Головне

Суперники України у відборі до ЧС-2018. Знайомтесь, Хорватія

24.03.2017 11:46 3213 0
Суперники України у відборі до ЧС-2018. Знайомтесь, Хорватія

Чемпіон знайомить своїх читачів з черговим суперником збірної України у кваліфікації на Чемпіонат світу 2018 року, який повинен відбутися у Росії.

У цьому матеріалі мова піде про національну команду Хорватії, яку вважають фаворитом нашої групи. Подивимося, чому ж така ставка робиться саме на хорватів.

Хорватія: прізвиська та форма

Збірну Хорватії з футболу на батьківщині називають "полум'яними" (Vatreni). Однак для нас більш звична назва "картаті". Пов'язано це з виглядом основної форми команди, яка нагадує шахову дошку, на якій чергуються білі та червоні кольори.

Ігрова форма складається з кольорів національного прапора. Основною традиційно є картата червоно-біла футболка, білі труси та сині гетри. Резервним варіантом вважається картата абсолютно синя форма.

 

Хорватія: історія виступів у фінальних частинах чемпіонатів

Хорватія бере участь у чемпіонатах Європи з 1996 року, кваліфікаційний раунд збірна проходила п'ять разів. Найкращий результат - чвертьфінали у 1996 та 2008 роках.

Першим великим турніром, у якому взяла участь збірна Хорватії, був чемпіонат Європи з футболу 1996 року. У фінальній частині першості збірна посіла у групі D друге місце та пройшла до чвертьфіналу. У чвертьфіналі хорватська команда програла німцям з рахунком 1:2.

Далі був гучний успіх на ЧС-1998. Тоді "картаті" стали бронзовими призерами, обігравши у матчі за третє місце Нідерланди. І це - найкраще досягення цієї країни на Мундіалях. Влітку того року ця команда програла лише Аргентині (у групі) та Франції (у півфіналі). А розгромну перемогу над Німеччиною (3:0) у чвертьфіналі багато хто пам'ятає і досі.

На Євро-2004 Хорватія потрапила у групу B до англійців, французів (чинні тоді чемпіони Європи) та швейцарців. Підсумок виступу неоднозначний: нічиї зі Швейцарією та Францією та поразка від англійців 2:4. І, зрозуміло, що невихід у плей-офф.

Євро-2008 став ще одним відносно вдалим турніром для хорватів. У груповому етапі хорвати взяли верх над Австрією (1:0), Німеччиною (2:1) і Польщею (1:0), вийшовши з першого місця у плей-офф. У чвертьфіналі проти Туреччини рахунок не було відкрито в основний час, а у додатковий на 119-й хвилині Іван Класнич все-таки вразив ворота турків. Але коли до кінця гри залишалися лічені секунди, Семіх Шентюрк несподівано зрівняв рахунок і деморалізував хорватів - у серії пенальті турки вирвали перемогу та вийшли в півфінал Євро.

У фінальній частині Євро-2012 Хорватія обіграла Ірландію (3:1), зіграла внічию з Італією (1:1) і програла майбутнім чемпіонам іспанцям (0:1), після чого посіла третє місце у групі.

Про чемпіонат Європи-2016 нагадувати не будемо, адже досі спогади дуже чіткі.

Також "картаті" виходили на Чемпіонати світу 2002, 2006 та 2014 років. Але наблизитися до успіху 1998 року їм не вдалося. За шість матчів хорвати здобули лише дві перемоги, кожного разу залишаючись за бортом турніру.

Хорватія: тренер

Збірну Хорватії з 21 вересня 2015 року тренує 63-річний Анте Чачич. Він змінив по ходу кваліфікації на Євро-2016 Ніко Ковача.

Тренерська кар'єра цього фахівця почалася лише у 2007 році. Чачич більшу частину кар'єри працював з хорватськими клубами, очолював також словенський Марибор, а також був помічником головного тренера збірної Лівії. У збірну Чачича запросили із загребської Локомотиви.

Не варто і казати, що найвищим досягненням фахівця на рівні збірних є вихід Хорватії в 1/8 фіналу Євро-2016, де команда мінімально програла майбутнім чемпіонам.

