Українська правда

Надія на "стандарти" та Лафферті?.. Британська преса про Україну перед матчем

Сергей Шемшученко — 16 червня 2016, 12:41

Вже за кілька годин збірна України зіграє, можливо, ключовий матч у долі "синьо-жовтої" дружини на чемпіонаті Європи. Суперником нашої команди буде колектив Північної Ірландії. Чемпіон традиційно не проходить повз перспективи наших хлопців у розрізі думки засобів масової інформації, які репрезентують "ту" сторону. Кореспонденти провідних місцевих видань не полінувалися зробити досить докладний аналіз на тему матчу команд.

Журналісти спеціалізованого FourFourTwo пишуть про матч у вигляді, здебільшого, статистичної підбірки, а також аналітичних суджень автора. При цьому акули пера відзначають, що Північній Ірландії загалом, а також окремим гравцям цієї команди, треба грати набагато краще.

"…Північна Ірландія ніколи не перегравала Україну (дві нічиї, дві поразки). Останні дві зустрічі закінчилися безгольовими нічиїми. "Північноірландському залізу" вдалося забити один гол у ворота України в чотирьох матчах, це взяття воріт на рахунку Іена Доуі у квітні 1997 року (відбір на чемпіонату світу з футболу, матч програний з рахунком 2:1). Північна Ірландія виграла лише одну з останніх десяти ігор на великому турнірі, це сталося в матчі проти Іспанії на чемпіонаті світу 1982-го року.

Оглядаючись на попередній матч ПІ на турнірі, варто сказати, що вболівальники "Зелено-білої армії" сподіваються на те, що команда буде більше бити по воротам – в матчі з Польщею було завдано всього два удари. Північна Ірландія бере участь у чемпіонаті Європи вперше в своїй історії.

Це також перший великий турнір після чемпіонату світу 1986 – команда незмінно не проходила групові етапи кваліфікації. 56% забитих м’ячів Північної Ірландії у відборі були забиті зі стандартних положень (шість з кутових, три зі штрафних). Це найвищий показник серед 24 команд, які грають на ЄВРО. На це надія й з Україною?..

Кайл Лафферті – кращий гравець команди у відборі. Проте в матчі з Польщею цей нападник розчарував. Матч з Україною має стати для цього виконавця точкою повернення на високий рівень… Цікава деталь: тільки Ярослав Ракицький торкався м’яча більше (59 разів), ніж воротар Андрій П'ятов (52 рази), в стартовому матчі України проти Німеччини…"

Стюарт Даллас і Кайл Лафферті. Світлина AP

Британська загальнонаціональна суспільна телерадіомовна організація BBC також концентрує увагу на кращому гравцеві північних ірландців та дає цій команді поради, як досягти успіху. Крім того, це ЗМІ пише про характерні особливості України й вважає нашу команду такою, яка любить атакувати.

"…Безпрограшна історія Північної Ірландії, яка закінчилася в матчі з Польщею, залишила в минулому 12-матчеву серію. Цей період можна підсумувати в наступному: Кайл Лафферті зі своїми сімома голами став найкращим бомбардиром кваліфікації, проте на ЄВРО усі вболівальники команди очікують від нього більшого. Крім того, виглядає так, що саме Лафферті є чи не єдиним гравцем, який може подарувати гарний результат. Україна може, принаймні, зосередитися на інших суперниках по групі, знаючи, що Німеччина вже позаду (й "тягатися" з "Манншафт" Україна поки не в змозі).

Україна займає 19-е місце в рейтингу ФІФА. Цей показник вищий, ніж у Північної Ірландії (25 місце) й сусіда Польщі (27). Україна грає на своєму другому чемпіонаті Європи. "Синьо-жовті" кваліфікувалися на змагання, здолавши раунд плей-офф проти Словенії. Це була перша перемога на цій - всього Україна мала аж шість спроб. Північна Ірландія сподівається на "стандарти"? Не треба забувати, що в матчі з Німеччиною в них було 12(!) кутових! Лише Іспанія, зі своїми 14-ма, виграла такий "забіг" в України в першому турі. Поразка від збірної Німеччини завершила для Україні серію із шести матчів без програшів, до якої увійшли п'ять перемог. А ще з Україною не буває нудно – в останніх трьох матчах за участі цієї збірної було забито13 голів…"

Світлина AP

Ресурс, який приділяє багато уваги спорту як такому, SkySports, звертається до думки свого провідного експерта, колишнього гравця Астон Вілли та лондонського Арсеналу Пола Мерсона. Не так давно класний хавбек хвалить нашу збірну й пророкує для ПІ складний матч.

"…Україна справила на мене велике враження у першому таймі проти Німеччини і, якщо вони так будуть грати проти Північної Ірландії, це може бути важкий матч для команди О’Ніла. Вони складають собою реальну загрозу й мають поставлену гру. Україна створила кілка непоганих моментів проти Німеччини, й незважаючи на кінцевий програш 2:0, матч може занести собі в актив.

Після поразки від Польщі я відчув жалість до Північної Ірландії. Хтось каже, що вони трохи недооцінили Польщу, проте я так не вважаю. Яка може бути неповага до команди, в якої є гравці, які грають у великих клубних міжнародних турнірах? У Польщі є гравці, які постійно діють пороти зірок світового класу, такі, як Роберт Левандовськи. Однак тепер Північна Ірландія повинна вийти на поле й не соромитися йти в атаку проти України. Я бачу, що вони намагалися грати таким чином, щоб здобути очко в матчі проти Польщі, проте тепер команда в складній ситуації..."