Головне

ЧС-2014. Україна - Туреччина 64:58. Нокаут для віце-чемпіонів світу

02.09.2014 17:36 408 0
ЧС-2014. Україна - Туреччина 64:58. Нокаут для віце-чемпіонів світу

Збірна України зробила серйозну заявку на вихід у плей-офф Чемпіонату світу 2014 року, який приймає Іспанія. У своєму третьому поєдинку підопічні Майка Фрателло досить несподівано перемогли команду Туреччини, яка чотири роки тому на домашньому Чемпіонаті світу здобула срібні нагороди.

"Сенсаційно" писати не варто, адже ще свіжий у пам'яті провал турків на Євробаскеті-2013. Тоді вони здобули лише одну перемогу у п'яти матчах попереднього групового етапу, залишивши турнір разом зі Швецією та Росією. Після цього провалу збірна Туреччини змінилася майже наполовину. Ось тому і не хочеться писати, що ця перемога України є сенсаційною. Вона навіть стала цілком закономірною, у певному сенсі.

Уже звично, що українці зробили ставку на гру в обороні, намагаючись не тішити грізних суперників вільними зонами. На старті команди поперемінно виходили вперед у рахунку, після чого Корнієнко незрозумілим чином не закинув м'яч після швидкого відриву. Йому у цьому епізоді ніхто не заважав... У відповідь Арслан триочковим та Ашик серією спроб з лінії штрафних забезпечили собі комфотну перевагу - 10:4. В України у ці хвилини з атаками катастрофічно не складалося. Двічі поспіль вони навіть не могли кинути до закінчення відведених 24 секунд.

Врешті-решт, Джетеру вдалося змінити цифри на табло, а наступні кілька спроб з-за дуги могли дозволити українцям наблизитися до суперників, проте кільце наполегливо не хотіло приймати дальні спроби наших баскетболістів. А під кошик турки "синьо-жовтих", які знову вийшли у білій формі, не пускали, хоча і програвали вони дещо підбирання на власному щиті. А два поспіль точні виконання від Мішули, друга з яких стала "баззер-біттером", перевернули все з ніг на голову - 13:13.

На стартових секундах другої чверті Прелдзич і Гонлум повернули Туреччині +5. Мішула ще однією влучною дальньою спробою знову трішки скоротив рахунок. І, загалом, перевага турків у 3-5 очок протрималася протягом майже всієї 10- хвилинки. Команди чомусь вирішили позмагатися у виконанні триочкових, а не набирати регулярно по два. До речі, Ашик ще на 17-й хвилині поєдинку оформив дабл-дабл. Саме він став справжнім господарем під щитами. І добре, що не його гра стала вирішальною наприкінці цієї дуелі.

Навіть коли Мішула нарешті влучив триочковий, у наступній атаці стільки ж прилетіло й у наше кільце. У підсумку, за рахунок малого відсотку влучань, ця половина зустрічі вийшла ще менш результативною, аніж аналогічний відрізок матчу з Домініканською Республікою. І знову пощастило "синьо-жовтим" на останніх секундах. Цього разу Липовий узяв ініціативу на себе, і команди пішли на велику перерву за рахунку 25:26.

На перших секундах третього відтинку Липовий триочковим вивів нашу команду вперед. Так команди по черзі змінювали лідерів протягом чотирьох хвилин, поки Забірченко не наважився на "трійку", а Ашик зрівняв рахунок. У цей момент пригадався ривок, який українці здійснили у поєдинку з домініканцями. Однак ці команди, будемо відвертими, у різних вагових категоріях перебувають.

Тому доводилося нервувати та спостерігати за малорезультативною грою у виконанні обох команд. Та у певний момент триочковим "вибухнув" Джетер, якого до цього особливо і не було видно - не йшла до цього гра у нього. Йому допоміг Зайцев, а той факт, що турки зарано у третій чверті отримали п'ять командних фолів, почав уселяти оптимізм у підсумковий рахунок. На коротку перерву Україна пішла, маючи 41:39 на власну користь.

Кравцов і Мішула на початку останньої чверті довели перевагу України до максимальних у цьому поєдинку +7 - 46:39. Однак Туреччина досить швидко схаменулася та повернула інтригу, яка тільки-но почала зводитися нанівець - 46:45. Потім команди почали точно відповідати атакою на атаку, і за рахунку 50:47 Майк Фрателло вирішив узяти тайм-аут. І як же він уміє відчути правильний момент. Пауза пішла на користь Зайцеву, який влучив з-за дуги.

Мінусом для України стало те, що за три хвилини до завершення команда набрала максимум командних фолів. Однак у турків штрафні кидки не пішли, чим змусили своїх фанатів ледь не плакати. А триочкові від Зайцева та Мішули просто ввели їх у справжнісінький шок. Натомість, українські прихильники просто шаленіли. А чому ж ні? 59:52! Проти чинних віце-чемпіонів світу, не забуваємо!

Та це було ще не все! Олександра Мішулу у цей день зупинити було неможливо. Чергові "три" від нього, а потім і "два" від Зайцева зробили цифри на табло 64:58 за 36 секунд до фінальної сирени. Вдала гра у захисті та підбирання змусили команду Туреччину опустити руки. І шкода, що Джетер не влучив в останній атаці, адже різниця очок може мати важливе значення у боротьбі за третє, або ж навіть друге місце у нашій групі. Часу на відпочинок не так багато. У середу нас чекає дуель з Новою Зеландією.

Чемпіонат світу-2014 з баскетболу

Група C

Більбао, Іспанія

3-й тур

2 вересня

Україна - Туреччина 64:58 (13:13, 12:13, 16:13, 23:19)

Україна: Джетер (10 + 6 передач), Липовий (7), Натяжко (4), Забірченко (3), Корнієнко (0 + 6 підбирань) - старт; Мішула (19), Зайцев (12 + 5 підбирань), Кравцов (5 + 7 підбирань), Пустозвонов (4 + 5 підбирань), Михайлюк (0).

Туреччина: Ашик (14 + 20 підбирань), Прелдзич (14 + 7 підбирань), Арслан (9), Гюлер (3), Хершек (0) - старт; Саваш (7), Гонлум (4), Акьол (3), Тунчері (2), Осман (0).

Двоочкові кидки: 14/33 (42%) - 13/37 (35%)

Триочкові кидки: 10/31 (32%) - 6/15 (40%)

Штрафні кидки: 6/7 (86%) - 14/19 (74%)

Підбирання: 35:39; Передачі: 12:12; Втрати: 10:13

Коментарі ()