Головне

Фоменко: "Всі працюють на результат"

09.09.2013 16:01 340 0
Фоменко: "Всі працюють на результат"

Головний тренер національної збірної України Михайло Фоменко напередодні гри проти Англії оцінив сильні і слабкі сторони суперника, а також розповів про підготовку своєї команди до матчу.

Той факт, що кожен наступний матч для збірної України -  як останній, вже став аксіомою нинішнього відбірного циклу.  Ближче до завершення непростої турнірної боротьби складність і, відповідно, ціна ігор зростає.  Як Ви дивитеся на майбутнє протистояння  зі збірною Англії?

- Цей матч сприймається в контексті спареного туру. Перед тим, як зіграти з британцями, у нас ще була зустріч зі збірною Сан-Марино.  Бажано, звичайно, було б поміняти вересневі матчі місцями: це було б добре в плані функціональної підготовки команди. Всі ми чудово знаємо , що являє собою англійський футбол, розслаблятися нам ніяк не можна.

 Тут є один нюанс: в англійських клубів спарені ігри відбуваються постійно, і це − нормально. Адже у них одночасно проходять і матчі чемпіонату, і Кубку, і єврокубків, так що грати по дві зустрічі на тиждень для них вже увійшло у звичку. Наші ж клуби , які щойно вступили в єврокубкову боротьбу, лише  увійшли у цей ігровий режим.

-  Як би Ви оцінили гру англійців у відбірному циклі Чемпіонату світу 2014 року?

 - Збірна Англії завжди була й  буде  грандом світового футболу. Я вважаю, що нинішня команда вже пройшла стадію омолодження , так що зараз їхній колектив перебуває на тому найвищому ігровому рівні, на якому англійці були завжди.

- Але ж англійці втратили очки і з українцями, і з чорногорцями, і з поляками. Чи не говорить це про те, що нинішня збірна Англії не сильніша за перелічені  вище національні команди?

-  Думаю, на це питання можна буде повноцінно відповісти після закінчення відбірного циклу до Чемпіонату Світу 2014 року.

-  Як Ви вважаєте , більш пізній старт чемпіонату Англії буде мати значення напередодні відбірного матчу зі збірною України у Києві?

- Не думаю, британці завжди швидко набирали форму. Вони проводять багато матчів: як контрольних , так і офіційних. Тому, вважаю, що це не виявиться для них недоліком.

- У футболі мають значення всі фактори: і досвід, і настрій на гру, і боротьба тактик . Яке значення матиме для збірної України фактор домашнього матчу в цьому контексті?

-  Це додаткове навантаження для хлопців. Адже ми граємо вдома, при власних вболівальниках. Що стосується різного стану обох команд:  усі збирають інформацію про своїх суперників,  розбирають сильні і слабкі сторони команд, будують свою гру. Все залежатиме від того, хто з команд краще і сумлінніше виконає тренерські установки.

-  Ви чимало працюєте зі збірною України і в плані фізичних тренувань,  і в плані тактичних занять, відтак Ви найбільш тонко  відчуваєте зміну колективного взаєморозуміння футболістів. Як би Ви могли оцінили еволюцію командного мислення  збірної України?

- Залишимо цю оцінку на відкуп вболівальникам й експертам. Стовідсоткового результату взаєморозуміння з футболістами поки ще немає. Адже повністю виконати завдання тренера на матч не здатна жодна команда. У грі кожного колективу бувають і плюси, і мінуси. Зараз -  всі працюють на результат.

- Протягом тренувальних зборів в національній команді з'явилися декілька молодих гравців. Хлопці тренуються,  відчувають  атмосферу, яка панує у головній команді країни. Ваша методика полягає в тому,  щоби новачки  гідно показали себе в тренуваннях з найсильнішими футболістами?

- По-іншому й  бути не може. Одна справа, коли ми звертаємо на них увагу в матчах за клуб, а зовсім інша - коли ми з ними спілкуємося, коли вони разом тренуються, коли перед ними ставляться певні завдання у таборі національної збірної країни. Важливо так само, як вони пристосовуються до ігрових схем команди. Люди повинні звикнути до того оточення, відчути той дух, який присутній у таборі національної команди.

-  Наскільки може відобразитися на грі збірної України проти команди Англії відсутність ключового півзахисника Дениса Гармаша?

- Звичайно, шкода, що він не буде грати. Але травми - природний процес у футболі. Це може трапитися з кожним. Тому не варто зациклюватися на травмах. Кожен футболіст у національній команді повинен бути взаємозамінним.

ФФУ

Коментарі ()