший заступника голови відомства.

Нагадаємо, готуючись до Євро-2012, Держприкордонслужба запровадила низку інноваційних методів роботи, які дозволили в 2,5 рази зменшити час перевірки в пунктах пропуску.

Зокрема, організували спільний контроль на українсько-польському кордоні, оформлення транспорту за принципом однієї зупинки, під час руху, відмінили імміграційні картки, запровадили електронні картки для паспортного контролю, передбачили додаткові мобільні робочі місця.

Крім того, запровадили систему попереднього інформування про пасажирів і вперше проводили роботу в прямому режимі по базам даних Інтерполу, пише ukraine2012.gov.ua.