Головне

Суперники України у відборі до ЧС-2018. Знайомтесь, Туреччина

06.10.2016 08:15 2613 0
Суперники України у відборі до ЧС-2018. Знайомтесь, Туреччина

Чемпіон знайомить своїх читачів з черговим суперником збірної України у кваліфікації на Чемпіонат світу 2018 року, який повинен відбутися у Росії.

У цьому матеріалі мова піде про національну команду Туреччини, яка у першому турі розійшлася миром з Хорватією у Загребі.

Туреччина: прізвиська та форма

Збірна Туреччини у всьому світі відома під прізвиськом "яничари". Також досить поширеним є прізвисько "королі" (Krallari), проте воно не так часто використовується, у першу чергу уболівальниками, як попереднє.

Основний комплект форми турецької національної команди виконаний у традиційних червоних кольорах з невеличкими чорними смужками вздовж і впоперек усіх футболок. Що стосується шортів і гетрів, то вони будуть чорного кольору. Зауважимо, що до низу футболки починають темнішати, що зебезпечує поступовим перехід від червоного до темного.

Водночас, резервний варіант футболок турецької збірної буде білого кольору з червоними вставками та бірюзовими смугами. При цьому, шорти будуть бірюзовими, а гетри - виконані у червоному кольорі.

 

Туреччина: історія виступів у фінальних частинах чемпіонатів

Збірна Туреччини не може похвалитися великими досягненнями на чемпіонатах світу та Європи. Проте, "яничарам" все ж таки є чим пишатися. Найвищим їхнім досягненням можна вважати бронзові нагороди Чемпіонату світу 2002 року.

Власне, це був другий виступ турків на першості світу. Перший датується 1954 роком, коли на полях Швейцарії вони за місце у плей-офф поступилися у переграванні ФРН. Ще двічі збірна Туреччини проходила кваліфікацію, але відмовлялася від участі у фінальній частині (1934 і 1950 роки).

Отож, у 2002 році на полях Японії та Кореї "яничари" фінішували у своїй групі другими, після бразильців. Після чого вибили в 1/8 фіналу господарів - японців (1:0). У чвертьфіналі вони виявилися сильнішими за несподіванку того турніру - команду Сенегалу (1:0). У півфіналі турки знову поступилися Бразилії (0:1), а у "бронзовій" зустрічі завдали поразки іншим господарям - корейцям (3:2).

Що стосується чемпіонатів Європи, то вперше до фінальної частини вони змогли пробитися лише з десятої спроби - у 1996 році. А вже на Євро-2000 команді вдалося вийти до чвертьфіналу, де вона поступилася Португалії - 0:2.

Ще більш вдалим був виступ Туреччини на ЄВРО в Австрії та Швейцарії, де команда Фатіха Теріма завершила груповий етап на другому місці, у чвертьфіналі виграла у Хорватії у серії пенальті, а у півфіналі поступилася збірній Німеччини - 2:3.

Додамо, що на Євро-2012, а також на ЧС-2014 збірна Туреччини не змогла кваліфікуватися. А на нещодавному Євро-2016 у Франції не зуміла вийти з групи.

Туреччина: тренер

Збірну Туреччини очолює місцевий фахівець Фатіх Терім, з яким команда виборола "бронзу" в Австрії та Швейцарії. Після того він у 2009 році залишив команду, перейшовши до Галатасараю, а у 2013-му знову її очолив. Це вже його третій прихід до національної команди - саме під його керівництвом Туреччині вдалося вперше в історії пробитися до фінальної частини чемпіонату Європи (1996 рік).

Якщо говорити про клубні досягнення цього спеціаліста, то разом з Галатасараєм він шість разів виграв чемпіонат Туреччини, двічі - Кубок і чотири рази - Суперкубок Туреччини.

Окрім того, у його колекції трофеїв є Кубок УЄФА у 1999/00 роках, Суперкубок УЄФА, а також два Кубки Італії на чолі Фіорентини та Мілана. Додамо, що за всі свої заслуги 63-річний наставник отримав від уболівальників прізвисько "Імператор".

