Українська правда

ЧС-2014: "Полум'я" Ніко Ковача у Бразилії

Сергей Шемшученко — 5 червня 2014, 19:00

Чемпіон розпочинає огляд учасників Чемпіонату світу з футболу у Бразилії. Як ми вже повідомляли, детально наша редакція описувала кожну з команд напередодні старту ЧС-2010, тому цього разу даватимемо гіперпосилання на ті матеріали.

Першим же своєрідним "новачком" для нас, який пропустив Чемпіонат світу у Південній Африці, стала збірна Хорватії, розповідь про яку ми і починаємо.

Хорватія: назва та форма

Збірну Хорватії з футболу на батьківщині називають "полум'яними" (Vatreni). Однак для нас більш звична назва "картаті". Пов'язано це з виглядом основної форми команди, яка нагадує шахову дошку, на якій чергуються білі та червоні кольори.

Ігрова форма складається з кольорів національного прапора. Основною на ЧС-2014 буде: картата червоно-біла футболка, білі труси та сині гетри. Резервним варіантом вважатиметься абсолютно синя форма, де на футболці та на шортах по бокам будуть біло-червоні смужки.

Хорватія: історія

Не секрет, що самостійною Хорватія вийшла на міжнародну арену після розвалу Югославії. Тоді, у 1994-1995 роках, з "полум'яними" доля відразу ж звела збірну України у кваліфікації на Євро-1996. "Синьо-жовті" були розгромлені на виїзді з рахунком 0:4, але вдома завдали супернику єдиної для них поразки у тому відборі - 1:0.

Однак хорвати фінішували у групі першими та поїхали до Англії. Обігравши на груповій стадії Туреччину та Данію, балканці пропустили вперед тільки португальців, але у чвертьфінал пробилися. Щоправда, там вони поступилися Німеччині, яка у підсумку виграла ЧЄ-1996.

Доля вирішила, що для України зустрічей з Хорватією багато не буває, та звела ці команди у стикових матчах відбору на ЧС-1998. І знову перевага була на боці балканців, які виграли вдома 2:0, а у Києві втримали потрібну нічию - 1:1.

"Картаті" на груповій стадії програли тільки Аргентині та перемогли Японію та Хорватію. В 1/8 фіналу турніру хорвати мінімально перемогли Румунію (1:0), а у чвертьфіналі досить сенсаційно розбили кривдників по ЧЄ-1996 німців (3:0). У півфіналі вони програли господарям першості французам (1:2), проте у матчі за третє місце здолали Нідерланди (2:1). Бронзові медалі ЧС-1998 і є найвищим досягненням збірної Хорватії за роки незалежності.

На Євро-2000 балканці не потрапили. На ЧС-2002 вони не змогли вийти з групи, пропустивши вперед Мексику й Італію. Аналогічно траплялося й у фінальних стадіях Євро-2004 і ЧС-2006, де вони також ставали третіми. На ЧЄ-2008 хорвати виграли свою групу як і у відборі, так і в основній стадії. Проте у чвертьфіналі по пенальті "картаті" програли Туреччині.

ЧС-2010, як уже було сказано, "полум'яні" пропустили, а на Євро-2012 в Україні та Польщі вони знову ж таки фінішували третіми,

Фото gol.dnevnik.hr

програвши боротьбу Іспанії й Італії.

Про шлях на Чемпіонат світу 2014 року та нового головного тренера збірної Ви можете прочитати у нашому попередньому матеріалі. Ми ж перейдемо безпосередньо до самої команди.

Хорватія: голкіпер

Безумовно, місце у воротах займе 35-річний Стіпе Плетикоса, який є основним голкіпером команди от уже більше десяти останніх років.

Другим воротарем вважатиметься Данієль Субашич з Монако, а 21-річний Олівер Зеленіка навряд чи зможе отримати шанс з'явитися на полі. Хіба що перші двоє отримають травми.

Хорватія: захисники

Справа місце заброньоване за капітаном команди Даріо Срною, який представляє донецький Шахтар. Основне місце в основі отримав би і Йосип Шимунич, якби не відхопив дискваліфікацію на 10 матчів збірної. Нагадаємо, що після матчу плей-офф відбору на ЧС-2014 проти Ісландії ветеран схопив мікрофон і почав викрикувати нацистське привітання часів Другої світової війни.

Отже, Ведрану Чорлуці у центрі буде допомагати або Гордон Шильденфельд, або київський динамівець Домагой Віда. Проте останній уже заявив, що готовий діяти і на позиції лівого захисника, якщо йому не знайдеться місця у центрі. У такому випадку партнером Чорлуки може стати і ветеран Даніель Праньїч.

Деян Ловрен і Шимо Врсалько будуть готові замінити партнерів у будь-який момент, щоби отримати можливість зіграти на Мундіалі.

Хорватія: півзахисники

В останньому товариському поєдинку з Малі головний тренер вирішив випустити у центр півзахисту Вукоєвича з київського Динамо. Правда, мало віриться, що Огнен буде основним у Бразилії. Але віриться у те, що коли потрібно буде зберегти потрібний результат, він точно вийде на заміну, щоб зривати атаки суперників у центрі.

Фото jutarnji.hr

А так, місця у півзахисті заброньовані за Іваном Ракитичем, Лукою Модричем, Самміром та Іваном Перишичем. Проте наврядчи Ніко Ковач захоче зіграти проти Бразилії з двома креативними - Ракитичем і Модричем. І тут знову повертаємося до кандидатури Вукоєвича. Побачимо, що вирішить безпосередньо сам наставник.

Може отримати свій шанс і 20-річний Матео Ковачич з міланського Інтера. Щодо Марсело Брозовича й Івана Мочинича, то ці футболісти ще за збірну й у товариських спарингах не виходили, тому їхня поява у Бразилії дорівнює майже нулю.

Хорватія: форварди

Пара Івица Олич - Маріо Манджукич і надалі буде головною ударною силою команди. Швидше за все, ще одному представнику донецького Шахтаря Едуардо місця в основі не знайдеться. Зате точно можна сказати, що Ніко Ковач дасть йому проявити себе на заміні.

Нікица Єлавич і 20-річний Анте Ребич, очевидно, будуть запасними. Хіба що хорватам кров із носу потрібно буде забивати, тоді перший також може з'явитися з лави запасних.

Хорватія: букмекери

Нагадаємо, букмекерські контори зійшлися на тому, що Хорватія не зможе на рівних протистояти Бразилії, яка є фаворитом усього Чемпіонату. На Хорватію та Мексику приймають майже однакові ставки у боротьбі за друге місце.

Зазначимо, що Хорватія та Мексика вже зустрічалися у фінальній частині Чемпіонату світу. У 2002 році у Японії у стартовому матчі "картаті" програли представникам Центральної Америки, і та поразка залишила їх за бортом плей-офф.

Цього разу Чемпіон усе ж більше віддає перевагу балканській команді, яка має вже зіграний склад, у порівнянні з мексиканцями. Хоча, якщо останні виграють очну дуель, то це не варто буде розцінювати як якусь сенсацію.