Українська правда

Вирішальний бій для козаків. У чому секрет перемоги над Касільясом і компанією?..

Сергей Шемшученко — 12 жовтня 2015, 21:08

Головна команда України зупинилася за крок до мети - виходу на континентальний форум. Для того, щоб вийти на Євро-2016, не озираючись на результат паралельного протистояння Люксембургу зі Словаччиною, команді Михайла Фоменко треб перемагати збірну Іспанії.

Чемпіон впевнений, що таке завдання нашій збірній до снаги.

3 29 квітня 1992 року по 9 жовтня року поточного збірна України провела 222 матчі. У більш ніж двох десятках протистоянь проти кращих збірних світу, яких прийнято іменувати не інакше як "топ", на рахунку нашої команди три перемоги (а кому й одна, якщо не вважати колектив Португалії зразка 1996 року збірною з таким статусом).

У пам’ятному матчі відбору до Мундіалю у ПАР, який проходив у Дніпропетровську, перед поєдинком з командою Англії збірна України так само була перед брамою необхідності перемагати суперника. Інший результат нас категорично не влаштовував.

І нехай сьогодні у "синьо-жовтої" дружини нібито є "запасний вихід" у вигляді можливості зіграти у плей-офф змагань, потрапити у такі "двері" ми, як відомо, не в змозі з початків нашої незалежності.

Команда тренера Вісенте Дель Боске та її гравці зробили все для того, щоб сьогоднішній матч у Києві пройшов з максимальною легкістю для нашого колективу (якщо про будь-яку легкість як таку у битві з настільки грізним ворогом можна говорити). Як і шість років тому, перед матчем з англійцями, суперник дарує нашій команді найкращий презент - відсутність мотивації у футболістів провідних клубів Старого Світу.

Важко придумати й кращі обставини, які відомі напередодні матчу з табору суперника. Іспанія буде позбавлена цілої низки провідних виконавців через серію травм, які наразі переслідують цю збірну (про що нижче). Та чи буде так легко для нашої збірної схилити шальки терезів на свою користь?..

З урахуванням відсутності необхідності здобути у столиці України перемогу бодай-що, іспанська збірна може та буде грати у розкутий і легкий футбол. Щонайменше, у цьому важко не погодитися з наставником нашої збірної Михайлом Фоменком. Втілення у життя такого сценарію - ще одна маленька ложка меду у великому відрі наших очікувань від остаточного результату.

Згадаймо манеру гри останнього перед "Фурією" представника ланки провідних збірних, з яким мала відносини збірна України у Києві. Команда Франції йшла вперед великими силами та подарувала нашій збірній безліч оперативного простору і можливість увімкнути нашу головну зброю - широкі й швидкі "крила".

Як уже згадувалося вище, доля зробила все, щоб полегшити виконання нелегкого завдання для нашої команди. Через різноманітні пошкодження й травми проти нашої команди не зіграють сім(!) футболістів гостей. Щонайменше п’ятеро з них є виконавцями стартового складу. Імена захисників Серхіо Рамоса, Даніеля Карвахаля (обидва представляють мадридський Реал), Іньїго Мартінеса (Реал Сосьєдад), хавбеків Іньєсти (Барселона), Давіда Сілви (Манчестер Сіті) та Бруно Соріано (Вільярреал), а також нападника Альваро Морати (Ювентус) відомі усім. І всі вони своїй команді - не помічники.

Не варто радіти чужій біді, проте особливо відчутною для сьогоднішньої Іспанії буде відсутність представника каталонського гранду. Саме Іньєста є системоутворюючим виконавцем команди Дель Боске, на якому "зав’язані" ледь не всі атаки чинних чемпіонів Європи. Ба, навіть більше. Після того, як інший каталонець (по факту - колишній, у серці - вічний) Хаві Ернандес за головну команду Іспанії виступи завершив, саме Іньєста є "поводирем" усього колективу.

Втім, захопити лідерство у середині поля у гравців, які будуть підміняти "основу" іспанської збірної, буде вкрай важко. Здебільшого нам будуть протистояти виконавці клубів, можливо, найсильнішої ліги світу.

Зрештою, важливими є, у першу чергу, наші козирі, а не відносна слабкість опонента напередодні матчу. Вони є традиційними. На нашу користь говорить значно більша, ніж у суперника, мотиваційна складова. Будьмо чесними - виконавці команди, яка вже забезпечила власну участь у фінальній частині турнірі, "вбиватися" за результат у протистоянні з міцною збірною середнього європейського рівня на її території не стануть.

На наше щастя, команда України таких відчутних кадрових проблем, як суперник, не має. Відсутність Євгена Хачеріді та Сергія Сидорчука через дискваліфікацію за даних обставин називати критичною не варто. З урахуванням необхідності атакувати поміняти першого без втрати у якості для командних зусиль може й представник Шахтаря Олександр Кучер, втрату ж другого "динамівця" Києва може та має компенсувати, вірогідно, головний фактор нашого можливого майбутнього володарювання у центрі поля - Денис Гармаш.

Зусиль саме останнього чекаємо для "зв’язування" середньої лінії та лінії атаки. Денис також додасть нашій команді бійцівських якостей, адже наші жорсткість і воля до перемоги у протистоянні можуть виявитися тим вирішальним фактором, проти якого гості відповіді не знайдуть.

Немає сумніву, що черговий "матч життя" очікує на Андрія Ярмоленка та Євгена Коноплянку. Як стало відомо, за діями обох знову будуть спостерігати представники провідних клубів світу. Проте особливої старанності варто очікувати саме від другого. Гравець Севільї має довести собі та численним представникам іспанської сторони, що небажання тренера його команди Унаї Емері довіряти Євгенові більше - прикра тимчасова помилка тренера, а тому для Конолянки ця гра має фундаментальне значення.

Зрештою, типовий союзник команд Східної Європи в осінньо-зимову пору - погодні умови, несприятливість яких гості відзначили, щойно ступивши на нашу землю. І нехай "Фурія Роха" не пропускає протягом уже 633-х хвилин або семи матчів, як пробивати Ікера Касільяса (а хай і Давіда Де Хеа - нам один біс!) на газоні НСК Олімпійський, українці знають вельми добре!