Головне

Килипко та Никифоров - про те, як їм вдалося здобути медалі чемпіонату Європи у приміщенні

11.03.2017 16:40 1956 0
Килипко та Никифоров - про те, як їм вдалося здобути медалі чемпіонату Європи у приміщенні

Однією з найнесподіваніших нагород збірної України на чемпіонаті Європи з легкої атлетики у приміщенні була бронза у стрибках з жердиною Марини Килипко.

Востаннє у цій дисципліні наші співвітчизниці вигравали нагороди на змаганнях такого рівня ще наприкінці 1990-х років, коли на світовій арені сяяла зірка Анжели Балахонової.

21-річна харків'янка була однією з семи атлеток, яким у Белграді підкорилася планка, встановлена на висоті 4 м 55 см. Але завдяки тому, що вдалося взяти її, а також попередні висоти, з першої спроби, Марина і зійшла на п’єдестал.

- Марино, можна сказати, що медаль Вам принесли усього три стрибки. Важко вони далися чи легко?

- Вони не були легкими. Я намагалася налаштуватися саме на перші спроби, бо на таких змаганнях, як чемпіонат світу чи Європи, це дуже важливо. Твої шанси на хороше підсумкове місце відразу підвищуються. Наприклад, на Олімпійських іграх у Ріо я взяла 4.55 з другої спроби і не пробилася до фіналу, а ті, хто з першого разу стрибнув - з таким же результатом пройшли далі. Отож, в останній рік я багато приділила уваги саме стрибкам з першої спроби.

- Третю спробу на висоті 4.65 Ви виконували, вже маючи у кишені щонайменше бронзову нагороду. Цей факт, можливо, завадив вам налаштуватися на стрибок?

- Я не знала, що вже гарантувала собі медаль, не рахувала, хто на якому місці йде. Я була задоволена тим, що взяла 4.55 з першої спроби, але хотілося стрибнути вище, побити рекорд України для приміщень (4.60, встановлені Анною Шелех у 2012 році). Тим більше, минулого літа мені ця позначка підкорилася. Зараз у мене і жердини необхідні для хорошого стрибка були, і почувалася я добре, й абстрагуватися від усього вдалося. Але 4.65 не взяла. Сильно після цього засмутилася, а тренер мені і каже: "Чого ти сумна, ти ж третя!"

- І настрій відразу змінився?

- Поступово. Не вірилося, що виграла медаль. Я, певно, й досі ще на сто відсотків не вірю, що вдалося це зробити.

 Марина Килипко

Рік тому у Сумах на чемпіонаті України у приміщенні Сергій Никифоров, після своєї перемоги у стрибках у довжину, сказав, що впевнений: йому до снаги пробитися на Олімпійські ігри-2016 і навіть виграти їх. Виконати норматив на Ріо йому не вдалося, але медалі солідного ґатунку довго чекати не вдалося.

У Белграді на чемпіонаті Європи у приміщенні представник Київської області здійснив справжній фурор, коли у кваліфікації стрибнув на 8 м 18 см, показавши найкращий результат сезону у Європі. Днем пізніше у фіналі Сергій здобув бронзову нагороду - 8.07.

- У Сумах у 2016 році я показав достатньо високий результат - 7.91, значно покращив свій особистий рекорд. Було багато емоцій. Я був впевнений, що зумію пробитися на Олімпіаду, дуже прагнув цього. Потім у Луцьку влітку стрибнув на 8.18, але через вітер (-2.2) норматив зараховано не було.

- Зараз у Белграді Вам також підкорилися 8.18, які принесли вам перепустку до фіналу, а потім і медаль.

- Чесно, я навіть не сподівався, що так далеко стрибну. Але у технічному плані стрибок вийшов дуже вдалим. Мене ніби щось саме викинуло на ці 8.18. Після цього взагалі не відчував крепатури.

А щодо фіналу - він проходив у дуже пізню годину, довелося довго чекати. Я був готовий, але доводилося шукати сили, щоб стримувати себе. Я міг показати ще кращий результат. Трошки не склалося, суперники були сильні. В останній спробі албанець стрибнув на 8.08 і відібрав у мене срібло. Але я й так радий, що виступив на чемпіонаті Європи та повернувся звідти з бронзою.

 Сергій Никифоров

За матеріалами ФЛАУ

Коментарі ()