Головне

Бринзак: На Олімпіаду повинні їхати у повній впевненості у своїх силах

16.12.2015 20:05 883 0
Бринзак: На Олімпіаду повинні їхати у повній впевненості у своїх силах

Старт чергового біатлонного сезону подарував не тільки емоції вболівальникам від перемог і невдач своїх улюбленців, а й велике поле для аналізу тренерам і функціонерам команд. Чим стали перші етапи Кубку світу для президента Федерації біатлону України, розповів сам Володимир Бринзак.

Нагадаємо, в естафеті жіноча команда України стала "бронзовою" у Гохфільцені, а Олена Підгрушна двічі піднімалася на третє місце в Естерсунді.

- Володимире Михайловичу, позаду два стартові етапи Кубку світу. Яке Ваше загальне враження від виступів команди на початку сезону?

- У першу чергу, приємною несподіванкою стали виступи Олени Підгрушної та Наталки Бурдиги. Та й взагалі приємно, що вся команда показує рівні високі результати - Абрамова чудово виступає, постійно потрапляє в очки Бєлкіна... Виняток поки - Валя Семеренко, але на те є об'єктивні причини. Команда вже показує більш високі результати, ніж у минулому сезоні, і більше того - видно позитивну динаміку, що дозволяє сподіватися на поліпшення показників. Хочеться вірити, що така позитивна тенденція збережеться до кінця сезону.

У команді новий тренер, нові методики - подивимося, як це спрацює. Але я у будь-якому разі вже задоволений, і, думаю, навіть якщо щось у цьому сезоні не вийде, то будуть зроблені поправки, й у наступному сезоні спортсмени та тренер будуть краще знати один одного, і зможуть підкорювати найвищі вершини. Хочу підкреслити, що це буде передолімпійський рік, і нам треба буде показати, наскільки сильною командою ми є, щоб на самі Олімпійські Ігри, як і минулого разу, їхати у повній впевненості у своїх силах. Щоб не чекати помилок суперників, а за рахунок своїх зусиль здобувати нагороди.

- Чи можна впевнено говорити, що Валя Семеренко вже подолала наслідки зриву міжсезонної роботи, коли вона через хворобу пропустила частину зборів на снігу?

- Ми з Урошем говорили з цього приводу та прийшли до спільної думки, що висновки будемо робити після закінчення трьох етапів. Тому що одна гонка, нехай і така вдала, як пройшла у Гохфільцені естафета, - ще не показник. А вже після Словенії можна буде сказати - вийшла Валя з того стану після хвороби, або поки продовжує виступати перепадами.

Але я готовий повторитися, що ми не бачимо проблеми у будь-якому рівні виступів Валі у цьому сезоні. Від керівництва Федерації та тренерського штабу команди вона отримує повну свободу дій і прийняття рішень. Будь-які результати вважатимуться прийнятними, тому що ми знаємо, що, за належної мотивації, на наступний сезон Валя повернеться у нормальний тренувальний процес і до більш звичним високим результатам.

- Розв'язалася ситуація із залученням в основну команду Ірини Варвинець. Що стало вирішальним фактором у тому, що Іра виступить на Кубку світу вже у Поклюці?

- У цьому рішенні нічого несподіваного немає - Іра спочатку повинна була з'явитися на Кубку світу у першому триместрі. І Словенія була останнім шансом, тому що в іншому випадку сезон міг піти нанівець: після Нового року вся шістка на Кубку світу могла стабілізуватися, враховуючи досить високі результати всіх дівчат. Єдиним варіантом, при якому Варвинець могла не потрапити на Поклюку, стали б невдалі виступи у Кубку IBU. Але там Іра зробила максимум, щоб показати хороший результат і тепер будемо сподіватися на її вдалий дебют у цьому сезоні у національній команді.

- У нинішньому сезоні передбачається наш "традиційний" пропуск етапів?

- Поки ні. На даний момент ми не виключаємо варіант, за якого хтось із спорстменів повернеться до Європи після Канади і не візьме участь в етапі у Преск-Айл. Але поки остаточного рішення з цього питання немає. Думаю, визначимося вже до Рупольдингу.

