Українська правда

Кубок Суперліги. Фінал чотирьох. День другий - Дніпропетровськ святкує

Сергей Шемшученко — 13 лютого 2011, 20:27
"Ферро-ЗНТУ" - "Донецьк" 52:74 (21-16, 13-18, 6-25, 12-15)

"Ферро-ЗНТУ": Харріс - 18 очок + 4 підбирання, Джонсон - 7 очок + 7 підбирань, Овдєєнко - 6 очок + 5 підбирань, Череповський - 5 очок.

"Донецьк": Глєбов - 16 очок + 5 підбирань, Шапошников - 13 очок, Кравцов - 11 очок + 9 підбирань + 7 блок-шотів, Цветковіч - 9 очок, Васільєвіч - 8 очок + 7 передач + 5 підбирань.

Після невдачі на останніх секундах учорашньої гри з "Азовмашем" далеко не всі гості з Запоріжжя стали вдруге долати 80 заледенілих кілометрів до Дніпропетровська, щоб підтримати "Ферро" у втішному фіналі. Втім, доволі пристойна кількість "зелено-білих" фанатів усе ж підтягнулася по ходу першої чверті і деякий час складала пристойну конкуренцію своїм донецьким опонентам, які, очевидно, нікуди вчора і не від'їжджали.

Так само і баскетболісти з берегів Дніпра якийсь час гідно протистояли суперникам з Донбасу. Хоча зі старту "Донецьку" й вдалося покласти 6 сухих очок, але до п'ятої хвилини "Ферро" вже впритул наблизився до нього, і два невдалих штрафних кидки Едвардса дали початок контрвипаду запоріжців, після якого вони вирвалися уперед - 16:12. Обрадович бере тайм-аут, але не допомагає - до першої перерви їх відставання лише виросло.

Саме другу чверть можна назвати в чомусь переламною. Якщо кілька хвилин розрив у 5 очок на користь "Ферро" утримувався, то потім "Донецьк" спромігся на ривок, після якого рахунок став 30:34 вже на користь "тигрів". Серед іншого, цей ігровий відрізок став єдиним вдалим для центрового "Донецька" Едвардса, який саме в цей час набрав усі своїх 4 очки в цьому матчі. В цей час у "Ферро" на майданчику стали все частіше з'являтися молоді резервісти, але до великої перерви їм усе ж вдалося за 1 хвилину відігратися і закінчити чверть з рахунком 34:34.

А от вже третя чверть стала для Запоріжжя повним провалом. За 8 хвилин "Ферро" набрав лише 2 очки! "Зелено-білі" самі не могли нічого, а суперникові дозволяли усе. М'яч після їх кидків до кільця вперто не йшов, навіть після штрафних; усі підбирання також лишалися за "Донецьком". "Помаранчево-чорних" довго вмовляти не треба було, і "тигри" швиденько організували собі перевагу у 19 очок.

Ясно, що після цього остання чверть була лише формальністю. З поля один за одним пішли усі легіонери в складі обох команд, і поєдинок догравали вже переважно молоді українці. Ці склади показали вже приблизно рівну гру, відрив "Донецька" збільшувався повільно, а під фінальну сирену юний гравець "Ферро" Череповський "як у кіно" влучним триочковим встановив остаточний рахунок. На жаль для нього, не такий вдалий для його команди, як зазвичай буває в фільмах - 52:74.

Команди без особливого ентузіазму отримали пам'ятні відзнаки, але, як потім сказав захисник "Донецька" Юрій Зозуля, їм ця перемога все ж була потрібна хоча б для того, щоб повернути впевненість у собі після спаду.

Та зрозуміло, що увага більшості шанувальників українського баскетболу була прикута до наступного матчу - фіналу Кубка Суперліги.

"Дніпро" - "Азовмаш" 81:79 (20-20, 24-20, 16-23, 21-16)

"Дніпро": Буртт - 37 очок + 4 підбирання + 4 передачі + 4 перехоплення, Браун - 22 очка + 7 підбирань + 3 передачі, Остін - 8 очок + 11 підбирань + 3 передачі.

"Азовмаш": Каррі - 28 очок + 14 підбирань + 5 передач, Хаус - 13 очок + 4 передачі + 4 підбирання, Оуенс - 10 очок + 9 підбирань + 5 блок-шотів + 3 передачі, Александер - 10 очок + 5 підбирань + 5 передач + 3 перехоплення.

