Головне

Перспективи кіберспорту в Україні

Спеціалісти вважають, що Україна має значний потенціал для розвитку у сфері кіберспорту. Про це неодноразово говорили і спортсмени, які беруть участь у турнірах, і шанувальники комп’ютерних ігор, і експерти кіберспорту. У країні починають проводитись регулярні турніри між професійними та починаючими спортсменами, все більше іноземних інвестицій заходять на ринок кіберспорту країни.

Нещодавно директор з маркетингу компанії WePlay Media Ірина Чугай та відомий коментатор професійних турнірів з Dota 2 Олексій Бафадаров висловили свою думку щодо перспектив розвитку кіберспорту в Україні.

За їх словами, кіберспорт у сучасному світі перестав бути "фіолетовою коровою" чи котом у мішку як для звичайних людей, так і для представників влади чи бізнесу. Сьогодні це звичайний вид спорту, який варто розглядати на рівні з усіма іншими. Результатом змагань з комп’ютерних ігор стають ті ж самі призи та гроші, а самі змагання залучають велику кількість інвесторів, учасників та спонсорів.Нещодавно директор з маркетингу компанії WePlay Media Ірина Чугай та відомий коментатор професійних турнірів з Dota 2 Олексій Бафадаров висловили свою думку щодо перспектив розвитку кіберспорту в Україні.

За словами Олексія Бафадарова, не варто зменшувати важливість перемог у кіберспорті. Насправді, кожен учасник так само наполегливо тренується, як і футболісти, баскетболісти чи гравці у шахи. Для перемоги у комп’ютерній грі, особливо з серйозним стратегічним навантаженням, треба багато тренуватися та влаштовувати не один мозковий штурм прямо під час змагання.

Зі свого богу, Ірина Чугай підкреслила, що для компанії WePlay напрям професійного кіберспорту в Україні став найбільш пріоритетним останніми роками. За рахунок організації постійно проводяться турніри серед аматорів. На таких заходах інвестори можуть знайти потенційного видатного спортсмена та знайти цікаві кадри з різних аматорських команд. Саме так – гарні скілли у комп’ютерних іграх можна без сумніву називати професійними уміннями.

Маркетолог WePlay зазначила, що так як на території України регулярно проходять міжнародні змагання, аудиторія з інших країн вже є, і не використати переваги такої уваги з боку міжнародної кіберспільноти було б неправильно. За словами Ірини Чугай фанати команд, увага інвесторів стануть перевагою для економіки України загалом. У той же час, професійний кіберспорт не загрожує безпеці чи стабільному розвиткові українського суспільства.

WePlay власними коштами намагаються фінансувати кіберспортивні змагання в Україні. Декілька років тому було проведено дійсно масштабний турнір з Dota 2 з призовим фондом у 200 тисяч доларів. Це вже говорить про міжнародний рівень та престижність змагань. Чим більше подібних заходів відбувається на території держави, тим вище країна підіймається в очах міжнародної кіберспільноти.

Більш того, змагання з професійного спорту намагаються зробити цікавими навіть для тих глядачів, які відносно далекі за інтересами від комп’ютерних ігор. Світлове шоу, фуршет, різні інсталяції на подібних змаганнях привертають увагу навіть тих, хто байдужий до кіберспорту.

Наразі кіберспорт може стати досить прибутковою нішею для українського ринку. Експерти говорять про справжній бум комп’ютерних ігор на професійному рівні вже у 2017 році. Зростання популярності кіберспорту може залучити нові канали інвестування та спричинить реальне, а не фактичне існування кіберспортивної галузі. Можливо, тепер спорт існуватиме на централізованому рівні, а не лише на таких ентузіастах, як WePlay.

Що говорить на користь очевидного розвитку кіберспорту в Україні? Окрім суспільного інтересу, маркерами таких позитивних змін стають міжнародні турніри та заходи, про котрі ми вже говорили. У 2017 році була проведена масштабна конференція з питань кіберспорту – eSPORTconf Ukraine.

За словами представників заходу, вони йшли на ризик, оголошуючи настільки масштабну конференцію. Враховуючи пережитки 90-х років, в Україні кіберспорт сприймають досі на рівні з аматорськими змаганнями. Раніше гравці з України дійсно не могли собі уявити призового фонду у доларах, не говорячи про 200 тисяч від WePLay за перемогу у Dota 2.

Підйом українського кіберспорту почався у 2010 році. Тоді eSport клуб Natus Vincere став переможцем одразу трьох міжнародних турнірів. Про Україну заговорили як всередині країни, так і за її межами. Команді вдалося виграти один мільйон доларів – про такі цифри десять років назад можна було навіть не мріяти. Але така сума змусила замислитись над серйозністю кіберспорту навіть тих, хто не мав до нього жодного відношення.

Наразі усі світові аналітики прогнозують зростання кіберспорту не лише в Україні, але і у світі. У SuperData, наприклад, прогнозують, що до 2018 року прибуток галузі складатиме вже більше одного мільярда. Причому пул вагається між оптимістичними двома мільярдами та "песимістичним" одним мільярдом до 2019 року.

Про стрімкий розвиток кіберспорту говорить також популярність ставок на нього. Тепер дисципліна входить до ТОП-10 серед беттерів. Експерти навіть роблять сміливі заяви про те, що до 2018 року комп’ютерні ігри зможуть обійти футбол у букмекерських конторах.

Така динаміка не дивна. Після детального вивчення кіберспорту, можна дійти до висновку про те, що він вимагає неабиякої підготовки та самодисципліни. Велика конкуренція перетворює такі змагання на про-спорт, а не на розвагу для підлітків. Кіберспорт розвиває увагу, стриманість та холодний логічний розрахунок.

Важливо, що кіберспорт в інтерактивній та захоплюючій формі розвиває стратегічне мислення та навички концентрації на складних задачах. Для багатьох кіберспортсменів такий напрям стає лише початком кар’єри. Прикладом цього може слугувати історія Бертрана Гроспельє, котрий у минулому був кіберспортсменом у дисципліні "Старкрафт". Тепер же він видатний гравець у професійний покер, і його виграші подолали межу декількох мільйонів доларів. Хто знає, чи досяг би він успіху у такому більш "традиційному" спорті, якби не навички після ігор у Starcraft?