Головне

ЧС-2010. Післямова. Кращі моменти

13.07.2010 07:31 492 0
ЧС-2010. Післямова. Кращі моменти

Для когось чемпіонат світу-2010 став розчаруванням, хтось досі святкує перемогу Іспанії, комусь пощастило по-футбольному закохатися в нову для себе збірну. Champion.com.ua згадує кращі моменти африканського мундіалю. Тут не буде звинувачень на адресу Руні, Мессі, Роналду, Кака та інших - їм зараз потрібен спокій, щоб прийти до тями.

Воротар

Ікер Касільяс отримав офіційне визнання. Він - чемпіон світу і кращий воротар турніру. Мартен Стекеленбург, голкіпер віце-чемпіонів, дарував помаранчевим уболівальникам надію. Ганець Річард Кінгсон своєю грою змусив аплодувати весь африканський континент. Але той, про кого пам'ятатимуть ще довго, - Роберт Грін. Конкуренцію йому міг би скласти алжирець Фаузі Шауші, але рівень не той.

Помилка Гріна у матчі зі США вартувала збірній Англії першого місця в групі та легшої сітки змагань, а для самого воротаря стала крапкою в його південноафриканській подорожі. Голкіпер "Вест Хема" доєднався до Девіда Джеймса, Скотта Карсона та Пола Робінсона у списку захисників англійських воріт, які подарували англійським фанам незабутні емоції. Зі знаком мінус.

Пенальті

Найдраматичніший пенальті у грі цього чемпіонату претендує і на звання такого ж моменту всього турніру. Матч 1/4 фіналу Уругвай - Гана. 120-та хвилина зустрічі. Луїс Суарес рукою виносить м'яч з лінії воріт, а Асамоа Гьян не забиває призначений пенальті - підступний "Джабулані" полетів у поперечку. Вся Африка, що вболівала за "чорних зірок", завмерла у тиші. А Гана - Гана на останній хвилині матчу не змогла вперше в історії місцевих збірних потрапити до півфіналу.

Пенальті подарували і щастя, і горе ще одній команді. Парагвай здолав японців у 1/8 фіналу в серії пенальті після невдалого удару захисника Юїті Комано. Та вже в наступному матчі розігрався справжній "пенальті-вестерн". Чвертьфінал Парагвай - Іспанія: на 59-й хвилині Касіляьс бере пенальті у виконанні Кардосо, а за хвилину Хабі Алонсо забиває гол з пенальті вже парагвайцям. Суддя відміняє взяття воріт і просить пробити ще раз, але Хусто Вільяр цього разу не помилився.

Суддя

Абсолютно усі претензії до арбітра фінального матчу Говарда Вебба стають безпідставними, якщо згадати таку, без сумніву, колоритну особистість цього чемпіонату, як малієць Коман Кулібалі. Відміна криштально чистого голу в матчі Словенія - США так і не була прокоментована ні ФІФА, ні рефері. Певно, в Малі грають у футбол за іншими правилами.

Синонімами гнівних прізвиськ на адресу футбольних арбітрів можуть стати й імена рефері, які обслуговували матчі Аргентина - Мексика та Німеччина - Англія. Роберто Розетті не помітив метровий офсайд, коли Тевес забив перший гол Мексиці. А Хорхе Ларріонда навряд чи зможе коли-небудь помилуватися лондонськими пейзажами: після незарахованого голу-який-насправді-був у ворота німців, отримати британську візу йому буде ох як важко.

Агонія

Спеціальний підрозділ для екс-чемпіона світу і екс-віце-чемпіона світу. Для збірної Італії агонією стали останні десять хвилин матчу зі словаками. Гол ді Натале на 81-й хвилині нагадав "скуадра адзуррі", що вони взагалі-то чинні чемпіони світу. Тільки після цього Італія зіграла так, як і мала б робити протягом усього турніру. На біду команді Ліппі півзахисник Каміл Копунек забив третій м'яч у ворота Маркетті, і навіть гол Куальярелли вже у доданий час не дав можливості Італії продовжити свою гру на чемпіонаті. Італійці з двома очками на рахунку у турнірній таблиці опинился нижче непереможеної команди турніру - збірної Нової Зеландії.

