Головне

Огляд закордонної преси: Холоднокровний Сеск, "цікавий" турецький суддя і пам’ятник для Роналду

28.06.2012 16:24 241 0
Огляд закордонної преси: Холоднокровний Сеск, "цікавий" турецький суддя і пам’ятник для Роналду

Знову нудна гра, знову сухі іспанські ворота, знову перемога Іспанії. Дербі команд із Піренейського півострова завершилося перемогою більш іменнитішої. А що ж пише зарубіжна преса з цього приводу?

The Independent: Фабрегас без хвилювання розбиває мрії Португалії

"Знову Іспанія. Дев'яту гру підряд навиліт на великому турнірі "Фурія Роха" залишила свої ворота сухими. І, хоча іспанці не змогли забити в 120 не найкращих для себе хвилин, холоднокровний пенальті Сеска Фабрегаса дозволило чемпіонам світу і Європи пройти далі. Кріштіану Роналду так і зміг пробити у серії пенальті: ідея полягала в тому, щоб надати йому останній вирішальний удар, але промахи Жоау Моутінью і Бруну Алвеша не дозволили йому зробити цього", - пише The Independent.

Автору матч явно не сподобався: "Це був потворний, нервовий і дратівливий матч в Донецьку, який приніс дев'ять жовтих карток - погана ніч для футболу і бідна ніч для УЄФА та організаторів турніру".

Далі видання вказує на одну з причин невиразної гри іспанців: "Після того, як Португалія не дозволила показати весь потенціал Іспанії, важко повірити, що втома не зіграла свою роль в цьому: для Іспанії був несприятливим календар, який призвів до того, що вона мала на два дні менше для підготовки до півфіналу, ніж Португалія та Німеччина. "Всі гравці були на межі своїх фізичних можливостей", сказав тренер Іспанії Вісенте Дель Боске".

Насамкінець, The Independent вважає, що невдоволення Португалії призначенням на матч турецького арбітра Джакіра Джунейта були невиправданими: "Це звучало як безглузда теорія змови, хоча, вона, здається, заразила португальський менталітет. У всякому разі, Джакір відсудив доволі лояльно до Португалії: Нані і Роналду могли отримати попередження за ниряння, а Жоао Перейра, який вже мав жовту картку, був прощений за порушення на Хорді Альбі", - завершує The Independent.

The Guardian: П’ять тем для розмов після матчу Іспанія – Португалія

Кореспондент The Guardian Сімон Барнтон вирішив ознайомити нас зі своїми спостереженнями по півфінальному матчі між командами з Піренейського півострова.

Пропонуємо Вам, шановні читачі "Чемпіона", ознайомитися із п’ятьма темами для розмов після матчу Іспанія – Португалія, які виділяє Сімон Барнтон.

  1. Іспанія може бути королівською, але вона також може бути наляканою. По кількості пасів і відсотком володіння м’ячем з іспанцями ніхто не посперечається, але пресинг і постійний тиск португальців примусив "Фурію Роху" нервувати і, навіть, боятися.
  2. Навіть Роналду не завжди грає блискуче. Кріштіану Роналду - це явище, але, можливо, занадто багато очікували від нього. Цього вечора він не зміг реалізувати жодного штрафного удару, не вдарив ні разу у площину воріт і змарнував прекрасний вихід в більшості на ворота Касільяса в останні хвилини матчу.
  3. Нападники можуть бути дуже переоціненими. Іспанія піддалася широкій критиці під час цього турніру за відмову грати з нападником, але ніхто не може сказати, що у матчі з Португалією, коли на полі з перших хвилин вийшов Негредо, іспанці грали краще. З виходом Фабрегаса, навпаки, моментів біля воріт португальців стало більше.
  4. Рефері винний у подвійних стандартах. В першому таймі арбітр не зафіксував порушення у двох явних моментах, коли збивали Нані. Мабуть він явно недолюблює цього гравця. Крім того, у перших 40 хвилин матчу не було жодної карточки, тоді як за наступні 45 хвилин аж 7.
  5. Порожні місця доводять, що є проблеми з цінами. Стадіон був далеко не повністю заповнений і це не дивно: середня зарплата в Україні становить $ 230, а найкращі місця мали номінальну вартість £ 216. Тому, щоб купити білет, українцю потрібно було викласти місячну зарплату. Все це дуже добре, що УЄФА і ФІФА приносять великі змагання в нові місця, але їх ціни повинні відображати регіональні реалії. 

