Головне

Огляд закордонної преси: Два нещастя на ім’я Ешлі, геній Пірло та прокляття пенальті

25.06.2012 15:47 207 0
Огляд закордонної преси: Два нещастя на ім’я Ешлі, геній Пірло та прокляття пенальті

Ну що ж, сталося те, що повинно було статися: "автобусна" стратегія збірної Англії не спрацювала, а точніше не допомогла у післяматчевих пенальті. Італійці, які виглядали на голову сильнішими за суперника, просто змушені були проходити далі - в ім’я красивого футболу. А що ж пише зарубіжна преса з цього приводу?

Sky Sports: Агонія Ешлі

Sky Sports доволі символічно називає свою статтю на честь двох Ешлі відразу: Янга та Коула. "Англія зазнає горя на Євро-2012, програвши 4:2 по пенальті Італії та вилетівши у чвертьфіналі у Києві. Спочатку 11-метрові подарували "Трьом Левам" надію, але, після промаху Ріккардо Монтоліво Ешлі Янгу й Ешлі Коулу не вдалося переграти голкіпера. Свій шанс колишній гравець "Вест Хема" Алессандро Діаманті реалізував і вивів Італію у півфінальну зустріч з Німеччиною", - пише Sky Sports.

На думку видання, найкращим гравцем матчу став Андреа Пірло: "Він диктував гру від початку та до кінця, а виконаний ним пенальті у серії одинадцятиметрових тільки підтверджує, наскільки сильним духом і впевненим у собі Андреа Пірло є. Діапазон його передач і бачення гри були приголомшливими, що додавало роботи англійцям. Ветеран створював більшість атак Італії, яким гравці "Трьох Левів" часто не могли протистояти".

На завершення Sky Sports вважає, що італійці повністю домінували у грі, краще розігрували комбінації, мали більше моментів, тому справедливо перемогли.

The Guardian: Англія знову горює після пенальті, а Італія тріумфує

"Було 00:24 ночі за місцевим часом, коли Алессандро Діаманті пішов у штрафний майданчик для остаточного, вирішального удару. Після того, як все вже було зроблено, Італія замовила собі квиток у півфінал проти Німеччини, а Англія знову відчувала дежавю, яке було наслідком болісного розчарування в серії пенальті. Вони витримали майже неперервний тиск, і ніхто не міг сказати, що результат був несправедливим навіть тоді, коли Італія накопичила загалом 35 пострілів, у порівнянні з дев'ятьма в Англії, і володіла м’ячем більшість часу", - вважає Даніель Тейлор із The Guardian.

На думку автора, за великою мірою у матчі був створений лише один момент, за який Ходжсон може похвалити своїх гравців. Це була небезпечна атака на початку поєдинку, яку розпочав і яку завершував Глен Джонсон, проте він не зміг з кількох метрів переграти Буффона. Даніель Тейлор вважає, що англійці не могли собі навіть уявити, що це буде єдина за весь матч гостра атака, яка завдасть клопоту захисникам "Синіх". Щоправда, ще був удар Руні через себе над поперечиною, проте він не завдав жодного клопоту голкіперу-капітану італійців.

"Тим не менш, це була ніч, коли Англію відправили додому і показали наскільки вона технічно слабша за чотири команди, які залишилися на турнірі. Було достатньо моментів протягом всього матчу, які показали безсилля англійців з м’ячем. Водночас, важко було порахувати кількість шансів, які повинен був реалізувати Балотеллі. Іншими словами, якщо б Англія виграла серію пенальті, то це було б справжньою удачею, яка межує з неймовірністю", - завершує The Guardian.

Eurosport: Про роль особистості в історії

Видання розпочинає свій матеріал з визначення героя матчу: "Думаю, не варто зайвий раз нагадувати, хто став головним творцем перемоги збірної Італії на ЧС-2006. Ні, це був не Марко Матерацці, хоча його заслуга в загальнокомандному успіху у фінальному поєдинку очевидна. Героєм того фіналу, як і героєм матчу з Англією шість років потому, став голкіпер "Скуадри Адзурри" - Джанлуїджі Буффон. І нехай багато хто зі мною не погодиться, мовляв збірна Англії зіграла закрито і загрожувала воротам лише пару разів, але візьму на себе сміливість заявити про це безапеляційно".

