Головне

Леся Цуренко: "Коли є чіткий план на гру, можна обіграти дуже сильних гравців"

08.02.2012 17:05 248 0
Леся Цуренко: "Коли є чіткий план на гру, можна обіграти дуже сильних гравців"

У матчі Кубку Федерації у Першій Світовій групі між збірними Італії й України киянка Леся Цуренко принесла своїй команді два очки, яких виявилося, на жаль, недостатньо для загальної перемоги.

Тим не менше, вона стала справжньою героїнею матчу, вперше обігравши тенісистку першої двадцятки, переможницю турніру Великого Шолома Франческу Скьявоне.

- Лесю, перед початком 2012 року збірна Україна проходила передсезонний збір у Словаччині. Розкажи, будь ласка, як проходив збір, як участь у ньому допомогла успішно почати новий сезон?

- На жаль, на зборі не були присутні всі гравці української команди. Не було Каті Бондаренко й Олі Савчук. Приїжджала я, Юля Бейгельзімер і молода дівчинка - Юлія Лиса, був всім добре відомий харківський тренер Євген Петров, і звичайно, капітан - Ігор Георгійович Дерновський. Весь тиждень збору ми провели дуже ударно: бігали на морозі, отримували хороше навантаження, чудово пограли у теніс.

 - Ти вже вдруге брала участь у Відкритому чемпіонаті Австралії. Якщо рік тому твій вихід у друге коло став для багатьох приємним сюрпризом, то цього разу ти була за крок від виходу до третього раунду. Що не склалося у матчі з Хантуховою, на твій погляд?

- Може, мені не вистачило досвіду гри з тенісистками такого рівня. Третій сет Хантухова зіграла явно краще. У мене були проблеми з подачею. Мені довелося трохи підкоригувати техніку, тому що з незрозумілих для мене причин при старій техніці, у мене постійно дуже сильно боліло ліве стегно, я не могла нормально приземлятися. Ця травма мучила весь рік. Довелося внести коректування у техніку подачі.

Ці зміни відбулися саме напередодні Відкритого чемпіонату Австралії, і я була ще зовсім не в ладах з подачами, ще й вітер у той день був дуже сильним. Відверто кажучи, мене й удар справа у тій зустрічі підводив. Напевно, всі ці фактори наклалися один на одного, і я не змогла довести матч до перемоги.

- Поговоримо про матч Кубку Федерації Італія - Україна. Напевно, мало хто очікував, що тобі так впевнено вдасться обіграти Франческу Скьявоне, гравця топ-20, переможницю турніру Великого Шолома...

- Коли я виходила на матч, у мене не було мандражу, я не думала про те, хто ж стоїть з іншого боку сітки. Я вийшла виконувати план на гру, була конкретна тактика, настанова на матч. Команда підійшла до зустрічі з напрацюваннями, дівчата готувалися саме до стилю гри італійок. Ми весь тиждень намагалися повторити їх обертання, намагалися пробивати з високих точок, гостро відповідати з різаних ударів. Думаю, що це зіграло свою роль. Коли Франческа стала застосовувати свій фірмовий стиль, я була до цього готова. Для мене не було ніяких сюрпризів, я знала, як цьому протистояти, я проводила кожен розіграш спокійно, цілеспрямовано та сконцентровано. Мені вдалося виконати все те, що мені сказав капітан. Коли є чіткий план на гру, і ти йому дотримуєшся, то можна обіграти дуже сильних гравців.

- Лесю, розкажи, що ж трапилося у третьому матчі, чому Катя не зуміла довести зустріч до перемоги, адже вона вела 7:6, 5:1...

- Думаю, все сталося у першу чергу тому, що Скьявоне - дуже сильна у психологічному та моральному плані тенісистка, справжній боєць. Я не бачила весь матч, готувалася до своєї зустрічі. Але я зрозуміла, що після того, як рахунок у другому сеті став 5:1, настав різкий перелом, і все пішло не в нашу сторону, на жаль. До рахунку 1:5 Франческа грала непогано, але потім, вона набагато підвищила рівень свого тенісу. Окрім як психологією, навіть не знаю, як можна пояснити подібні поразки.

- Потім ти вийшла грати проти Еррані. Тобі необхідно було зрівняти рахунок. Чи була Сара вже травмована, або щось сталося під час гри?

 - Мені здається, що Сара не була травмована, принаймні, серйозно. Я нічого, принаймні, не помітила. Рухалася вона нормально. Після програної першої партії, Еррані взяла перерву на 5 хвилин, я думала, що це тактичний прийом, щоб збити мене з концентрації. Після першого гейму другого сету Сара викликала лікаря, але я знову порахувала, що це тактична хитрість. Я думаю, що, можливо, капітан італійок, усвідомивши, що шансів у цій зустрічі у Сари немає, дозволив їй знятися з гри, щоб вона могла поберегтися перед майбутніми змаганнями WTA. Барацутті, напевно, вирішив зробити ставку на парну зустріч.

- Так, усе вирішилося в останньому поєдинку. Був такий рівний перший сет. Лесю, на твою думку, який момент у дебютній партії став ключовим?

- Початок матчу був дуже нервовим, довго не могли увійти у гру. Думаю, коли у 10-му геймі за рахунку "менше" на подачі Олі Савчук, я невдало пробила "смеш". Мій погляд випадково потрапив на яскраву лампу, я не побачила м'яч, це завадило. Я пробила впевнено, але... у паркан. Ну а потім подавала Вінчі, робила вона це дуже впевнено - за весь перший сет нам не вдалося жодного разу взяти її подачу. Думаю, що ці фактори визначили результат першого сету.

- А що було далі...

- У другому сеті нам дуже легко вдалося переломити гру. Взяли партію 6:0. Та й на початку третього сету ми повели 1:0. Наступні два гейми були визначальними. Ми їх програли та втратили ініціативу. Ігрова перевага італійок зростала.

- Лесю, на сьогоднішній момент де-факто ти є одним з лідерів українського жіночого тенісу, але до тебе не було прикуто стільки уваги преси, як до тих же сестер Бондаренко. Розкажи, будь ласка, як починалася твоя професійна кар'єра?

- Моя кар'єра почалася випадково. Я не збиралася грати, приїхала у Київ поступати до університету, планувала бути тренером з тенісу, вже три роки практично не грала. Потім я потрапила на тренування до Світлани Сергіївні Медведєвої та Юрія Борисовича Черепова. Світлана Сергіївна повірила, що я - перспективна і зможу стати професійною тенісисткою, і звернулася до Юрія Анатолійовича Сапронова. Він допоміг мені провести мій перший рік на професійних турнірах.

- Лесю, ти почала цей сезон на порозі першої сотні. Напевно, ставиш інші цілі, ніж рік тому, по-іншому плануєш свій календар?

 - Дуже хотілося б потрапити у топ-50. У найближчі місяці планую грати турніри WTA. Почну з Дохи, виступлю в Індіан-Веллсі, Майамі. Це наприкінці минулого сезону я насичено грала на турнірах ITF, щоб набрати достатньо очок для потрапляння в основну сітку Відкритого чемпіонату Австралії! Тепер Буду набиратися досвіду на більш вискоком рівні.

sapronov-tennis.org

Коментарі ()