Головне

Шевченко: У матчі з Хорватією влаштує позитивний результат

17.03.2017 14:41 3859 0
Шевченко: У матчі з Хорватією влаштує позитивний результат

Головний тренер національної збірної України розповів про підготовку до матчу з Хорватією у рамках кваліфікаційного турніру чемпіонату світу-2018, прокоментував розширений список кандидатів та пояснив, як проходитиме міні-збір "синьо-жовтих" в Австрії.

Плани на підготовку

За словами головного тренера, на тренувальний збір до Австрії національна збірна країни вирушить вже у суботу. На першому етапі мікро-тренувального циклу команда буде працювати в дещо неповному складі – без легіонерів, які в розташування збірної приїдуть після матчів своїх клубів у національних чемпіонатах, та гравців українських команд, які свої матчі в Прем’єр-лізі проведуть у суботу та неділю.

"Команда збирається 18 березня вранці, - відзначив Андрій Шевченко. – На першому етапі цього міні-збору будемо розраховувати на футболістів, які грають у чемпіонаті України, і чиї команди проведуть свої матчі в п'ятницю. Легіонери, а також гравці українських команд, які можуть взяти участь у матчах своїх клубів в суботу-неділю, приєднаються до нас пізніше: хтось – у понеділок, хтось – раніше. В Австрії будемо працювати до середи 22 березня – є мікро-цикл підготовки, будемо тренуватися і у двохразовому режимі. Але, подивимося, в якому стані приїдуть футболісти. Потім, швидше за все, автобусом вирушимо в Загреб. У четвер – передігрове тренування, у п'ятницю – гра".

Подяка клубам

Шевченко заявив, що не зраджує своїм принципам, запрошуючи в збірну молодих гравців і потенційних новачків. Звідси – і розширений список кандидатів у збірну для підготовки до матчу проти Хорватії.

"На нас очікує важлива гра проти дуже хорошої команди, - розповів Шевченко. – Тренерський штаб збірної багато часу приділив перегляду кандидатів. Розширений список ми склали для того, аби подивитися всіх кандидатів і потім вибрати тих футболістів, ми зупинимося на 25-26 гравцях, які будуть готуватися до матчу в Загребі. Всі гравці, які потрапили до розширеного списку – потенційні кандидати до збірної. Якщо ми звернули на них увагу, значить у них є певні якості для того, щоб грати у головній команді країни".

Подякував Шевченко і клубам, які пішли назустріч збірній, погодившись перенести свої матчі в рамках 22-го туру чемпіонату. "Дякую клубам, завдяки позиції яких нам вдалося організувати цей невеликий тренувальний збір напередодні гри. Але зміщувати увесь тур було б неправильно. Ми прохали і намагалися зробити так, щоб усі клуби були в рівних умовах".

Світлина ФФУ

Шанс для всіх

Принцип виклику гравців у збірну – конкуренція по позиціях, але думка наставників клубних команд стосовно своїх футболістів-кандидатів, для тренерського штабу "синьо-жовтих" також має велике значення. "Я враховую думку тренерів клубів, – підкреслив Шевченко. – Спілкуюся зі своїми колегами, відвідую матчі та тренування. Для мене найважливіше – особисті враження, плюс інформація від тренерів клубів. Після паузи усім важко входити у сезон. У когось це виходить краще, у когось – гірше. Але якщо футболіст не потрапив до розширеного списку кандидатів на цей матч, це не означає, що ми забули про цього гравця. Шанс я готовий давати всім. Нехай футболіст своєю грою доводить, що заслуговує на виклик до збірної, а двері головної команди для всіх завжди відкриті. При виборі кандидатів ми звертаємо увагу на конкуренцію на кожній позиції. Це, зокрема, стосується ситуації з непотраплянням до списку кандидатів й Олександра Караваєва.

Олександр грає на флангах півзахисту, там же де й Яромленко, Петряк, Циганков, Коноплянка. Так, зараз Олександр отримує мало ігрового часу, але я спілкувався з ним і говорив, що він залишається в обоймі збірної, просто ми вирішили не викликати його на цю гру, оскільки зважаємо на конкуренцію по позиціях. Вибір кандидатів на цей матч – моє рішення та рішення тренерського штабу".

Проблеми наступу та захисту

За словами Шевченка, одна з головних проблем збірної – відсутність ігрової практики у багатьох провідних футболістів. "Це одна з проблем. Є й інші. Наприклад, з лівим захисником, оскільки Соболь пропускає матч через дискваліфікацію. Не будемо забігати наперед, будемо вирішувати проблема".

Ще одна головоломка для Шевченка – вибір форварда на майбутній поєдинок. "Що стосується, наприклад, Кравця, то Артем не грав, бо був травмований. Але вже в минулому турі він виходив на заміну. Сподіваюся, і в наступному – він зіграє. Селезньов має постійну практику в своєму клубі.

Непроста ситуація Зозулі

Як зазначив Шевченко, виклик Романа Зозулі, крім того, що форвард – важливий гравець для збірної, ще й своєрідна підтримка футболіста, який не з власної волі позбавлений зараз ігрової практики. "Роман – важливий гравець для збірної, а ситуація, в якій він опинився... Перш за все, це був футбольний вибір. Роман вирішив спробувати себе в іншому клубі, щоб отримати ігрову практику. Те що сталося – болюче питання для всіх нас. Ми викликаємо його, аби, тому числі, й підтримати".

Підготовка до майбутнього суперника

Для тренерського штабу української збірної, можливі перестановки в ігровій схемі хорватської команди, зокрема, можливий вихід Маріо Манджукіча на лівому фланзі, сюрпризом не стануть. "На цій позиції він грає в "Ювентусі", – зазначив Шевченко. – Ситуація, за якої Манджукіч зіграє на цьому ж фланзі і в збірній, а Калініч буде діяти в центрі нападу – найпростіше рішення для тренерського штабу хорватської команди. Будемо шукати протиотруту".

Спільні зусилля для позитивного результату

Як зазначив Шевченко, до збірної усі футболісти приїжджають із задоволенням. "Ми розраховуємо на кожного викликаного гравця, – відзначив головний тренер "синьо-жовтих". – Знаю, з яким бажанням хлопці приїздять до збірної, і що для них означає грати за головну команду країни. Це видно з настрою та самовіддачі".

Тренерський штаб збірної України в матчі з Хорватією влаштує позитивний результат, а наставник "синьо-жовтих" закликав і журналістів підтримати збірну: "Національна команда, можна сказати, починає футбольний рік. Починає дуже важливим матчем, з дуже сильним суперником. Нам потрібна і ваша підтримка теж", – резюмував Шевченко.

За матеріалами ФФУ

Коментарі ()