Головне

За три роки Україна прийме етап Кубка світу з лижних гонок

27.01.2009 15:25 583 0

Попри фінансові негаразди, в Україні продовжують організовувати турніри, навіть міжнародного рівня. Зовсім недавно в Харкові завершився етап Кубка Європи зі спринту в лижників, на який приїхали спортсмени п'яти держав. Найбільше медалей завоювали господарі, про що розповів державний тренер України з лижних гонок Володимир Нечаєв.

Володимире Микола­йовичу, якими для вас є основні підсумки етапу Кубка Європи в Харкові?

Цей турнір, швидше, потрібно називати східноєвропейським, адже учасники прибули з країн колишнього СРСР - Росії, Білорусі, Казахстану й Вірменії. Обіцяли приїхати австрійці, але в останній момент у них виникли складнощі з фінансуванням поїздки, тому довелося обійтися без них.

Цього ж року головним досягненням є сам факт проведення такого змагання в доволі складний час. Ми все організували на гідному рівні - всі залишилися задоволеними. Етап у Харкові відбувся втретє, а це дуже важливий момент. За міжнародними лижними нормами, якщо країна тричі організовує подібний захід, вона отримує право провести в себе змагання вищого рівня - етап Кубка світу. Старт елітного турніру в Україні попередньо запланований на зиму 2012 року.

Як ви оціните результати українських спортсменів?

Нормально виступили. Взяли вісім медалей із 12 можливих - чудовий підсумок. Дівчата та хлопці виконали всі завдання, що стояли перед ними.

Когось можете окремо відзначити особисто?

Можна згадати представницю Чернігівської області Марину Лісогор, яка знову перемогла в спринті. Це при тому, що на турнір прибули сильні російські лижниці. Звичайно, Ладу Нестеренко - вона тріумфувала на дистанції 7,5 км класичним стилем. У цій дисципліні у чоловіків гонку з великим відривом виграв найкращий наш лижник - Роман Лейбюк із Прикарпаття. "Срібло" та "бронза" теж залишилися за нашими.

Молоді спортсмени чимось порадували?

Марина Анцибор стала третьою в "класиці" й мало чим поступилася досвідченій Нестеренко. Гарно виступила Марія Лосєва - як і Анцибор, їй усього 22 роки.

19 лютого в Ліберці стартує чемпіонат світу. На що сподівається наша команда в Чехії?

До центральної події сезону готуємося особливо. На світовий форум поїдуть шість дівчат і четверо чоловіків. Жіноча команда дещо більша, адже результати в неї кращі.

На кого покладаєте найбільші сподівання?

Безперечно, віримо в Валентину Шевченко - нашого лідера. Очікуємо, що вона зможе "зачепитися" за п'єдестал. Дещо скромніші завдання покладаємо на естафетну жіночу команду - тут будемо радіти фінішу у вісімці найкращих. Щоправда, наразі естафетну команду не сформовано. До Шевченко й Нестеренко додамо двох молодих, які краще проявлять себе під час наступних гонок.

До речі, де ще планує збірна виступити перед чемпіонатом світу?

Перед чеським стартом відбудуться етапи Кубка світу в естонському Отепя, в російському Рибінську та італійському Вальдідентро. У двох перших турнірах плануємо взяти участь усією збірною, а от на останній, очевидно, відправимо лише Нестеренко й Шевченко. Решта команди в цей час перебуватиме на зборах в Австрії.

Петро Троць, umoloda.kiev.ua

Коментарі ()