Головне

Южненський "Хімік" - дворазовий чемпіон України

23.04.2012 16:02 523 0
Южненський "Хімік" - дворазовий чемпіон України

Южненський "Хімік" вдруге поспіль став чемпіоном України серед жіночих команд. І знову це відбулося 22 квітня, у минулому році - в Одесі, зараз - у Южному.

Підопічні Євгена Ніколаєва програли своєму головному конкурентові "Волині" з рахунком 2:3, але взявши гору у заключному матчі над "Галичанкою" випередили суперника на 2 очки.

Перший день

У своєму прев’ю до вирішальних матчів, пильно дивлячись у турнірну таблицю, прогнозувалася боротьба за "золото" між "Хіміком" і "Волинню" та суперечку за "бронзу" між "Галичанкою" та "Сіверськодонеччанкою". Але якщо б фаворити програли б у перший день, луцька команда відчула б гаряче дихання переслідувачів.

Підопічні Андрія Романовича та Володимира Бузаєва зробили максимум можливого, щоб зіпсувати життя головним претендентам за "золото": перші партії залишилися за ними. І якщо "Хімік" відразу розставив крапки над "і", вигравши другу партію 25:10, то "Волині" довелося помучитися - у двох наступних партіях вони, як кажуть, "відскочили", взявши верх лише на більше-менше - 25:23, 26:24.

Незважаючи на нищівну поразку у другій партії, "Сіверськодонеччанка" теж намагалася видерти турнірні очки, але в кінцівці "Хімік" все ж таки дотиснув опонента - 25:23 після пострілу Наталки Захарчук. У четвертій партії боротьби вже не вийшло - господарки, знов за рахунок подачі, зруйнували будь-які надії підопічних Володимира Бузаєва.

Отже, здолавши суперників з однаковим рахунком 3:1, фаворити зробили подальшу картину чемпіонату досить таки чіткою - таку, як прогнозувалася напередодні. При тому "Волинь", підтримувана міцним і дуже шумним фан-сектором, цією перемогою гарантувала собі перші медалі чемпіонату України. І це були, як мінімум, срібні медалі. Свої претензії на "золото" їм належало доказувати наступного дня, перед яким диспозиція була такою: "Хімік" - 14, "Волинь" - 11, "Галичанка" - 3, "Сіверськодонеччанка" - 2.

Другий день

"Хімік" у разі будь-якої перемоги гарантував собі другий поспіль чемпіонський титул. "Волинь", якщо брала верх з рахунком 3:0, чи 3:1, наздоганяла б конкурента і тоді дуже реальним ставав додатковий матч, який призначається при рівній кількості очок у конкурентів. У разі результату 3:2 на користь підопічних Богуслава Галицького, доля титулу залишалася у руках "Хіміка", адже його перевага тоді б становила два очки.

Зі старту матчу ініціативу захопили луцькі волейболістки - 4:0. На діях господарок явно позначився вантаж відповідальності, адже це був по суті фінальний матч чемпіонату. Далі - 2:7, 7:13, 9:17. Втім, перелом все ж намітився: промахи суперника у нападі плюс блок Наталії Захарчук на Юлії Молодцовій, і все вже не так катастрофічно - 13:17. Але добитися перелому не вдалося. Партія за "Волинню".

Друга партія за щільністю боротьби вже більше відповідала класу суперників, але легкості, яка була властива "Хіміка" у матчі з "Сіверськодонеччанкою", ще не було. 1:1, 4:4, 6:4, 9:9. І лише до другої перерви підопічні Євгена Ніколаєва, зусиллями Енджі Бланд та Дар'ї Степановської довели відрив уже до більш істотного - 16:12. Далі бельгійська центральна ще двічі вдало атакувала з другої зони і самовіддано зіграла у захисті. 20:14. Здавалося, все ясно. Але... 21:20. "Запахло смаженим". "Повітря провентилювала" Наталія Захарчук - дві атаки від рук блокуючих плюс "горщик" на досвідченій Олені Туркулі - 25:21.

У третій партії попереду були спочатку господарки - 4:2, а потім 8:5 - "4 по 4" атакувала Захарчук. Луцька команда тут же відновила стартову рівність. Усе йшло до валідольної кінцівки, у яких "Хімік" досяг успіху у Луцьку. Але волейболістки "Волині" вдало зіграли на блоці та зробили серйозну заявку на перемогу у партії - 23:19. 2:1 у матчі на їх користь.

А ось у четвертій партії навпаки, кінцівка вийшла саме валідольною, хоча все йшло до впевненої перемоги "Хіміка". 10:6, 16:11, 22:18. Далі знову збій у нападі. 23:23. Ще два програних м'ячі і додатковий матч за титул ставав реальністю. І все-таки підопічні Євгена Ніколаєва дотиснули опонента. 26:24.

На тай-брейку шанси на перемогу зникли у господарок практично відразу - 2:4, 4:11. У підсумку - 10:15.

3:2 - перемога "Волині". Але, незважаючи на програш, доля чемпіонського титулу залишилася в руках "Хіміка", перевага якого дорівнювала двом очкам - 15 проти 13-ти.

А ось у "бронзовому" матчі боротьби не вийшло. "Сіверськодонеччанка" впевнено взяла гору над "Галичанкою". Тернопільська команда мала сетбол у другому сеті, виграючи 24:23, але свій шанс не реалізувала. Завдяки першій перемозі на 2-му етапі чемпіонату, сіверськодонецькі волейболістки вийшли на 3-е місце, набравши 5 очок. В активі "Галичанки" 3 очки.

Третій день

Досить таки впевнена перемога "Волині" над "Сіверськодонеччанкою" залишила інтригу у чемпіонаті. Перед останнім матчем луцька команда випереджала "Хімік" на одне очко. В останньому матчі господарки зустрічалися з "Галичанкою", з якою у нинішньому сезоні не втратили жодного очка.

Не відбулося це і в цьому матчі, хоча в першій партії господарки майданчику примусили трохи понервувати своїх прихильників, програючи до п’яти очок. Але кінцівка залишилася за "Хіміком", втім, як і дві наступні партії. "Золотий м’яч" забила екс-гравчиня "Галичанки" Надія Кодола. 3:0 - "Хімік" дворазовий чемпіон України.

ФВУ

Коментарі ()