Для французів усі закінчилося ще гірше. Весь чемпіонат для команди Доменека був схожий на останні хвилини життя важкохворого пацієнта. Один гол, одне очко за три матчи, останнє місце в групі, скандали і саботаж у команді - після такого не витримав навіть уряд Франції і викликав головного тренера на розмову. Та чемпіонат-2010 вже став ганебною сторінкою в історії збірної великого Зідана.

Правильно кажуть - не варто збірній їхати на важливий турнір зі знанням, що головний тренер команди працює в ній останні дні. Можливо, у Лорана Блана і Чезаре Пранделлі вийде краще.

Тренер

До чемпіонату головним не-тренером вважали Дієго Марадону. Але що дивовижно. Аргентина припинила участь у чемпіонаті на тій самій стадії - у чвертьфіналі, - що і Бразилія. Головний тренер бразильців Дунга вже давно відпочиває у відставці, а Марадону, який сам сказав, що йому варто піти, благають залишитися на своїй посаді. Дунгу ледь не проклинає вся країна, а Марадоні хочуть за життя встановити пам'ятник. Здається, що історія про тренера чемпіонату-2010 матиме продовження за чотири роки. Який буде сюжет! Перемога збірної Аргентини під керівництвом Дієго Марадони на чемпіонаті світу в Бразилії. Тільки заради цього варто залишити Марадону на чолі команди. Нехай він і не є геніальним тактиком та стратегом, але поставте себе на місце футболістів Аргентини - чи могли би ви погано грати, якби на матч вас виводив живий бог, ваша ікона з самого дитинства і просто футбольний ідол?

Перерва

Матч 1/4 фіналу Нідерланди - Бразилія ще довго не забудуть по обидва боки Атлантичного океану. Після перших 45 хвилин у команди ван Марвейка було важко знайти навіть гіпотетичні шанси на те, щоб змінити хід гри, яку повністю контролювали бразильці. Але магічні 15 хвилин перерви - і на полі зовсім інша команда у формі "ораньє". Дубль Снейдера, якому допоміг Феліпе Мело, - і "вічно" другі продовжують прямувати до третього для себе фіналу чемпіонатів світу.

Воля до перемоги

На 91-й хвилині доля допомогла Лендону Доновану забити гол, який дозволив американцям перемогти Алжир і стати першими у своїй групі. Гідна компенсація за дивацтва арбітра Кулібалі у матчі зі Словенією.

Команда і герой

Не тільки збірну Іспанії вітають на батьківщині як чемпіонів світу. Збірна Уругваю, потрапивши до півфіналу світу, своєю грою на турнірі змусила багатьох вболівати за цю симпатичну команду. Вдома команду обіцяли зустріти півмільйона фанів.

Лідер збірної Уругваю, її надія, її натхнення, її джокер Дієго Форлан вів своїх партнерів за собою протягом усього чемпіонату. І тут навіть не треба зайвих слів, просто констатація факту: звання кращого гравця турніру отримав справді кращий гравець турніру.

Щодо іншого героя - Томаса Мюллера, кращого молодого гравця чемпіонату та бомбардира (5 голів у 6 матчах), - якщо півзахисник "Баварії" досяг подібного у 20 років (!), уявіть, що з ним може бути далі?

Факти

Найчастіше на чемпіонаті у каркас воріт пробивав Асамоа Гьян (Гана).

Єдиний хет-трик чемпіонату аргентинець оформив Гонсало Ігуаїн у ворота Південної Кореї

Саундтрек чемпіонату - це не офіційна пісня у виконанні Шакіри "Waka Waka", не неофіціний гімн K'Naan'а "Wavin' flag", а африканські дудки-вувузели. За два роки відповімо трембітами?

Коментарі ()