 

Хорватія: голкіпери

Першим номером збірної, звісно ж, є голкіпер Монако Даніель Субашич, який нещодавно вийшов у чвертьфінал Ліги Чемпіонів. Ловре Калінич з бельгійського Гента є другим номером. Домінік Лівакович із загребького Динамо точно не складе їм конкуренцію. Хоча саме він викликаний третім воротарем на протистояння з Україною.

Щодо Субашича, то це надійний голкіпер, який допоміг Монако здобути срібні нагороди сезону-2015/16 чемпіонату Франції та повернути команду у Лігу Чемпіонів. А тепер не без його допомоги монегаски успішно виступають у головному клубному турнірі Європи.

Хорватія: захисники

Головним лідером Хорватії до осені 2016 року був капітан донецького Шахтаря Дарійо Срна. Але "гірник" завершив кар'єру у збірній, і "картатим" доводиться обходитися без нього. Хоча вже є певні розмови про повернення Дарійо у головну команду.

У центрі оборони точно вийде Домагой Віда з київського Динамо. А от Ведран Чорлука пропустить гру через ушкодження, яке отримав буквально за кілька днів до матчу. Віда - єдиний представник "картатих" з чемпіонату України. Очевидно, що Чорлуку замінить Матей Мітрович з Бешикташу.

Справа очікується поява гравця мадридського Атлетико Шиме Врсалько, а зліва - Йосипа Пиварича з Динамо (Загреб). Саме ці виконавці є основними на флангах захисту. А Тін Єдвай з леверкузенського Байєру готовий замінити когось з партнерів у терміновому випадку.

Хорватія: півзахисники

Опорного півзахисника "картатих" часто грає Марсело Брозович, який представляє міланський Інтер. Звісно, можна сюди включити зіркового хавбека Реала Луку Модрича, але цей гравець більше креативний, ніж руйнівний. Втім, в опорній зоні Модрич грати не цурається. Щоправда, тут більше шансів у його одноклубника Матео Ковачича, який і може скласти пару Брозовичу, якщо Чачич обере тактику у два опорника.

Під нападниками буде діяти Іван Ракитич з Барселони, хоча тут йому компанію може скласти все той же Модрич. На правому фланзі погоду буде робити Іван Перишич з Інтера, тут альтернативи майже немає.

Лівий фланг команди дещо проблемний. Хоча на ньому може діяти номінальний форвард Марко П'яца із Динамо (Загреб). Та насправді варто очікувати появу зі стартових хвилин Мілана Баделя з Фіорентини. Він є одним з основних футболістів у середній лінії цієї команди.

Шансів з'явитися на полі у Філіппа Брадарича (Рієка) та Марко Рога (Наполі) достатньо мало.

 

Хорватія: нападники

Маріо Манджукич та Нікола Калінич складають головну атакувальну силу хорватів. Навряд чи Анте Чачич вирішить зіграти у два форварди, тому більше шансів вийти у складі у нападника туринського Ювентуса.

Вищезгаданий П'яца може бути задіяний на лівому фланзі, якщо Хорватії потрібно буде йти великими силами вперед. Також серед нападників на поєдинок проти України значаться Дуйє Чоп (Спортинг Хіхон) та Андрей Крамарич (Гоффенгайм), та їхня поява малоймовірна.

Хорватія - Україна: букмекери

Фаворитом цього поєдинку є Хорватія. Після чотирьох турів вона очолює таблицю групи I. В активі збірної Хорватії десять очок, і поки жодного разу вона не програвала. Безпрограшна серія Хорватії у відбірних циклах Чемпіонатів світу становить шість матчів, чотири з яких вона виграла. Причому у п'яти з них хорвати не пропускали жодного гола. А на своєму полі їм вдалося виграти 7 із 11-ти попередніх матчів у кваліфікаціях світових першостей при всього двох поразках.

Україна ж програла лише 1 з 11-ти останніх матчів у кваліфікціях Мундіалів. А те, що три останні матчі проти Хорватії завершувалися внічию, дозволяє припустити, що Україні вдасться набрати одне очко у майбутній грі.

Проте той факт, що коефіцієнт на перемогу Хорватії складає 1.5, робить фаворитом саме цю країну. На нічию ставки приймаються 4.2 до 1, а на перемогу України - 7.4 до 1.

Суперники України у відборі до ЧС-2018. Знайомтесь, Туреччина

Коментарі ()