Головне

Євро-2012. Роналду вивів Португалію до півфіналу

21.06.2012 21:11 1625 0
Євро-2012. Роналду вивів Португалію до півфіналу

Кажуть, що історія має властивість повторюватися. І підтвердженням цьому стала перша пара чвертьфіналу Євро-2012, в якій португальці грали з чехами. Нагадаємо, що у 1996 році на Чемпіонаті Європи в Англії доля звела цих суперників на цій же стадії, і перемогу з мінімальним рахунком тоді здобули чехи. Бо у складі Португалії ще не було Кріштано Роналду, який через шістнадцять років повернув хід історії, і місце в четвірці найкращих забронював за своєю командою.

Хоча і чехи, які на тому Євро дійшли до фіналу, де програли у доданий час Німеччині, теж вже не ті. Їм то зараз якраз і не вистачає такого лідера, яким Роналду є для Португалії, і яким у той час був Карел Поборскі. Для команди Міхала Білека вихід з групи - це вже результат, достойний оплесків. На більше, граючи проти технічних португальців переважно в обороні, без моментів біля воріт суперника, годі було і розраховувати.

Хоча перший тайм чехи провели непогано. Була організована командна гра, контроль м'яча, пресинг. Португальці спромоглися створити перший гольовий момент лише на останній хвилині тайму, але відкрити рахунок Роналду завадила стійка.

У другій половині зустрічі португальці "розкусили" манеру гри чеської збірної, додали у швидкості, стали частіше бити з далекої відстані, і гра пішла у одні ворота. Роналду знову влучив у стійку, Алмейда гостро пробивав головою, потужно стріляли Нані та Моутінью, проте відкрити рахунок португальцям ніяк не вдавалося. Впевнена гра Чеха, кульгава реалізація моментів суперника і трошки удачі теоретично могли б давати надії на додатковий час і серію післяматчевих пенальті, якби не Він.

Так, саме Кріштіано Роналду є беззаперечним героєм португальської збірної у сьогоднішньому поєдинку. На 79-й хвилині Він нарешті зумів продемонструвати вболівальникам своєї збірної всю ту майстерність і гольове чуття, яке так регулярно показує на "Сантяьго Бернабеу". Скориставшись недосвідченістю Гебре Селассі, Кріштіано просто розстріляв ворота Чеха, і вивів свою команду в наступний раунд.

Де на неї тепер чекатиме поєдинок проти переможця пари Іспанія - Франція, і цей матч для португальців точно буде в десятки разів складніший, ніж сьогоднішній. Бо ні команда Блана, ні підопічні дель Боске не прощають такого браку реалізації.

Ну а чехи... Команда показала все, на що здатна на даному етапі. Можливо, позначилася відсутність Росіцкі, який отримав ушкодження, але факт залишається фактом - португальці сьогодні були сильніші у всіх відношеннях. І тому логічно, що збірна Чехії припиняє свій похід за трофеєм головного змагання національних збірних, що проводиться під керівництвом УЄФА.

Коментарі ()