Головне

Євро-2012. Чвертьфінал. Німеччина - Греція - 4:2. Розплата за боргами

23.06.2012 00:33 1049 0
Євро-2012. Чвертьфінал. Німеччина - Греція - 4:2. Розплата за боргами

Збірна Греції прогнозовано поступилася німцям у чвертьфіналі першості Європи. Тим самим команда Фернанду Сантуша підтвердила думку про загальну слабкість групи А та вихідців з неї. І підсумковий рахунок виглядає навіть трохи несправедливим - перевага німців в цій грі заслуговувала на крупну перемогу.

При цьому ця перемога була здобута із новим варіантом лінгії атаки. Замість статичного Гомеса вийшов більш жвавий, навіть незважаючи на вік, Клозе. Змінено було і крила атаки - Мюллер та Подольськи відпочили, давши шанс проявити себе Ройсу та Шуррле. Таким ходом тренер Льов одразу дав і практику футболістам, котрі до цього сиділи на банці, і дав перепочити лідерам.

Німці одразу показали, що налаштовані серйозно, і влаштували штурм воріт Сіфакіса. Захисники греків не встигали за рухом суперників, хоча поле стадіону у Гданську було "важким" і перевага футболістів "бундестім" у стартовій швидкості трохи нівелювалася. Клозе, Ройс, Хедіра - кожен з них мав кілька спроб, Самі навіть гол забив, але його не зарахували через офсайд у Шуррле.

В середині тайму греки трохи заспокоїлися і нібито почали вирівнювати гру завдяки діям Кацураніса та Самараса. Перший намагався  розкидати м'ячі у контратаках, другий не втомлювався робити ривки, перевіряючи суперників на міцність, в тому числі і в прямому значенні слова, за що і отримав гірчичник. Двічі лише вчасний вихід Нойєра з воріт рятував команду від неприємностей.

Німці нібито й атакували (Езіл програв Сіфакісу очну дуель, влучивши у кіпера), але все йшло до того, що на перерву команди підуть за нічийного рахунку. Але греки не чекали на підключення капітана німців Лама. Дивно, адже Філіп зажив репутації одного з найбільш класних атакувальних захисників світового футболу, і в тій же збірній неодноразово забивав важливі голи: перший гол на ЧС-2006, м'яч у півфіналі Євро-2008. Ривок, удар, маленький рикошет - і Сіфакіс не може нічого вдіяти.

Другий тайм - і знову стартова активність німців не дає результату. А греки продовжували вірити у контратаки і все ж дочекалися шансу. Навіть двох. Перший, коли свіженький Гекас та Самарас бігли у контратаку 2 в 2 вони запороли. Але другий із подачею Салпінгідіса з правого флангу та грою Самараса на випередження (привіт Боатенгу, котрий проспав опонента) реалізували.

Стало цікаво? Була така думка, проте вкоренитися у голові не встигла, бо Хедіра, котрого так саме прогавили захисники, ударом з льоту вивів Німеччину вперед. Майже одразу Гекас з непоганої позиції пробив вище воріт, а потім німці забили третій і все стало зрозуміло. Помилку Сіфакіса на виході використав Клозе, котрий забив 64-й гол за збірну і продовжує гонитву за Гердом Мюллером, в якого 68.

Потім Клозе мав робити дубль, але Сіфакіс відбив його удар, відтягнувши взяття воріт на мить, адже Ройс спокійно добив у ворота. Німці спокійно довели матч до перемоги, не надто засмутившись призначеному за гру рукою Боатенга пенальті. Салпінгідіс лише трохи підсолодив пігулку. Хоча чи справді для греків пигулка вийшла "гіркою"? Адже вони і так перевершили сподівання, що були перед турніром.

Німецька ж машина, в котрій машинного не так вже й багато, впевнено вкотилася у півфінал. Перевірено запасні деталі, все готово до справжнього випробування. Та ще й порадували канцлера Ангелу Меркель, забравши "борг" у греків хоча б на футбольному полі.

Коментарі ()