Головне

Еліна Світоліна: "Не сподівалася, що зумію піднятися так високо вже у цьому році"

25.12.2012 14:46 631 0
Еліна Світоліна: "Не сподівалася, що зумію піднятися так високо вже у цьому році"

18-річна харків'янка розпочала сезон-2012 на порозі третьої сотні. Вигравши кілька турнірів, у тому числі і свій перший WTA-титул, молода українка завоювала право зіграти в основній сітці Відкритого чемпіонату Австралії і стала першою "ракеткою" України.

Еліна розповіла про ключові матчі минулого року, про те, як готується до нового сезону, і де планує зіграти у найближчі тижні.

- У цьому році тобі виповнилося 18, і ти провела найбільш повний сезон (у порівнянні з попередніми) у WTA турі. Що найбільше запам'яталося тобі у нинішньому сезоні?

- Нинішній сезон розпочався для мене дуже вдало - я виграла свій перший же турнір - 25-тисячник у Тунісі. Мені вдалося поступово покращувати гру, підніматися по рейтинговим сходинкам, брати участь у більш великих турнірах, грати із сильнішими суперницями. Я вперше зіграла в основі турніру Великого Шолома. Чесно кажучи, я й не сподівалася, що зумію піднятися так високо вже у цьому році.

- Як ти помітила, у цьому сезоні тобі вдалося не лише впритул підійти до топ-100, але і стати першою "ракеткою" України? Як воно, бути кращою у своїй країні? Є якісь нові відчуття?

- Напевно, якихось особливих відчуттів від того, що я стала першою "ракеткою" України, у мене поки не з'явилося. Можливо, тому, що я через напружений графік рідко буваю в Україні. Але у нас є ще Леся Цуренко, та й Катя Бондаренко буде ще грати, у нашій країні дуже багато талановитих дівчат, тому завжди буде конкуренція. Розслаблятися не можна.

- У цьому році тобі вдалося виграти перший титул WTA у Пуне, Індія. Розкажи, як все відбувалося, чому обрала виступити саме на цих змаганнях, які завдання ставила?

- Я їхала у Пуне, щоб набрати очки, я й не думала, що вдасться його виграти і так високо піднятися. Було досить важко у першому матчі проти Клепач. Вона пройшла кваліфікацію і вже прибилася до корту. З Кумкхум у мене не йшла гра...

- На цьому турнірі ти обіграла Петковіч, яка ще недавно була у топ-10. Чи очікувала перемоги у цьому матчі? З яким завданням виходила на ту зустріч?

- Моїм завданням було виграти якомога більше розіграшів і, звичайно ж, показати свою гру, все, що я вмію. Мені здається, що моя суперниця не очікувала від мене такого тенісу. Вона не думала, що я почну так агресивно і буду так багато забивати навиліт. Ймовірно, тренер Андреа відвідав мій попередній матч проти тенісистки з Таїланду, у якому я погано подавала та допускала багато невимушених помилок на задній лінії, і невірно оцінив те, на що я можу бути здатна.

- Як складався фінал проти Кіміко Дате-Крумм? На першому етапі кар'єри японка входила у топ-5 світового рейтингу, та й зараз, у свої 42 роки вона показує відмінний теніс. Чи позначався на твоїй грі авторитет суперниці?

- Ну, по-перше, Кіміко не виглядає на 42 роки (сміється). Тому про це зовсім не думаєш. На мене ніяк не тиснуло те, що колись вона була так високо у рейтингу. Мені вдалося показати свою гру, бути агресивною і точною. Незважаючи на рахунок, матч був впертим - боротьба велася у кожному геймі. Бувало Дате відігравалася з рахунку 0:40, а іноді це робила я.

- У цьому сезоні тобі вдалося зіграти матчі з екс-першими "ракетками" світу - Сереною Вільямс та Аною Івановіч. Обидві - переможниці турнірів Великого Шолома...

- Для мене це був неоціненний важливий досвід. З Сереною я грала у Харкові, вдома, у матчі Кубку Федерації. Я зрозуміла, до чого треба прагнути. Плюс, з Івановіч я грала на одному з центральних кортів на US Open. І тепер для мене вже немає жодної проблеми - грати на великих по місткості аренах...

- Як готуєшся до нового сезону? Де, з якою командою? Що можеш сказати про свого нового тренера?

- Я тренуюся у Ніцці, якою керує Шарль Оффрей, а головним тренером є Режі Лаверньє. Моїм індивідуальним тренером по рекомендації Режі та Шарля став Себастьєн Матьє - колишній професійний гравець, йому 39 років.

Радує, що у нас складаються дуже хороші стосунки на тренуваннях. Те, що він сам колись був гравцем, допомагає нашому взаєморозумінню. Він відмінно знає свою роботу. Раніше Матьє працював з багатьма молодими тенісистками. Дуже важливо добре підготуватися до нового сезону фізично.

- Рік тому ти мріяла, що зустрінеш новий рік в Австралії, але першим турніром сезону вибрала Китай? Чому?

- Китай знаходиться на півдорозі до Австралії. Хочеться проходити акліматизацію (включаючи різницю у часі) поступово, щоб це не позначилося негативно на самопочутті та фізичній формі. Це новий турнір, крім того, у мене є непоганий шанс потрапити в основу, я досить високо стою у списку.

- Цей рік став проривом для багатьох молодих українок. Катерина Козлова, Марина Заневська, Людмила Кіченок, Валентина Івахненко показали свої найкращі результати...

- Я вважаю, просто чудово, що у нас стільки сильних молодих тенісисток, яким вдалося у цьому році так високо просунутися у рейтингу. Та й не будемо забувати про наших тенісистів чоловіках. У топ-300 їх стало більше, ніж раніше.

- Які твої подальші плани? Чи збираєшся захищати кольори збірної у лютневому матчі проти команди Іспанії?

- Все буде залежати від моїх виступів на початку сезону - у Китаї й Австралії. Якщо я буду грати турнір на тижні після Australian Open, у мене буде тиждень на підготовку до матчу Кубку Федерації, якщо ж ні - то цілих два. Думаю, що цього разу у мене буде зовсім інший настрій. Я сподіваюся, що зумію дойстойно виступити за нашу збірну!

За матеріалами sapronov-tennis.org

Коментарі ()