Головне

Монополісти чемпіонських поясів

20.03.2017 18:34 4396 0
Монополісти чемпіонських поясів

Після перемоги Геннадія Головкіна над американцем Деніелом Джейкобсом не залишилося жодних сумнівів, що українцеві Сергію Дерев’янченку бій за титул чемпіона світу у 2017-му не світить.

У Нью-Йорку чемпіон світу за версіями WBC, WBA, IBF та IBO у середній вазі казахстанець Геннадій Головкін (37-0, 33 КО) захистив свої титули у дуже непростому бою з американцем Деніелом Джейкобсом (32-2, 29 КО), перемігши його одноголосним рішенням суддів.

Бій був дуже рівним і розділив шанувальників боксу. Дехто вважає, що вердикт суддів справедливий, інші схильні до перемоги Джейкобса, треті вважають, що взагалі поєдинок нічийний. У першій половині бою кращим був казахстанець, у другій – американець.

За таких обставин вирішальним у поєдинку був нокдаун Джейкобса у четвертому раунді, який Головкін виграв з рахунком 10:8. Підсумкове рішення суддів - 115:112, 115:112 і 114:113 на користь Геннадія.

Такий перебіг і результат бою означають, що у 2017-му році навряд чи хтось із проспектів у середній вазі отримає шанс позмагатися за якийсь пояс. Українець Сергій Дерев’янченко також повинен запастися терпінням. Так, він уже давно другий у рейтингу IBF, п’ятий у рейтингу WBC та 15-й – у WBO. Не говорячи уже про Євгена Хитрова, який програв свій останній бій. У Головкіна інші плани на цей рік. І на це є кілька причин.

Геннадій Головкін. Світлина AFP

Причина перша. Повернення Головкіна додому

Менеджмент Геннадія Головкіна задовго до бою із Деніелом Джейкобсом почав планувати його бій на літо. Поєдинок запланували на 17 червня 2017 року в Астані, у дні всесвітньої виставки EXPO-2017, послом якої є Головкін. Так-так, у столиці Казахстану. Коли влада на найвищому рівні такої багатої на природні копалини країни зацікавлена у боксерському мега-шоу, нічого неможливого не має. Причому вечір боксу планують провести справді грандіозний.

34-річний Головкін наразі володіє поясами WBC, WBA (супер), IBF та IBO. До звання абсолютного чемпіона світу йому не вистачає лише титулу WBO, яким володіє 27-річний британець Біллі Джо Сондерс (24-0, 12 KO). Так ось, команда Сондерса уже дала попередню згоду боксувати в Астані. Цей бій, безперечно, матиме величезний резонанс у світі.

У Казахстані уже розпочали підготовку до цього вечора боксу, створено оргкомітет, триває планування усієї "картки". Є домовленість про захист своїх титулів на батьківщині чемпіона світуза версіями WBA (Super) та IBO у найлегшій вазі казахом Жанатом Жакіяновим.

Майбутні плани Головкіна, очевидно, залежатимуть від результату його бою в Астані. Тим паче, що Сондерс суперник дуже непростий. Тому існує велика ймовірність, що після виснажливих двох боїв, Геннадій на другу половину року захоче провести поєдинок із завідомо слабшим суперником. Навіщо йому ризикувати із тим же Дерев’янченком, якщо цей бій не принесе йому ані додаткової слави, ані великих грошей. За цю ж ціну можна знайти значно безпечнішого опонента, той же Давід Лем’є заявив про бажання знову потрапити "під каток" Головкіна.

З Дерев'янченком бій не відбудеться?

Причина друга. Реванш із Джейкобсом

В Америці також далеко не всі вірили у здатність Джейкобса побити Головкіна. Хоча симпатиків у цього темношкірого боксера чимало. А після такого конкурентного бою проти чемпіона їх стало ще більше.

Взагалі, життя Деніеля Джейкобса є готовим сценарієм для голівудського фільму. Ще кілька років тому про перемоги в рингу Джейкобс навіть не думав, для нього головне буде вижити.

Отож, 2011 рік для шанувальників професійного боксу ознаменувався спонтанним зникненням з рингу одного з найперспективніших на той час боксерів - Деніела Джейкобса. Згодом з’ясувалося, що у боксера діагностували остеосаркому. Цей вид раку кісток спровокував у спортсмена частковий параліч ніг, так що про продовження кар’єри не йшлося.

Окрім того, хвороба встигла вразити також легені та частково нерви головного мозку. Спортсмен пережив дев’ятигодинну операцію, під час якої йому видалили пухлину навколо хребта. Після хірургічного втручання боксер пройшов хіміотерапію паралельно з процедурами фізіотерапії. 19 місяців знадобилося боксерові, щоб відновитися й остаточно розпрощатися з діагнозом, який, за словами лікарів, повинен був поставити крапку у його кар’єрі.

У цей час від Джейкобса відвернулося чимало друзів, приятелів, просто знайомих, виникли фінансові труднощі, він розпродав усе, що тільки міг. Але боксер справився із цими труднощами, повернувся в ринг і знову став успішним та затребуваним. Після хвороби життя боксера змінилася докорінно. Тепер Джейкобс не тільки боксує, а ще й займається благодійністю. Він заснував власний фонд, який допомагає людям у боротьбі з раком, ожирінням і насильством.

Недивно, що у Джейкобса чимало прихильників в США. А після рівного бою із Головкіним, телебачення буде готове заплатити ще більше за реванш.

Світлина AFP

Причина третя. Ще один "касовий" суперник

Ще одним суперником, бій проти якого отримає статус мега-події у світі є Сауль Альварес (48-1-1, 34 KO), володар титулу чемпіона WBO у першій середній вазі. Про це протистояння говорять не один рік. Інтерес до нього підігрівають не лише боксери зі своїми представниками, а й чимало інших зіркових постатей професійного боксу. Можна провести аналогію із Флойдом Мейвезером і Менні Пакьяо.

Про їхню очну зустріч говорили роками. У результаті їхній бій приніс учасникам дуже солідний куш, рекордний в історії боксу. А після неї Мейвезер вирішив припинити виступи. Бій проти Альвареса може бути "лебединою піснею" для Головкіна. Його останні поєдинки показали, що казах потроху здає. Вочевидь, це вікове.

Замість епілогу

У середній вазі - на манежі одні і ті ж. Геннадій Головкін є домінуючою силою цієї категорії, він уже зібрав чотири престижні пояси. Він - один, а претендентів - купа. Тому, за право побитися із казахом виникла черга. Часто у суперники вибирають розкручених в Америці зірок, при цьому нехтуючи інтересами маловідомих проспектів, які роками сподіваються на бій із чемпіоном.

Те ж і в іншій версії - WBO. Грузин Автанділ Хурцидзе, який тривалий час жив і виступав у Києві, став претендентом на титул Сондерса. Але команда британця просто відкупилася від нього. Тобто, заплатила гроші за відмову Хурцидзе вимагати негайного бою. Багатьом іншим насправді сильним боксерам дуже важко навіть добитися статусу офіційного претендента.

Усе змінить відставка або перехід в іншу вагову категорію Головкіна. Після цього у середній вазі закінчиться застій, і на поверхню випливуть нові імена. Щось схоже відбулося у суперважкій вазі після поразки Володимира Кличка від Тайсона Ф’юрі. Правда, у надважкій категорії немає так багато конкурентних боксерів, як у середній. І дуже хочеться сподіватися, що наш Сергій Дерев’янченко, якому уже 31 рік, на той час ще буде у хорошій формі. Євген Хитров молодший і має більше часу.

Коментарі ()