Українська правда

"Будівельник" повернув титул Києву, "Говерла" вперше "бронзова"

Сергей Шемшученко — 3 червня 2011, 13:27

Баскетбольний сезон в Україні офіційно завершився в останній день весни. Феєрична перемога київського "Будівельника" на виїзді над БК "Донецьк" дозволила "гладіаторам" виграти чемпіонські персні. Вперше з далекого 1997 року. Чотирнадцять років "Будівельник" очікував на цей тріумф.

Сайт "Чемпіон" зробить огляд плей-офф і виділить найнесподіваніші та найкращі поєдинки серій.

Після завершення регулярного чемпіонату експерти давали найбільші шанси на перемогу у плей-офф саме фіналістам. Воно і не дивно, адже "тигри" та "гладіатори" пройшли дистанцію у 48 матчів з мінімальними втратами. До останнього туру донеччани та кияни програли лише по 11 разів. І в очній сутичці мали віришити, хто посяде перше місце й отримає право переваги власного майданчика у фіналі. Плюс 12, і БК "Донецьк" фінішував першим.

Також у передостанній день "регулярки" вирішувалася і доля третього місця. "Азовмашу" достатньо було обіграти вдома відвертого аутсайдера БК "Київ", щоб не дати "Говерлі" повернутися у трійку лідерів, яку "ведмеді" тримали протягом майже усього чемпіонату. Однак на фініші втратили.

До плей-офф також потрапили МБК "Миколаїв", "Ферро-ЗНТУ", "Дніпро" та "Кривбасбаскет".

Сенсація плей-офф

У даній номінації своєрідну перемогу здобув запорізький "Ферро". У чвертьфіналі "зелено-білі" зійшлися з на той час чинним чемпіоном Суперліги маріупольським "Азовмашом".

Серія розпочалася пізніше, аніж усі інші через те, що "леви" брати участь у Фіналі Чотирьох Ліги ВТБ. Можливо, саме виїзд до Казані зіграв із маріупольцями злий жарт. Уже у першій зустрічі запоріжці створили маленьку сенсацію, обігравши "Азовмаш" у гостях. У другому матчі "біло-сині" взяли реванш, потім команди обмінялися перемогами у Запоріжжі.

Таким чином, усе вирішувалося у п'ятому поєдинку. Гості зібралися та перевершили суперників у першій і третій чвертях. Як "Азовмаш" не намагався відігратися, часу їм не вистачило. Зусиль одного Рамела Каррі, якого у підсумку визнали MVP Суперліги, не вистачило.

В інших парах натяк на несподіванку був у Києві, коли "Будівельник" удома примудрився поступитися "Дніпру". Проте наступні три матчі "гладіатори" виграли. При цьому у Дніпропетровську вони грали набагато впевненіше.

"Говерла" затягнула свою серію із "Миколаєвом", двічі програвши у гостях. Але у вирішальній грі вдома івано-франківці здобули надупевнену звитягу. А "Донецьку" у серії з "Кривбасбаскетом" вистачило мінімальної кількості поєдинків.

"Говерла" святкує бронзу. Фото сайту Суперліги

Півфінали

У півфіналах стомлені зайвими іграми "Говерла" та "Ферро-ЗНТУ" не змогли протистояти фаворитам - "Донецьку" та "Будівельнику" відповідно.

В обох серіях по 3:0, і прихильники українського баскетболу отримали дуель, яка стала принциповою і в інших видах спорту в останні роки, - Київ - Донецьк.

БК "Говерла" - бронзовий призер

"Ферро" вистачило сил позмагатися з "Говерлою" у перших двох матчах. Спочатку "ведмеді", які мали перевагу власного майданчика, втримали перемогу плюс 2. У наступній грі запоріжці зробили ривок у перших двох чвертях і довели справу до перемоги.

Тепер уже все було у руках "університетських" баскетболістів - перевага майданчика була у них. Проте у першій домашній грі "Ферро" нічого не змогло зробити проти налаштованих суперників. Наступна зустріч могла претендувати на звання найкращої, якби тільки не завершальний поєдинок фіналу.

Після першої половини запоріжці вели плюс 9. "Ведмеді" дещо зібралися і скоротили рахунок, а у четвертій чверті зуміли зрівняти рахунок. Зіммерман отримав право на два штрафні кидки на останній секунді. Обидва кидки у такій напруженій ситуації Деррік влучив. А вирішальний кидок в овертаймі на рахунку Шаппела, який потім і вирішальне підбирання на своєму щиті зробив.

Чудове завершення хорошого сезону для "Говерли", яка стала відкриттям нинішнього розіграшу.

Матч сезону та перемога сезону

Матчем сезону безсумнівно став останній сьомий поєдинок фінальної серії. Команди до цього здобули по три перемоги, а тому все мало вирішитися у Донецьку.

Фото БК "Будівельник"
"Будівельник" розпочав краще та повів у рахунку. Так протривало більше восьми хвилин, коли Цветковіч трьохочковим вперше вивів "тигрів" уперед. Кияни ще раз змогли повести у рахунку, але надалі їм довелося наздоганяти. Провальною для "гладіаторів" виявилася друга чверть - вони набрали лише 11 очок. Плюс 9 для донеччан, і перша половина завершилася.

Вся третя чверть пройшла на гойдалках, а перевага "тигрів" у середньому складала 5-6 очок. Хоча під завершення підопічним Беррокаля вдалося скоротити відстань до трьох пунктів. А вирішальною стала остання чверть, яка завершилася фіаско "Донецька". Сім очок за 10 хвилин - такого від них ніхто не очікував. Васільєвіч і Цветковіч намагалися кидати здалеку, та все йшло неточно. Водночас "Будівельник" свої очки брав. Не так часто, але брав. Апогеєм можна вважати підбирання Агафонова за 34 секунди до кінця поєдинку. Захисники втратили Андрія на власному щиті, і той закинув чи не найлегші свої "два". Ну а риску підвели Спенсер і Забірченко. 62:69! "Будівельник" - чемпіон.

Розчарування сезону

Хотілося б оминути цю тему, але це неможливо. Тут три кандидати - "Азовмаш", "Хімік" і БК "Київ".

І якщо з "Києвом" усе більш-менш ясно, адже через фінансову кризу клубу у складі грають тільки молоді українці. Хлопцям у середньому 21-22 роки. І навіть ці за баскетбольними мірками хлопчаки зуміли здобути 11 перемог, примусивши суперників з повагою ставитися до себе. При цьому хороший сезон провів дубль "вовків". Кияни лише у фіналі програли "Дніпру".

А от що з іншими двома сталося, пояснити дуже важко. Южненці, взагалі, провалюють другий чемпіонат поспіль. Минулого сезону "Хімік" фінішував 10-им, цього - 12-им, що стало передостаннім місцем.

В обох клубах чималі кошти витратилися на гравців. І там, і там створені надчудові умови для розвитку команд. Але підсумок виявився невтішним... Для "Азовмаша" взагалі це - крок у прірву. З чемпіонів - в учасників 1/4 фіналу плей-офф, де був вищезгаданий програш "Ферро-ЗНТУ".