Українська правда

ЧС-2014. Група F. Нігерія - Боснія та Герцеговина 1:0. Нігерія відправляє Боснію додому

Сергей Шемшученко — 22 червня 2014, 03:05

Перший млинець на Чемпіонатах світу з футболу вийшов для Боснії та Герцеговини глевким. Балканці після гідного програшу від Аргентини поступилися і Нігерії. Тепер вони можуть пакувати валізи додому, хоча і мають шанс відігратися в останньому турі на Ірані.

Матч Нігерія - Боснія, якщо порівнювати з попередніми цього ігрового дня, був набагато цікавішим. Це якщо не враховувати другий тайм зустрічі між Німеччиною та Ганою. Команди розпочали без розвідки, активно відповідали атакою на атаку. Так, власне, пройшов увесь перший тайм.

Якби не одне "але"... У перебіг втрутилися арбітри. На 21-й хвилині вони відвбрали чистий гол у Джеко. Едін уникнув оффсайду під час передачі на хід від партнера, проте боковий арбітр вирішив перестрахуватися та прапорцем махнув. Повтор показав, що помилилася новозеландська бригада суддів. Цілком можливо, що ця помилка і стала вирішальною у поєдинку. Адже невідомо, як би розвивалися події, не скасуй рефері це взяття воріт.

Менше ніж через десять хвилин рахунок у матчі був відкритий. Еменіке прорвався правим флангом, увійшов у штрафний майданчик і віддав на ніким не прикритого Одемвінгіе. Той пробив поміж ніг Беговичу, а воротар такого не очікував. Боснійці мали претензії до арбітрів, вони апелювали, що Еменіке сфолив проти Спахича перед передачею. Тут повтор дав чітку відповідь - фолу не було.

Боснійці активізувалися наприкінці першого тайму, але дотиснути суперників не змогли. Очікували від них щось подібного й у другій половині, та вийшло не так, як гадалося. Не допомогли і заміни. Сафет Сушич випустив Ібішевича та Саліховича, які, втім, розчинилися на полі. Нігерійці спокійно контролювали хід гри. До того ж і самі переходили у непогані атаки. Тільки розраховували чомусь на дальні удари, а не намагалися розіграти комбінації.

Єдиний по-справжньому реальний шанс врятувати матч був у Боснії у компенсований час. Джеко прийняв на груди довгий верховий пас, розвернувся, залишивши позаду двох оборонців, і пробив. Еньєама врятував своє команду, перевівши ногами удар у стійку. Фінальний свисток, і Боснія прощається з мріями про плей-офф, а Нігерія фактично оформлює путівку в 1/8 фіналу.

ІВНПМО
1Аргентина22003-16
+12Нігерія21101-04
-13Іран20110-11
4Боснія та Герцеговина20021-30