- Наші чоловіки чергують хороші результати (як, наприклад, два місця у десятці в Естерсунді Дмитра Підручного) з невдалими

Бринзак, Бубка й олімпійська золота четвірка. Світлина biathlon.com.ua

гонками. Чого не вистачає, щоб домогтися стабільності?

- Ну якщо, скажімо, подивитися на останній етап Підручного в естафеті, то нічого трагічного я тут не бачу. Потрібно також брати до уваги, з ким йому довелося змагатися на цьому етапі - поруч біг Сімон Шемпп, і Дімі доводилося боротися вище своїх можливостей. Це у кінцевому підсумку і вплинуло: Підручний намагався триматися коло, друге ... Ну і розплата прийшла на стійці: після чотирьох влучень його почато "колотити", і як наслідок - штрафне коло. Без солідного досвіду таких стартів змагатися з найсильнішими важко.

Ну і є спорстмени такого типу, як був Андрій Дериземля, які не можуть рівно виступати протягом усього сезону. Їх після кількох вдалих стартів треба знову виводити на високий рівень. Знову ж таки, якщо ми говоримо про експерименти, це повною мірою стосується і чоловічої команди: ми шукаємо шляхи, які у майбутньому приведуть до успіху.

- Хто з хлопців поки залишає у Вас найбільш сприятливе враження?

- Поки що я можу відзначити щось нове й у роботі Семенова, й у Підручного - обидва вони вже у минулі роки мали ряд високих результатів, і періодично вистрілюють і в нинішньому сезоні. Більше звертають на себе увагу мінуси: поки не зовсім зрозуміло, що відбувається з Артемом Тищенком. У минулому сезоні він і в десятку кращих в особистій гонці потрапив, і побував на подіумі змішаної естафети, й отримав приз найкращому молодому біатлоністові, який потрапив на Кубок світу... Тобто, перспектива є, але не дуже приємно, що реалізувати цей потенціал поки не виходить.

Ми продовжуємо придивлятися до Жирного та Семакова. Кільчицький продовжує виступати, немов на гойдалках: тільки отримує можливість на Кубку світу - виступає невдало, повертається на Кубок IBU - розкривається по-іншому. Зараз ми його знову викликаємо у Поклюці - будемо сподіватися, що цей шанс Віталік використовує.

Стабільності поки не вистачає всім. Але, на жаль, інших спортсменів у нас немає. Навіть якщо подивитися на найближчий резерв - тих, хто міг би вже зараз підсилити команду - поки складно назвати хоча б одне прізвище. А молодим перспективним хлопцям ще потрібен час зміцніти, отримувати досвід на Кубку IBU, напрацьовувати базу... У Кубок світу кидати їх ще не можна.

- Зараз практично на кожному етапі ми бачимо точкову ротацію складу. Це буде тривати і в січні, або буде обрана інша стратегія формування команди?

- Ми поки перебуваємо у пошуку, намагаємося намацати той кістяк, який з наступного сезону вже конкретно буде готуватися до Олімпіади. Щоб тренери остаточно визначили коло претендентів і могли більше уваги приділити ефективній і якісній індивідуальній роботі з ними. Зараз же ми можемо дозволити собі ротацію: змагання проходять відносно недалеко один від одного, і ми можемо привезти спортсмена, спробувати його у бойових умовах.

- Багато хто звернув увагу, наскільки разюче відрізнялася стрілянина Яни Бондар на Кубку світу та Кубку IBU. Невже так швидко позначився перехід від роботи з одним тренером до іншого?

- По-перше, треба знати, якими були умови стрільби. Тому що там промахувалися й інші наші дівчата. По-друге, треба враховувати висоту у Ріднау, а Яна приїхала туди з рівнини. Невідомо, як відреагував організм на зміну висоти, а погіршення самопочуття, звичайно, впливає і на стрілянину. Найраще тренування - це змагання, і хай Яна поки заробляє досвід. Одночасно можна сказати, що певні проблиски у стрілецькій роботі у неї вже є.

- Чи будуть найсильніші наші біатлоністи виступати на чемпіонаті країни наприкінці грудня?

- Молодь буде, а національна команда в Україну не повертається. Ми плануємо, що жіноча збірна проміжок між третім і четвертим етапами Кубку світу проведе у Поклюці, а чоловіча - в Антхольці.

ФБУ

Коментарі ()