Головне

Формула-1 - в Україні? Було б круто! Але це нереально...

16.12.2016 15:52 Адміністратор Чемпіона 4715 0
Формула-1 - в Україні? Було б круто! Але це нереально...

У п'ятницю, 16 грудня, інформаційний спортивний простір взірвала новина, що український конструктор Іван Віщук завершив розробку проекту траси автодрому для міжнародних змагань у Львові.

Пан Віщук успішно захистив свій проект автодрому, який відповідає всім міжнародним стандартам.

Конфігурація траси виглядає досить-таки привабливо. Відразу варто відзначити дві довгі прямі, що нечасто можна побачити у сучасній Формулі-1. Та й інші особливості, в тому числі така собі шпилка та декілька повільних поворотів у купі зі швидкими затяжними, надають певну особливість такій трасі.

Зазначається, що стандартна довжина треку - 5,51 км. Перепад рельєфу сягає 20-25 метрів.

Довжина треку подібна до відомої Монци в Італії. Там їдуть 53 кола. У Львові ж гонка Формули-1, якщо така колись відбудеться, включатиме у себе 55-56 кіл.

 

Але, на жаль, це все виглядає утопічно... Чому? Та тому що у "Формулі-1", на відміну від того ж таки NASCAR, організатори гонок самі платять за право прийняти у себе Гран Прі. Усе, як бачимо, впирається у гроші. І Україна - бідна країна (вибачте, але так воно і є) - не має таких нереальних коштів. Немає в Україні і потужного приватного спонсора, який би зацікавився подібним проектом. Якби такий був, то наші б пілоти вже мали шанс проявити себе у молодших серіях "Формули-1".

 

Не варто нагадувати і про те, як власник "Формули-1" Берні Екклстоун любить гроші. А він їх ой як любить! Тому Європа втрачає одну гонку за іншою (деякі країни пішли у солідний мінус і вирішили відмовитися від подібних змагань), а змінюють Старий Світ потужні нафтові країни на кшталт Бахрейну, ОАЕ, Азербайджану.

Вдалося знайти інформацію, що внески організаторів Гран Прі приносять "Формулі-1" $700 млн за сезон. І ця сума зростає з року в рік. Цілком можливо, що у наступних роках ця сума сягне мільярду. Якщо порахувати (беремо до уваги, що наразі в Ф-1 22 етапи), то виходить, що організація Гран Прі коштує приблизно 30-35 млн доларів. Зрозуміло, що Україна таких грошей не знайде. У найближчі роки так точно!

 

Але є і безумовний плюс у такому проекту. Якщо його втілять у життя, то сюди можуть приїхати інші класи автоперегонів, менш затратні. До того ж українські гонщики можуть отримати можливість їздити на спеціалізованій трековій трасі з асфальтовим покриттям. А таких в Україні можна перелічити на пальцях однієї руки. А там, дасть Бог, хто з українців зможе наблизитися до звання "першого гонщика у серіях "Формули-1".

Редакція не впливає на зміст блогів і не несе відповідальності за думку, яку автори висловлюють на сторінках champion.com.ua

Коментарі ()