Головне

Українці звільнили нашого тренера. Україна – Фінляндія. Огляд зарубіжної преси

13.11.2016 16:47 9031 0
Українці звільнили нашого тренера. Україна – Фінляндія. Огляд зарубіжної преси

Збірна України здобула другу перемогу в кваліфікації до наступного Мундіалю. "Синьо-жовті" переграли колектив кращих футболістів Фінляндії на домашньому полі в Одесі. Наразі в команди Андрія Шевченка вісім балів у таблиці про ранги й непогані шанси на високе місце в кваліфікації до Мундіалю-2018. Чемпіон звернувся до фінських ЗМІ, й готовий поділитися своїми спостереженнями з шановними читачами.

Найбільша газета міста Турку й регіону Варсинайс Суомі, щоденна Turun Sanomat фактично зробила свій прогноз щодо долі наставника збірної Фінляндії, а також відзначила у складі нашої команди двох гравців. "…Фінляндія програла також і Україні. Матч відбіркового етапу чемпіонату світу не приніс збірній Ханса Бакке гарного результату. Для того щоб виграти треба докладати більше зусиль. Натомість в пасиві шведського тренера на чолі Суомі вже 11 матчів поспіль без перемог, й лише у двох з цих поєдинків команда записала на свій рахунок нічиї. Збірна України обіграла команду Фінляндії на березі Чорного моря, в місті з чудовими пейзажами.

Скромну перевагу господарям приніс точний удар Артема Кравця. Таким чином, у рамках відбору на Мундіаль, після четвертого туру змагань, від Косово нас відділяє лише більш пристойна різниця забитих та пропущених голів. Чи буде Бакке біля керма Фінляндії в березні, в матчі проти Туреччини, ще належить побачити – тепер це велике запитання. Україна відрізнялася від Фінляндії високим індивідуальним рівнем виконавців. З перших хвилин хавбек Шальке Євген Коноплянка почав залишати в дурнях своїх візаві. Дуже грубо проти нього діяв, зокрема, Йоона Тойвіо, який двічі "зрубав" свого опонента на підступах до штрафного майданчика гостей.

Втім, цього, певно, було замало, адже Коноплянка від "уваги" суперника лише підвищив ставки, і от вже його точний простріл на центрального нападника Артема Кравця приносить господарям взяття воріт суперника. Варто сказати, що в особі Кравця Суомі протистояв вельми небезпечний нападник. Не варто забувати, що не так давно, у минулому сезоні (насправді – у позаминулому й у 24-х іграх – прим. Чемпіона) цей гравець забив у складі київського Динамо 15 голів у 20-ти матчах української ліги! У новій команді цього форварда, іспанській Гранаді, Кравець також є успішним гравцем, й у нинішньому сезоні відзначився вже два рази…"

Світлина АОР

Наймасовіша фінська газета Helsingin Sanomat ("Гельсінкі сьогодні") теж знайшла в складі України "своїх" героїв, а також "пожалілася" на не використані фінськими виконавцями моменти біля воріт суперника. "…Україна досягла своєї мети завдяки Кравцю – Фінляндія знову програла в матчі на відбір до чемпіонату світу. Одеса, яка є містом-портом, зустрічала своїх відвідувачів блиском вулиць та великою кількістю іноземних автомобілів. У суботу ввечері на стадіоні "Чорноморець" господарі домінували на полі протягом тривалого часу, в першу чергу, завдяки активності флангів – на правій та лівій бровці вельми ефективно грали Ярмоленко та Коноплянка.

Україна збільшила свої шанси на те, щоби кваліфікуватися на Мундіаль, й наразі займає друге місце в групі, а Фінляндія залишилася на передостанньому місці. Фінляндія могла претендувати на більше у другій половині матчу, адже почала грати "вище" й була дуже близька до того, щоб відіграти наданий опоненту гандикап. Коли Робін Лод вдерся в штрафний майданчик господарів і пробив у бік воротаря Андрія Пятова, в гостей заіскрилася надія на більш прийнятний результат. Проте ні цей, ні кілька інших напівшансів на взяття воріт України Суомі не використала…"

Журналісти ресурсу Iltasanomat переживають через нереалізований гостями у першій половині матчу шанс, який, на їх думку, був ключовим у поєдинку для Фінляндії. "…Збірна Фінляндії з футболу програла в Одесі. Господарі забили свій гол на 24-й хвилині, м’яч на рахунку Артема Кравця. Великий запас міцності українцям давав Євген Коноплянка – зірка-вінгер виклав чудову передачу на Кравця й був нестримним у кількох інших моментах.

Суомі була близькою до невдачі вже на початку матчу. Кравець повинен був засмучувати голкіпера збірної Фінляндії вже на четвертій хвилині, але, на щастя фінів, м'яч потрапив у стійку. У Фінляндії була відмінна можливість вирівняти гру на 33-й хвилині. Теему Пуккі мав користатися помилкою капітана України Олександра Кучера й перегравати воротаря Андрія Пятова, проте той зумів відбити удар на кутовий… Це був золотий шанс, якого ми більше не мали…"

Кореспондент Iltalehti резюмував похмуре сьогодення для фінів. "…Для того, щоб переграти Україну, треба бути не тільки набагато більш майстерною командою, а й дисциплінованіше грати в обороні. Очевидно, що в другій половині ми на деякий час перейшли від однієї тактичної побудови до іншої. Фінляндія спробувала грати 4-4-2 замість 3-5-2 й треба сказати, що така тактична схема краще підходить для протистояння з Україною, ніж 3-5-2. Втім, про це треба було думати до початку матчу, а зараз очевидно лише одне – Фінляндія знову без очок…"

Коментарі ()