Головне

Говоров: Запитували, чому я з Криму, і не змінив громадянство на російське

17.08.2015 13:21 982 0

Український плавець Андрій Говоров, який народився в Севастополі, відчув неприязне ставлення, виступаючи на етапі Кубка світу у Москві, де він виграв золото.

"Упродовж усього цього часу, війни, розв'язаної проти України недружньою країною, я перший раз виступав в Москві. Спортсмени, звичайно, нормально між собою спілкуються. А ось глядачі, м'яко кажучи, не дуже.

Якщо чесно, моїми мало не єдиними уболівальниками на арені "Олімпійського" була моя сім'я. Мама з сестрою і чоловіком спеціально приїхали з Севастополя. Я ж народився в Криму. Батьки зараз намагаються перебратися в Дніпропетровськ. Але така складна ситуація на окупованому півострові, створюється стільки перешкод. Ніхто з нашої сім'ї від українського громадянства не відмовлявся і робити це не збирається. Мама ніяк не може продати в Севастополі квартиру, оформити необхідні документи. До того ж моя звідна сестра там в школу ходить. Добре хоч молодшому рідному братові вдалося перебратися в Дніпропетровськ, де він вчиться в училищі.

Відвертої агресії в Москві я не відчув. Проте напруженість, тиск відчувалися. Багато російських спортсменів, знаючи, що я родом з Криму, дозволяли собі недоречні жартики, колючості. Але я на це не реагував. До речі, при пред'явленні паспорта, оформленні протоколів в Москві постійно запитували, чому не поміняв паспорт.

"У мене така політична позиція, - відповідав. - Чому я повинен наслідувати якісь інші переконання? Маю свої переконання, і Крим - це Україна". Скрізь ходив в українській спортивній формі, навіть в місто в ній вийти прогулятися не побоявся. Ніхто на мене з кулаками не накидався, але я часто ловив на собі несхвальні погляди, - розповів Говоров в інтерв`ю газеті Факти.

Говоров також розповів, що така ж ситуація була і нам чемпіонаті світу з водних видів спорту в Казані.

"Ситуація на чемпіонаті світу в Казані? Аналогічна. Коли я виходив на старт, підтримка з боку глядачів була навіть меншою, ніж щодо американців, яких росіяни теж не люблять. Відчував психологічний дискомфорт, але я ж професіонал і виступаю для поліпшення своїх результатів, для своєї країни, для українських уболвальників, - заявив Говоров.

Коментарі ()