Далі автор аналізує цікаві статистичні показники: "Те, що представники Апеннінського півострова виглядали гостріше й активніше, сумнівів не викликало. Досить поглянути на кількість передач (більше 800 в італійців і менше 400 - в англійців), кількість ударів по воротах (35 проти 9), а по гольовим моментам один тільки Балотеллі перевершив всю команду Роя Ходжсона. Ні, серйозно! За 120 хвилин Маріо завдав 10 ударів і сім разів потрапив у площину, в Англії загальна кількість ударів була 9, з яких у ворота припали лише чотири. Жителі півдня 20 разів пробили у площину воріт Джо Харта, але ні разу не змогли забити! Якщо б у цьому протистоянні переміг Рой Ходжсон і його команда, то багато хто назвав би це несправедливістю, але факт залишається фактом - Англія своє завдання на матч виконала, Італія - ні", - підсумовує Eurosport.

Sportbox: Безвиграшна лотерея

"Збірна Італії у серії післяматчевих пенальті взяла верх над командою Англії в заключній чвертьфінальній зустрічі Євро-2012, яка відбулася в Києві. Англійці вкотре завершили виступ на великому турнірі невдачею у футбольній лотереї", - пише Sportbox.

Гра англійців автору не сподобалася і він її взагалі порівняв з грецьким стилем ведення матчу: "Як і передбачалося до матчу, італійці частіше володіли м'ячем. Англійці ж, як і в попередніх зустрічах, діяли виключно другим номером, сподіваючись на рідкісні контратаки. При цьому видовище на "Олімпійському" стадіоні в Києві виходило досить непогане. Підопічні Пранделлі в заколисливому темпі намагалися розхитати чужу оборону, і кілька разів їм ледь не вдалося виявити в ній проломи. Найчастіше на вістрі атак у "Скуадри Адзурри" з'являвся Балотеллі, але свої можливості йому реалізувати не вдалося. Що ж до гри англійців, то в першому таймі, крім моменту у Джонсона, вони створити нічого не могли. Команда Роя Ходжсона взагалі нагадувала поліпшену копію грецької збірної. Різниця полягала лише у тому, що виконавці у представників "Трьох левів" були набагато майстернішими.

На завершення, видання згадує про прокляття пенальті в англійців: "Історично з цим способом визначення переможця у родоначальників футболу справи складалися, м'яко кажучи, невдало. У цьому плані можна згадати чемпіонати світу 1990, 1998 і 2006 року, а також домашній Євро-96 і чемпіонат Європи у 2004-му. Після промаху Монтоліво подумалося, що чорній серії англійців прийшов кінець, проте невдачі Янга та Коула продовжили нещасливу для "Трьох левів" традицію.

У півфіналі збірна Італії зіграє з німцями 28 червня, а днем раніше першого фіналіста в поєдинку між собою визначать Іспанія та Португалія".

The Telegraph: Англія показала слабкість в покері з дияволом

"Англія програла по пенальті, програла по всій статистиці і програла морально Італії, яка пробила 35 разів по воротах, в той час як англійська збірна лише дев’ять. Володіння м’ячем теж було не на користь команди "Трьох Левів". Можна вважати, що Рой Ходжсон зробив знайоме відкриття про країну, якою він зараз керує. Загалом, ці великі ігри в плей-офф являються нескінченним колом зруйнованих мрій", - розпочинає аналіз матчу Пол Хейворд із The Telegraph.

Видання нагадує про сумну статистику своєї збірної та про її "головного мучителя": "Англійська збірна тепер виграла лише одну з восьми серій пенальті на міжнародних турнірах: проти Іспанії на Євро-96 - на рідній землі...

..Їх головним мучителем був незворушний Андреа Пірло, якого Ходжсон тренував недовгий період в "Інтері". На сьогодні Пірло 33 роки, і він зіграв свій 87 міжнародний матч за збірну, спритно забивши чіп з пенальті (у стилі Паненки - авт.). Його здатність контролювати темп і форму гри просто довели Англію до відчаю".

"Цієї весни і на початку літа "Челсі" й Англія показали нам свою силу характеру. Проте, на турнірі на східному кордоні Європи це стало виглядати менш як форма мистецтва, а більше як виклик богам. Як кажуть: потіння шукало ще однієї перемоги над натхненням - але не вдалося. Тепер Ходжсон повністю став менеджером Англії, а не тільки старим мудрецем, який кинувся на допомогу своїй країні в короткі терміни, - і йому знадобиться кілька хороших ідей, щоб розірвати цей похмурий цикл", - завершує The Telegraph.

На цьому наш огляд преси закінчений, до нових зустрічей на champion.com.ua!

Коментарі ()