Чинна угода Теріма з Федерацією футболу Туреччини діє до 2020 року. І навряд чи цей контракт закінчиться раніше.

Фатіх Терім

Туреччина: голкіпери

Місце у воротах турецької команда стабільно закріплене за 28-річним Волканом Бабаджаном, який грає як у офіційних, так і товариських зустрічах команди. Додамо, що цей голкіпер виступає у складі турецького клубу Істанбул Башакшехір, з яким зовсім нещодавно грав у кваліфікації Ліги Європи донецький Шахтар.

Резервними воротарями Туреччини у відборі на ЧС-2018, принаймні на його початку, є 28-річний Онур Ківрак з Трабзонспора та 27-річний голкіпер  Бурсаспора Харун Текін.

Туреччина: захисники

На лівому фланзі оборони збірної Туреччини Фатіх Терім розраховує на двох молодих виконавців - Каана Айхана з німецької Фортуни й Ахмета Їлмаза Чалика з Генчлербірлігі. Саме хтось з них і гратиме проти України, адже Джанер Еркін має ушкодження, і його участь у майбутній грі під великим питанням. На правому фланзі, схоже, місце заброньоване за 26-річним Шенером Езбайракли.

Якщо говорити про центр захисту команди, то тут тренер розраховуватиме на 30-річного Мехмета Топала (Фенербахче), який хоч і значиться півзахисником, використовується часто не від хорошої долі у центрі оборони. А враховуючи, що Сердар Азіз не викликаний на матч з Україною, і дуеті з Топалом має зіграти 33-річний Хакан Кадир Балта з Галатасарая чи 26-річний Хасан Алі Калдирим з того ж таки Фенербахче.

Туреччина: півзахисники

В опорній зоні тренерський штаб збірної Туреччини робить ставку на 21-річного Озана Туфана (Фенербахче) та 19-річного Емре Мора, котрий уже отримує ігрову практику у дортмундській Боруссії, перейшовши з данського Нордшеллана.

Атакувальну міць, яка повинна зароджуватися у півзахисті, збірної Туреччини складають гравець леверкузенського Байєра 22-річний Хакан Чалханоглу, а також 29-річний футболіст Фенербахче Волкан Шен. Компанію їм повинен скласти Олджай Шахан (29 років, Бешикташ) або Окай Йокушлу (22, Трабзонспор). Останній починає постійно отримувати практику у національній команді.

На лівому фланзі атаки турецької команди міг розганяти Арда Туран з Барселони. Але він проти України не зіграє, бо, подейкують, конфліктує з Терімом, і тренер не бачить його у команді.

Арда Туран Україні не суперник

Туреччина: нападники

Основним нападником у відборі на ЧС-2018, очевидно, буде 25-річний Дженк Тосун з Бешикташа, який на старті нового чемпіонату країни вже встиг 5 разів відзначитися у шести поєдинках. Саме на нього дуже розраховує Фатіх Терім.

Також наставник викликав 24-річного Юнуса Малли з Майнца, а також зовсім молодого Енеса Унала з нідерландського Твенте, але їхня поява малоймовірна. Більше шансів змінити на вістрі атаки Дженка у того ж таки Чалханоглу чи Шахана.

Туреччина - Україна: букмекери

Турки вважаються фаворитом майбутнього протистояння. Коефіцієнт на перемогу "яничарів", якщо звернутися до букмекерської контори William Hill, складає 2,2. Котирування на виграш збірної України є рівними 3,5. Нічия оцінюється показником 3,3.

Зауважимо, що після першого туру фаворитом секстету, де виступає збірна України, є хорвати, перемога у групі яких оцінюється як 1,8 до 1. Далі у списку місце займають наші майбутні суперники - турки (4 до 1). На Україну ставлять 7 до 1, і за цим показником "синьо-жовті" на третьому місці.

Знайомтесь, Ісландія. Окрилені успіхом на Євро-2016 "наші хлопці" їдуть в Україну

Коментарі ()