Українська правда

Різатдінова: Ріо-2016 - це пік моєї форми. Вважаю, що у гімнастиці зробила все, що могла

Сергей Шемшученко — 19 липня 2017, 15:36

16 липня відсвяткувала день народження українська зірка художньої гімнастики Ганна Різатдінова. Бронзовому призеру Олімпіади, чемпіонці світу та Універсіади, багаторазовому призеру чемпіонатів Європи виповнилося 24 роки.

Вік по "загальнолюдським" мірками - зовсім молодий, але по гімнастичним - вже досить солідний.

Не дарма в Ані останнім часом всі запитують - закінчила вона вже кар'єру або продовжить виступати.

- Аню, українська публіка востаннє бачила Вас у березні - на Кубку Дерюгіної, виступи на якому Ви змушені були закінчити достроково - через травму. Що це було за пошкодження, і як почуваєтеся зараз - вдалося відновитися?

- На Кубку у мене загострилася стара травма стопи, вона була давно - і ось дала про себе знати. Перед Олімпіадою у Ріо, напевно, була така своєрідна установка - у голові та тілі: бачимо мету - не бачимо перешкод. Тоді весь цикл я пройшла без травм, мені ніщо не заважало при підготовці, навантаження не знімала з жодного приводу.

Але після Ігор, коли організм розслабився, почало "вилазити" то одне, то друге, то третє. Зараз, наприклад, проблема з коліном. Що стосується травми стопи, то, як мені пояснили фахівці, вона не пройде, це вже "професійне", яке буде завжди. Тут треба або перетерпіти цей біль і йти далі, або - ні...

- Чим займалися після Кубку Дерюгіної, крім реабілітації?

- Мені, слава богу, пощастило, що я не сиджу на місці. Дуже багато запрошень на майстер-класи по всьому світу. Це чудово, оскільки я не зупиняюся - продовжую, з одного боку, підтримувати форму, а з іншого - мені дуже цікаво працювати з дітьми. Накопиченим за 17 років у спорті досвідом хочеться поділитися з усіма. Не тримати це у собі. Величезне задоволення отримую від тренувань з дітками. Кожен місяць у мене розписаний.

- Майстер-класи для Вас - це тимчасово або, може, це сходинка на шляху до тренерської кар'єри?

- Це й одне, і друге. Зрозуміло, що це не постійна робота, більше як хобі, те, що справді подобається. Плюс я дивлюся світ - організатори влаштовують екскурсії. Гімнасткам дуже рідко вдається щось побачити в інших країнах, крім залу та готелю.

Ну і, звичайно, придивляюся, як виглядаю у ролі тренера. Тому що хороший спортсмен і хороший тренер - це дві абсолютно різні речі. Тому я дивлюся і на себе, і на дітей. Як я їм пояснюю, як вони мене розуміють або не розуміють. Це все дуже важливо.

Мені приємно, що навіть за одне тренування дітки навчилися чогось. Море емоцій, коли вони з майстер-класу біжать до мам і, захлинаючись, розповідають, що тепер вміють робити.

- Чи відрізняється підхід до тренувань і до виховання спортсменів у нас і за кордоном?

- Так, відрізняється - там дитину пальцем ніхто не зачепить. Там у жодному разі ніхто не підвищить голос на дитину - тому що батько може ледь не із заявою у поліцію звернутися. До нас тренери відносяться жорсткіше. Тому, напевно, на території країн СНД і результати вище з року в рік, з покоління в покоління. Нам кажуть, що все своє життя треба присвячувати суто спорту: або так - або ніяк. А за кордоном все одно діти ходять у школу, потім в університети, поєднують це зі спортом. Там діти не віддаються ось так повністю спорту - у них є й інше життя.

- Майже рік минув після Олімпіади-2016. Якою вона для Вас запам'яталася?

- Однозначно, це найяскравіша подія у моєму житті, яку я згадую досі. Коли дивлюся відео з нагородження, де я йду на п'єдестал, - сльози самі котяться, так сильно цього хотіла я, вся моя сім'я, люди, які мене оточували! Напевно, саме тому у мене і вийшло.

Для мене це ще свіжі спогади - ніби лише місяць тому була у Ріо. Це не забулося і не забудеться ніколи. Правда, всі сили були покладені на Ріо. Мені здається, що я прийшла у гімнастику саме для цієї Олімпіади (посміхається). Життя мене ніби готувало до неї. На першій Олімпіаді у Лондоні у мене не все вийшло. Мабуть, так треба було. А ось на другій - вдалося.

Було однозначно нелегко. І вдруге я б, напевно, це все не пройшла. Ти йдеш, розуміючи, що у тебе є всі шанси на медаль. Але з іншого боку усвідомлюєш, що місця на п'єдесталі всього три - а претендують на них, як мінімум, 10 осіб. Це настільки тисне морально, що дуже складно з собою впоратися. Ті, хто витримує, - ті й стояють на п'єдесталі. Так що я навіть не знаю, з чим порівняти цю медаль. Напевно, потім тільки вона зрівняється з народженням дитини (посміхається). Настільки це була яскрава подія!

- А свій виступ переглядаєте?

- Так, але не так часто. Тому що кожен раз, коли дивлюся, як налаштовуюся, як виходжу, потім - виступаю та йду, заново переживаю. Пам'ятаю всі свої відчуття, емоції, страх і хвилювання. Можу спітніти, просто переглядаючи відео.