Різноманітні прогнози на фінальний поєдинок доводилося сьогодні почути. Але найоригінальнішою виявилася така заява: "А до чого тут взагалі "Азовмаш"? Сьогодні у Ігоря Валерійовича [Коломойського] день народження!" Хто знає, який вплив ця знаменна подія справила на результат поєдинку, але свята найбагатшій людині Дніпропетровська місцевий клуб аж ніяк не зіпсував.

Саме до початку другого поєдинку зал Палацу спорту "Метеор" заповнився приблизно до того ж рівня, що і вчора на півфіналах. Дніпропетровські вболівальники явно не збиралися пропустити першу реальну можливість свого баскетбольного клубу здобути серйозний трофей. Але тиск трибун на перших порах, схоже, "Дніпрові" лише заважав - після влучних "трьох" від Хауса у першій же атаці господарям знадобилися усі 10 хвилин, щоб зрівняти рахунок. Могло це статися і набагато раніше, але знову не прокинувся з перших хвилин беззаперечний лідер сьогоднішнього "Дніпра" Буртт, в якого і проходи спершу не вдавалися, і штрафні в кільце не йшли. Що ж, як і учора, Стівен дуже швидко почав реабілітовуватися, таки набравши у першій чверті 11 очок. А результат для "Азовмаша" робив Фред Хаус, який клав триочкові один за одним, і все, що вдавалося господарям - це не відпускати маріупольців надто далеко. І лише під сирену Маріо Остінові вдалося заробити на собі фол, два влучних штрафних після якого дозволили "Дніпру" зрівняти рахунок - 20:20.

Так само рівно почали команди і наступний відрізок. Рахунок виріс до 27:27, і лише після цього гості перестали тримати темп: зусиллями того ж Буртта в компанії з Брауном та Козловим «місцеві» відірвалися на 6 очок. Усе, що змогли підопічні Ярутіса до перерви - зменшити відставання до 44:40.

А от після відпочинку "Азовмаш" знову повернувся до боротьби і, зокрема, заграв на очікуваному рівні Рамел Каррі. Команди весь період рухалися "плече в плече", "Азовмаш" виходив уперед, "Дніпро" заробляв на собі фоли й відігрувався. За хвилину до кінця третьої чверті рахунок був 60:60, після чого три від Каррі зайшли, а від Остіна - ні, в наслідок чого вже Маріуполь пішов на перерву лідером.

Саме в останній чверті можна було найвиразніше побачити різницю у важливості між втішним та великим фіналами сьогоднішнього дня: якщо перший матч догравали від 8 до 10 українців, то зараз на майданчику лишалися лише два місцевих гравці від "Дніпра" та один самотній Бобров з Маріуполя. Американці ж рубилися між собою нещадно. Примножували напругу і заповнені трибуни, які спершу погнали "Дніпро" уперед, а коли той, змарнувавши перевагу у 3 очки, після затяжної атаки з кількома підбираннями у "Азовмаша" опинився у ролі наздоганяючого, здійняли неймовірний свист.

До кінця зустрічі лишалося менше двох хвилин, команди були абсолютно виснажені (для обох клубів це третя гра за 4 дні), але рахунок був 77:79, а тому гравцям не лишалося нічого іншого, як за рахунок шаленої самовіддачі продовжуватися боротися. І сильніший характер виявили господарі: пара хороших перехоплень дозволили Буртту спершу зрівняти рахунок, а потім, після одного з двох вдалого штрафного кидка, і вивести свою команду уперед! До сирени 40 секунд, оборотка від "Азовмаша" завершується фолом у атаці, але Остін лишає гостям шанси, реалізовуючи лише один з двох штрафних. Маріуполь має 16 секунд, щоб відіграти 2 очки, атака завершується дальнім кидком Хауса, зал затамовує подих... і вибухає від захвату, коли м'яч розминається з кільцем! 81:79, завіса!

Дніпропетровський фан-сектор спалахує вогнями, гравці у смугастій формі підкидають на руках Дениса Журавльова, а маріупольські гравці сидять, не в силах підняти погляд. Кілька хвилин довелося ведучому вмовляти їх піднятися, аби отримати своє "срібло". А баскетболісти "Дніпра" під скандування "чемпіони, чемпіони!" ще довго браталися з глядачами, фотографуючись, тиснучи їм руки та розписуючись на всьому, що траплялося під руку.

Можна впевнено стверджувати, що фінал у Дніпропетровську вдався. Саме після таких подій баскетбол отримує велику кількість нових вболівальників, адже, що може приваблювати краще, ніж трофей, здобутий командою твого міста в найзапеклішій боротьбі до останніх секунд?