Головне

"У разі відмови від участі у ЧС-2018 у Росії, нашу збірну можуть навіть дискваліфікувати"

31.03.2017 19:16 5544 0
"У разі відмови від участі у ЧС-2018 у Росії, нашу збірну можуть навіть дискваліфікувати"

Після розгону російських антикорупційних мітингів, у Німеччині знову заговорили про можливий бойкот Чемпіонату світу з футболу 2018 року. Про це заговорили німецькі політики, раніше в аналогічному тоні висловлювалися британці. А ось в Україні, яка власне знаходиться із Росією у стані війни, цю тему обговорюють не так активно.

Питання стосовно ймовірної участі українців у футбольному святі у Росії однозначно повстане. Безперечно, чиновники можуть сподіватися на черговий провал нашої збірної у відбірному турнірі. А що як "синьо-жовті" таки пройдуть кваліфікацію?

У регламенті проведення ЧС-2018 чітко вказано, що:

"Будь-яка асоціація, яка знімається зі змагань у період між жеребкуванням і стартом відбіркового турніру, буде оштрафована мінімум на 20 000 CHF (швейцарських франків). Будь-яка асоціація, яка знімається зі змагань після старту відбірного турніру, буде оштрафована мінімум на 40 000 CHF.

Будь-яка асоціація, яка знімається зі змагань не пізніше, ніж за 30 днів до старту фінальної стадії, буде оштрафована мінімум на 250 000 CHF. Будь-яка асоціація, яка знімається зі змагань менш ніж за 30 днів до старту фінальної стадії або по її ходу, буде оштрафована мінімум на 500 000 CHF.

У залежності від обставин відмови, дисциплінарний комітет ФІФА може накласти додаткові санкції, включаючи усунення відповідної асоціації від подальших турнірів під егідою ФІФА".

Про перспективу збірної України поїхати на Чемпіонат світу з футболу у Росію розповіли "Вголос" екс-арбітр ФІФА Мирослав Ступар, колишній гравець національної збірної України та київського Динамо Павло Шкапенко, екс-наставник львівських Карпат і донецького Шахтаря Валерій Яремченко.

Як сказав Ступар, якщо говорити суто про спортивний аспект, то, безумовно, варто їхати у Росію.

"Участь у чемпіонаті світу - це престиж країни. На жаль, зараз ми не можемо жити лише у контексті спорту. У зв’язку із війною на Донбасі, анексією Росією Криму, наша збірна не може їхати на Чемпіонат світу у Росію. Так, збірна повинна боротися за путівку, посісти хоча би друге місце у групі та довести конкурентоспроможність нашого футболу. Але на сам Чемпіонат світу ми не повинні їхати. Із країною, яка сповідує політику захоплення чужих земель, вбивств невинних людей, дружити не можна", - пояснив він.

"Давно уже потрібно було заявити, що до агресора ми в гості не поїдемо. Взагалі, не повинно навіть розмов бути - їхати чи не їхати. Так, для декого із футболістів це буде останній шанс зіграти на Чемпіонаті світу. Але є ж поняття патріотизму. Футболісти ж перед матчами під час виконання гімну України не просто так тримають руку на серці", - додав Ступар.

Мирослав Ступар

Шкапенко вважає, що Україна не повинна бойкотувати Чемпіонат світу.

"Навпаки, потрібно показати усьому світу, що Україна існує, розрекламувати нас. У нас зараз не так багато приводів для радощів, а кожен успіх наших футболістів створить неймовірний психологічний підйом нації. Тим паче, на території ворога. Тому не варто від цього відмовлятися", - зауважив він.

На запитання, якими можуть бути наслідки для Федерації футболу України у разі відмови від участі у Чемпіонаті світу, Яремченко лаконічно відповів: "Можуть, навіть, дискваліфікувати нашу збірну на певний час. Однозначно, санкції будуть".

Щодо безпеки уболівальників та офіційної делегації із України у Росії Шкапенко зауважив, що про безпеку потрібно дбати.

"Потрібно спілкуватися з організаторами, ФІФА, вимагати створення належних умов. Уболівальники ж повинні також поводитися відповідно, не провокувати непотрібних ситуацій", - резюмував він.

Валерій Яремченко

"Спершу потрібно туди потрапити, а уже потім думати про безпеку. Усе залежить від заходів безпеки, від роботи усіх служб організаторів. ФІФА має досвід проведення таких турнірів, і вони не допустять проблемних ситуацій. Взагалі, українцям зараз не до футболу. Люди не цікавляться спортом, як було раніше", - додав Яремченко.

"Не можна говорити, що увесь російський народ налаштований агресивно до українців. Я знаю чимало людей, хто живе і працює у Москві. Не звичайні заробітчани, які гарують на будовах, а спеціалісти. Спілкуюся із багатьма росіянами, вони не агресивно налаштовані проти нас. Не всі у Росії підтримують політику керівництва країни. Звісно, провокації можуть бути. Але вони і в Україні відбуваються. Взагалі, не можу уявити, що збірна України гратиме у Росії на Мундіалі", - підсумував Ступар.

За матеріалами "Вголос"

Коментарі ()