Українська правда

Блохін: "Усі говорять, що український футбол на підйомі, однак для збірної особливого вибору немає"

Сергей Шемшученко — 4 вересня 2012, 19:00

У вівторок, 4 вересня, головний тренер збірної України Олег Блохін на заміській базі київського "Динамо" у Конча-Заспі поспілкувався з журналістами, поділившись своїми думками про майбутній відбір ЧС-2014, а саме - гру в Англії.

Про втрати та проблеми перед грою з Англією

"Усі приїхали. У нас кадрові проблеми не є секретом: це Михалик і Кучер, який вибув в останній грі на 10-12 днів. Усі інші здорові. Завтра будемо робити медогляд, щоб визначити, у якій формі команда перебуває. Випали Кучер і Михалик, і у мене залишилося три центральні захисники. Якщо випаде ще хтось, то потрібно буде добряче ламати голову. Чому? Тому що ми всі говоримо, що український футбол на підйомі, однак для національної збірної особливого вибору немає.

Для мене зараз проблема: чому не грає Девіч. Знову ми у тій ситуації, коли гравець хороший, але приходить з лави запасних своєї команди. Я не втручаюсь у клубні справи. Проте як тренер національній збірної, я хочу, щоб гравці грали. Хоча б 45 хвилин. Хоча клуби жаліються, що грають через три дні на четвертий. Так грає вся Європа, так грали ми. А тут відіграли сім матчів і вже втомилися...

Тимощук сидить у "Баварії". А мені яка різниця, де Толя сидить? Мені треба, щоб вони грали. Якою б зіркою гравець не був, він не може з лави відразу заграти. Потрібно відчути ритм гри".

Про перегляд суперника

"Я ще не встиг з хлопцями поговорити. У мене перезавантаження після Євро-2012 відбулося. І відпочив, і проаналізував. Аналіз Англії у нас за планом післязавтра стоїть. Тоді вже більш детально вивчатимемо їх. 7 вересня вони ще грають у Кишиневі. Цю гру також будемо аналізувати. Але можу сказати, що збірна Англії - це збірна Англії. Тим більше, грати на "Вемблі" всім командам важко. Нас чекає важка гра".

Про те, що Шевченко та Воронін залишили збірну

"У нас перебудова відбулася саме на Євро. Коли з'явилася молодь. І грали ми на Євро зовсім іншим складом, аніж був. Пішов Шевченко, пішов Воронін. Перед чехами я сказав, що хтось з молоді має ставати лідером. Вони вже переросли вік "молодіжки". Але штучного лідера не може бути, вони повинні доказувати це на полі. Поживемо побачимо. Хто стане лідером. Бажано, щоб це пошвидше відбулося. Не може вести збірну тільки Тимощук, Шевченко чи Воронін.

Усі гравці українського чемпіонату у нас під контролем. Якщо справді ми побачимо, що хтось з гравців заявить про себе, то будемо запрошувати. Хоча, чесно кажучи, зараз я таких гравців не бачу. Усім потрібен час, потрібно рости. Я беру з клубів готових гравців, у мене немає часу їх готувати".

Про нового президента ФФУ - Анатолія Конькова

"Я почув нормальні слова від президента, який підтвердив, що національній збірній будуть створюватися ідеальні умови. Щоб не було проблем, адже збірна - це вершина піраміди нашого футболу. Загалом, наразі говорити немає про що. Новий президент тільки-но прийшов, йому потрібно розібратися. Коньков зустрівся з хлопцями, побажав удачі. Якщо ви думаєте, що виникатимуть розбіжності у мене з новим президентом, то ви помиляєтеся. Окрім того, хочеться подякувати Григорію Суркісу за спільну роботу".

Про минуле Євро-2012 і майбутній відбір ЧС-2014

"Прикро, що за тої гри, яку ми показували на Євро, ми програвали. Французам ми програли 0:2, але у тактичних діях ми програли лише 40 епізодів. Майже рівна гра. Можливо, не вистачило емоцій, може, чогось іншого. Англійців ми переграли на 250 тактичних дій. Але це вже минуле. Це вже не Євро, а відбір. І стратегію тут потрібно робити зовсім іншу. Відбір є більш довгим. А на Євро ми потрапили, як з корабля на бал. І якби команда пройшла Англію, то у наступних іграх вона показувала б таку ж самовіддачу.

Є моменти, котрі треба покращувати. З іншого боку, я щасливий, що у мене є цілий тиждень на це. Перше, що мене хвилює, - це стан футболістів. Адже те, що я бачу у чемпіонаті Украни у виконанні деяких виконавців, дивнує та розчаровує. У цьому напрямку будемо працювати. Проте спочатку потрібно подивитися на стан футболістів".

Про фаворитів у відборі до ЧС-2014

"Будь-яке очко у відборі - це плюс. Окрім того, давайте пригадаємо, коли ми в Англії вигравали там. Тільки в Україні одного разу виграли. Це - топ-команда, з якими кожне очко на вагу золота. Нам найважливіше - брати очки, там, де ми маємо їх брати. Думаю, ми все ж таки сильніші за Молдову. Однак і Чорногорія з Польщею боротимуться.

За вихід на ЧС будуть боротися чотири команди. Ви хочете почути, що я скажу, що ми маємо вийти з першого місця? Та ні. Зараз більш тверезо будемо оцінювати шанси. Зараз психологію футболістів не потрібно ламати. Їх потрібно налаштовувати, щоб вони повірили, що можуть грати з кращими командами Європи. Ми не повинні нікого боятися.

Тим більше, нинішня команда вже налаштована грати на атаку. У мене в останній грі Ракицький бігав центрального нападника. В оборонний футбол ми не зможемо грати, як це було у 2006-ому. Якщо я буду стримувати гравців зараз, то, напевне, я буду неправильним тренером".

Про Юрія Калитвинцева, який залишив збірну

"Юрій прийшов до мене і сказав, що хоче піти. У нас була домовленість: якщо хтось хоче самостійної роботи, то підходить до мене, і ми розмовляємо. Я йому порадив подумати, запитав, чи є пропозиції. Він відповів: "є". Ніяких конфліктів не було. Людина прийняла таке рішення. Можливо, правильне, можливо, ні. Я вважав, що він має ще залишитися. Назад, думаю, дороги немає".