Головне

Сіллах: На рингу я солдат і воюю за Україну

20.12.2010 11:17 829 0
Сіллах: На рингу я солдат і воюю за Україну

25-річний Ісмаїл Сіллах - український боксер-професіонал з Маріуполя, живе та тренується у Лос-Анджелесі з 2008-го року. Він провів 12 поєдинків, всі виграв.

Знаменитий американський боксер Рой Джонс-молодший казав, що такі таланти з'являються рідко. Ісмаїл одружений, має сина. Батько Ісмаїла родом із Сьєра Леоне. У дитинстві Ісмаїл Сіллах багато бився з однолітками, які кепкували з того, що він чорношкірий.

Срібний призер Чемпіонату Світу серед любителів 2005-го року в інтерв'ю "Голосу Америки" розповів про свою спортивну карєру та своє знайомство із США.

"У нас же є велика діаспора у Чикаго. Ще коли був на чемпіонаті світу з боксу серед любителів, у 2005-му році, то спілкувались із багатьма. Там живе наприклад Ростислав Заулічний (срібний призер Олімпіади в Барселоні, дворазовий чемпіон світу з боксу, прим. Голосу Америки). Проте зараз про мене в діаспорі не дуже то й знають, бо моє обличчя поки не дуже світиться в медіа. Але думаю, що незабаром (американські українці) будуть приїзджати і підтримувати мене на поєдинках", - розповів Сіллах.

Як любитель, Ісмаїл ставав чемпіоном світу і Європи серед кадетів, срібним призером чемпіонатів світу і Європи серед дорослих. Тим не менше, повертаючись на батьківщину, він помічає на собі здивовані погляди, від яких вже встиг відвикнути в Америці. Його, чорношкірого не вважають своїм в Україні.

"У мене зараз робоча віза. Максимум, що я зроблю - отримаю Зелену картку, щоб постійно не витрачати час на подовження візи. А щодо громадянства - однозначно ні. Я ж боксер, у меня своєрідна війна і воюю я - за Україну".

Українська символіка на формі, або жовто-блакитний прапор одразу привертають увагу громадян колишнього СРСР до високого чорношкірого хлопця.

"Спорт це шоу. Ніхто не хоче дивитись як люди просто на ринзі б'ють лівою-правою. Треба створювати шоу. Коли ми тут дивимося матчі NBA, то це дещо відмінне від української ліги, де діє принцип "пограли - розійшлися". Тут роблять шоу. Якщо баскетболіст забиває, то він ще зламає кільце, крикне. Думаю і мені таке потрібне буде з часом, коли я стану відомішим. Коли моя ім'я стане пізнаваним, то стану лаяти чемпіонів останніми словами і викликати на поєдинок!"

У США, - розповідає Ісмаїл, - загальна фізична культура знаходиться на вищому рівні, ніж в Україні. Стереотип, що американці огрядні та малорухливі виявився хибним. А от українці, можливо, ще просто соромляться жити здоровим життям.

"Перед тренуванням буваю в Інтернеті вдень посиджу. Інтернет це як життя сьогодні. Здається іноді, що і знати нічого не варто, бо Інтернет знає все. Постійно слідкую за новинами боксу, за новинами з України. Не скажу, що сиджу цілий день, але достатньо часто можливо 4 години на день".

Коментарі ()