Головне

Перемога на ЧС допоможе вивести Іспанію з рецесії

13.07.2010 17:58 392 0
Перемога Іспанії у фінальному матчі проти Нідерландів дозволить іспанської економіці вийти з рецесії раніше.

Про це йдеться в статті газети "Ведомости".

Тріумф підвищує настрої громадян і підстьобує споживчі витрати. Щасливі споживачі починають витрачати більше, що в кінцевому підсумку дає економіці 0,25-0,5% зростання, підрахували в банках ING і ABN Amro.

Фондовий індекс Іспанії IBEX-35, який з початку цього року був у числі найгірших в Європі (втратив 15,8%), за час чемпіонату світу впевнено зростав і відіграв 5,2%.

Економічна ситуація в Іспанії одна з найгірших в Євросоюзі: спад за підсумками I кварталу - 1,3%, безробіття - близько 20%, дефіцит бюджету - 11,2% ВВП, рівень держборгу - 53% ВВП, і, за прогнозами Мінфіну Іспанії, він збільшиться до 74% до 2012 року.

Після перемоги економісти повинні підвищити свої прогнози, вважає міністр промисловості Іспанії Мігель Себастьян.

Так, піcля перемоги Італії у минулому чемпіонаті світу 2006 року економісти ABN Amro переглянули прогноз зростання італійської економіки з 0,2 до 1,7% і виявилися близькими до фактичного результату. За даними Євростату, Італія показала тоді 2% зростання.

На думку Себастьяна, перемога Іспанії не тільки підстьобне внутрішні витрати, а й покращить імідж країни на міжнародному ринку, що сприятиме зростанню інвестицій.

"Поліпшення іміджу Іспанії допоможе активніше продавати нашу продукцію й послуги в інших країнах, наприклад в Китаї, де люблять нашу команду", - цитує Bloomberg міністра.

Завдяки перемозі в чемпіонаті Іспанія зможе закінчити рік у "плюсі", вважає Себастьян. Раніше уряд прогнозував спад на 0,3% в 2010 року.

За оцінками Moody's, економіка Іспанії здатна буде показати мляве зростання у середньому на 1% в 2011-2014 роках. Оцінки іспанського уряду більш оптимістичні: зростання прискориться до 2,7% вже 2013 року.

Економічна Правда

Коментарі ()