Головне

ЧС-2010: Африканські півфінали

08.07.2010 11:01 364 0
ЧС-2010: Африканські півфінали
Отже, фінал. Нідерланди - Іспанія. Двоє нових претендентів на титул нового чемпіона світу. Хтось із них вперше у своїй історії виграє мундіаль. Хтось із них стане першою європейською збірною, яка переможе на світовій першості, що відбувається за межами Старого Світу. Хтось із них з категорії потенційних переможців потрапить до невеликої групи обраних. Іспанія або Нідерланди стануть лише восьмою командою, яка коли-небудь вигравала чемпіонат світу.

"Помаранчеві" потрапили у фінал багато в чому через "стаж і вислугу років". Команда ван Марвейка, можливо, і не перевершує збірні Нідерландів зразків 70-90-х. Але саме їй дісталася важка ноша - представити маленьку, але футбольно-геніальну націю у фіналі чемпіонату світу.

У півфіналі вони перемогли Уругвай, але "блакитні" йшли з поля з піднятою головою. У цьому матчі переможених не було.

Другий матч 1/2 фіналу чемпіонату світу-2010 змусив згадати історію. У 1974 Німеччині вдався "золотий дубль": за два роки до того було виграно чемпіонат Європи, а в 74-му німці стали кращими на планеті. 36 років потому коло замкнулося і бундестім передала естафету супернику, якого не змогла обіграти на двох найбільших футбольних змаганнях поспіль.

Німці танком прокотилися по сітці чемпіонату світу. Але чи не використали вони весь запас влучності на розгром трьох "А" - Австралії, Англії, Аргентини, кожній із яких вони забили по чотири голи? Чи не почували себе занадто спокійно захисники та голкіпер, пропустивши тільки дві м'ячі в п'яти іграх? Чи не знітилися молоді німці, вийшовши на футбольне поле грати проти ідеальної Барселоно-Іспанії?

В обох командах, які зазнали поразки (яке ж недоречне слово!), велику роль відіграли справжні особистості. Дієго Форлан, який - за його ж словами - проводить найкращий сезон у кар'єрі. Луїс Суарес, "найкращий голкіпер чемпіонату світу" (с) Стекеленбург. Бастіан Швайнштайгер, про трансфер якого в інший клуб не може бути й мови. Мірослав Клозе, якому лишень одного голу бракує до рекорду Роналдо за кількістю забитих м'ячів на чемпіонатах світу. Усі вони були варті того, щоб грати у фіналі. Але за ними спостерігатимемо у суботу, в день напередодні великого матчу. 

Головний приз розіграють між собою інші. Hup Oranje hup! Por España, Por España!

Коментарі ()