- Як збірна зараз справляється без Вас?

- Я скажу так: незамінних все одно немає. І в кожному поколінні з'являються свої зірки. Комусь нова зірка здається гіршою, комусь - кращою, "на любителя", як то кажуть. Тому що у нас дуже суб'єктивний вид спорту. Навіть я - комусь подобаюся, а комусь абсолютно ні. Це нормально.

Коли йшла Аня Безсонова після Олімпіади у Пекіні-2008, теж усі думали, що далі буде повний провал. Мовляв, Аня - велика гімнастка, а далі - покоління "не дуже".

Проте, хай не швидко, але ми, Аліна Максименко та я, йшли до своїх успіхів. Одна Олімпіада, у Лондоні, у нас вийшла взагалі без медалей. Потрібно було через це пройти, зате у Ріо ми вже були з медаллю. Все одно такі тренери, як Дерюгіни, підготують гімнастку, яка буде гідна стояти на п'єдесталі.

Зараз у нас є Вікторія Мазур та Олена Дьяченко, це перші два номери збірної. Зараз складно якісь висновки з їхніх виступів робити, тому що тільки перший рік у такому складі, до того ж помінялися правила.

Зараз судді тільки придивляються до гімнасткок. Немає певного рейтингу, ще ніхто не розуміє, яка п'ятірка буде претендувати на медалі у Токіо-2020. Це вже буде приблизно відомо у наступному році. Ось у 2018-му ви мене запитаєте - я вже, напевно, більш точно вам скажу, чи можуть наші гімнастки претендувати на нагороди (посміхається).

Але можу виділити "груповичок", які привозить медалі зі всіх етапів Кубку світу, з усіх змагань. Зараз вони - у топ-3, і якщо зможуть протриматися так чотири роки, то є всі шанси на медаль.

- У Вас зараз усі запитують про участь в Олімпіаді-2020 і закінчення кар'єри. Й у вас немає однозначної відповіді на це питання. Ірина Дерюгіна говорила, що Ви поки не готові йти: не сказали все, що хотіли, не зробили все, що могли... Зрозуміло, що це її особиста думка. А Ви самі як відчуваєте?

- Звичайно, я розумію позицію Ірини Іванівни. Нас тренери сприймають як своїх дітей - виховують, ростять, присвячують нам усе своє життя, всі свої сили, душу, любов, знання. Але потім, у якийсь момент, рано чи пізно все одно доведеться розлучитися. Це життя. І тренеру, напевно, з цим навіть важче змиритися, ніж спортсмену. Тому що у спортсмена починається інше життя. А тренеру, який стільки вкладав у цей вже, можна сказати, "готовий проект", не завжди зрозуміло, чому спортсмени закінчують і йдуть з великого спорту. На їхню думку, у гімнастки вже є ім'я - можна просто насолоджуватися.

Але я по собі відчуваю, що у Ріо віддала всі свої сили, всю свою працьовитість. Все, що у мене було. Я з чистою совістю кажу, що віддала все - до останнього кінчика нерва. І я вважаю, що Ріо - це мої найкращі змагання за всю кар'єру. Це пік моєї форми - і фізичної, і моральної. Я вважаю, що у гімнастиці зробила все, що могла.

- Але, думаю, бути поза спортом Ви все ж не зможете. Яким бачите своє майбутнє?

- Коли мені ставлять питання: "Ти пішла зі спорту чи не пішла?", я кажу людям, що в принципі ніколи не піду. Я прийшла у спорт, коли мені було 5 років, присвятила все своє дитинство, юність, молодість... Я по-справжньому люблю спорт. А в якості кого я тут буду - це вже інший момент. Як гімнастки, тренера, наставника, хореографа, постановника... Є маса сфер, куди можна піти та розвивати спорт у нашій країні, що мені дуже імпонує.

Я шалено хочу, щоб зображення спортсменів висіли, грубо кажучи, на кожному стовпі! Щоб всі реклами та новини були зі спортсменами. Я хочу, щоб спортсменів впізнавали в обличчя - хоча б медалістів Олімпіади, їх у нас тепер не так багато. Щоб ці люди були на рівні зірок шоу-бізнесу. Це моя мрія. Тому я не піду зі спорту. Гімнастика - це початок великого шляху, сходинка. А що буде далі - поки точно не можу сказати.

- Ви - за те, щоб організувати пишні проводи після закінчення активної кар'єри або вважаєте, що "довгі проводи - зайві сльози"?

- Мені б хотілося, звичайно ж, щоб було якесь прощання. Але прощання не зі сльозами, а з посмішкою на обличчі. Згадати всі найкращі моменти, якісь смішні епізоди у нашій команді.

Я не знаю, у якій країні це здійсниться - у нас чи ні. Але я точно знаю, що навіть якщо не в Україні, в Іспанії або у будь-якій іншій країні, якщо я тільки подам таку ідею - влаштувати турнір і поєднати з проводами, - люди будуть тільки "за". Тому, звичайно, я за проводи ось у такому форматі. Коли спортсмен домагається великих успіхів, хочеться поставити якусь крапочку красиву, щоб все було, як належить.

За матеріалами "КП в Украине"