Українська правда

Кубок Девіса. Україна - Бельгія 1:3. Естонський облом

Сергей Шемшученко — 14 вересня 2014, 15:40

Найнеприємнішим моментом перед звітною зустріччю стало те, що організатори вирішили перенести її з України. Невідомо, чи то так Бельгія "напряглася", чи інші моменти, але сам факт українськими прихильниками теніса сприйнявся дуже неоднозначно. Буцім, футбольні матчі проводити у столиці можна, а Кубок Девіса - ні. Залишилися лише питання. Та нехай це буде на совісті тих "організаторів"... Ми чекали від нашої збірної перемоги у будь-якому разі. Навіть і в Таллінні, який погодився прийняти цей матч.

Сподобалася поведінка лідера команди, за відсутності Олександра Долгополова через травму, - Сергія Стаховського. Він відверто заявив, що, так би мовити, "душу й тіло положить" за нашу перемогу. А вірити Стаху після його поведінки щодо ситуації не доводиться. Нагадаємо, він особисто привіз з Америки вісім бронежилетів для наших військових і виставив свою ракетку на продаж для допомоги військовим в АТО.

А повідомлення Сергія з Нью-Йорку з вітанням Незалежності змусило заповажати його по-новому: "Україно вітаю тебе з Днем Незалежності! Ти найкраща країна в світі! Я пишаюсь тим, що я народився у Києві, тим що я Українець! Дякую моїм батькам, що вони виховували мене поважати людей та пам'ятати, де твоя земля. Дякую моїй дружині за те, що вона мене сприймає таким я є. Я перепрошую, це лозунг не дуже вдалої "помаранчевої", але він дуже доречний у ці дні... РАЗОМ НАС БАГАТО, НАС НЕ ПОДОЛАТИ!"

Однак сам поєдинок вийшов не таким райдужним і неоднозначним. Бельгійці виявилися сильнішими і переломили хід матчу саме після програної українцями парної зустрічі. Тоді вже рахунок став 1:2 на користь гостей. У п`ятницю ж першим на корт вийшов Сергій Стаховський, який в чотирьох сетах обіграв Стіва Дарсіса. Після першого програного сету з рахунком 6:7, Стаховський у наступних трьох розніс свого суперника з рахунком 6:4, 6:2, 6:2.

Але у цей же день більгійці рахунок зрівняли. Їх лідер Давід Гоффен у трьох сетах здолав Іллю Марченка, помучившись з українцем лише в першому сеті. Суботня матчева зустріч мали носити психологічний характер і тут знову виграли бельгійці. Не допомогла навіть заміна Стаховського на Молчанова. Хоча саме тут українська команда мабуть дала маху.

У недільному матчі з Гоффеном Стаховський виглядав втомленим як фізично так і психологічно. А щодо парного поєдинку, то тут були справжні драматичні качелі. Стаховський разом з Бубкою програли перші два сети з рахунком 2:6, 3:6, а в наступних двох долають Рохуса та Бемельманса 6:3 та 6:2. А ось на останній п`ятий сет українців не вистачило. Не пішла своя подача і розгромна поразка 2:6 і програш в самому матчі.

За рахунку 1:2 на користь Бельгії у неділю мав рятувати команду Сергій Стаховський у поєдинку з Гоффеном. Знову підвела українця свою подача. Гоффен був швидшим і якимось свіжішим, напевно, завдяки відпочинку у суботу. Перший сет Стаховський програє без питань - 3:6. У другому сеті взагалі розгром - 1:6. Врятувати партію в третьому сеті в Стаховського не вийшло. Сергій був понурим, двічі намагався розмовляти із суддею і щось доводити. Спочатку Стаховський програє свою подачу за рахунку 0:1 і далі пішло як по милу для Гоффена. У результаті і в третій партії перша ракетка збірної Бельгії долає Стаховського з рахунком 6:2.

Отже, поразка з рахунком 3:1, оскільки матч Марченка та Дарсіса вже нічого не вирішував, і в Світову групу виходить саме збірна Бельгії. Наступного ж такого шансу для виходу українців у світову групу може не бути. Чомусь так здається, що за потенціалом українці сильніші за бельгійців. І як тут не згадати травмованого Долгополова та незрозуміле рішення про перенесення матчу в Естонію...

Кубок Девіса з тенісу

Плей-офф за вихід у Світову групу

Таллінн, Естонія

Україна - Бельгія 1:3

Сергій Стаховський - Стів Дарсіс - 6:7, 6:4, 6:2, 6:2

Ілля Марченко - Давід Гоффен - 6:7, 3:6, 1:6

Сергій Стаховський/Сергій Бубка - Рубен Бемельманс/Олів'є Рохус - 2:6, 3:6, 6:2, 6:3, 2:6

Давід Гоффен - Сергій Стаховський 6:3, 6:1, 6:2