Eurosport: Не відхиляючись від сценарію

"Перед цим матчем здавалося, що Португалія - це єдина команда, яка може чинити опір маститому суперникові. Португальці дали своїм опонентам запеклий бій, але, як виявилося пізніше, навіть цього було мало. Бенту зміг зарядити своїх хлопців на постійний пресинг і спрагу боротьби, адже тільки ці компоненти могли позбавити іспанців головного - контролю над м'ячем", - вважає Eurosport.

Вказує видання і на невражаючу статистику Роналду в матчі: "Боротися з божевільною середньої лінією іспанців за задумом тренера повинні були Велозу, Мейрелеш і Моутінью, які зі своїм завданням впоралися на відмінно. На перших хвилинах здавалося, що територіальна перевага португальців лише тимчасове явище, але після кожного ігрового відрізка ситуація залишалася незмінною. Двожильні "європейські бразильці" змогли відібрати у іспанців м'яч, але, ось що з ним робити, - не знали. Вся небезпека повинна була виходити від Роналду, якого іспанська оборона знає як облупленого. Кріштіану іспанці вимкнути змогли, тому й результат - 0 ударів в площину воріт Касільяса за 90 хвилин ігрового часу".

"Справжніх іспанців ми побачили в екстра-таймах. Складно сказати, чи підсіли в цей час португальці або ж підопічні Дель Боске, злякавшись можливої ​​лотереї, кинулися в атаку. Як би там не було, Роналду і компанія встояли і отримали шанс пробитися у фінал через серію пенальті. Після промаху Хабі Алонсо португальські фани вже бачили команду у фіналі, але фатальні помилки Моутінью та Алвеша звели нанівець всі зусилля партнерів. Вирішальний пенальті, до речі, реалізував Фабрегас, який на минулому чемпіонаті Європи приніс Іспанії путівку в півфінал у післяматчевій серії з італійцями. Чим закінчився той турнір, ми всі чудово пам'ятаємо", - підсумовує Eurosport.

Gazeta.ru: "Зеніт" поховав Португалію

"Промах португальця із "Зеніту" Бруну Алвеша в серії післяматчевих пенальті вивів у фінал чемпіонату Європи збірну Іспанії. Іспанці не дуже активно провели основні 90 хвилин, але непогано виглядали в додатковий час і здобули заслужену перемогу", - пише Gazeta.ru.

"Донецьк проводив п'ятий, рекордний матч на нинішньому турнірі, але при цьому прощався з Євро. Французів і англійців змінили іспанці і португальці, і їхня доля залежала від гри своїх команд. Когось чекала щаслива дорога до Києва і ще кілька днів перебування на українській землі, а хтось вирушав додому, нехай і з медалями. На перший погляд, розклад сил був цілком зрозумілий: для чемпіонів світу та Європи третє місце стало б невдачею, португальців ж багато хто взагалі бачили похованими ще в "Групі смерті". Але Роналду вийшов на поле проти добре йому знайомих по чемпіонату Іспанії футболістів, з багатьма з яких він грає за мадридський "Реал". Зокрема, трійця Арбелоа - Серхіо Рамос - Касільяс вважалася саме тією силою, що повинна була зупинити Кріштіану, який чи не поодинці дотягнув свою команду до півфіналу", - вважає автор.

На завершення, видання згадує про приголомшливу статистику іспанців: "Іспанці в підсумку в дев'ятий раз поспіль (!) не пропустили жодного гола в матчах плей-офф великих турнірів. Серія пенальті почалася несподівано: голкіпери парирували удари Хабі Алонсо і Жоао Моутінью. Здавалося б, футболісти остаточно перехотіли забивати, але Іньєста відкрив рахунок голам у матчі. Забивали всі, а Серхіо Рамос виконав "паненку" як днями раніше Пірло. І, як і італієць, він збив з пантелику суперника - зенітовець Бруну Алвеш потрапив в штангу, а Фабрегас вивів Іспанію до фіналу".

The Telegraph: Пам’ятник для Роналду ставити ще рано

"Коли справа йде до серії одинадцятиметрових, то можна витягувати плакат з фотографією тільки одного хлопця, і, на превелике роздратування Кріштіану Роналду, - це Сеск Фабрегас, який домінуватиме на спортивних сторінках видань Іберії у четвер вранці. Через чотири роки після перемоги Іспанії у перестрілці з Італією на Євро-2008, колишній півзахисник Арсеналу повторив трюк з 11 метрів проти Португалії і відправив команду Вісенте Дель Боске на фінал у Києві", - розпочинає аналіз матчу Марк Оден із The Telegraph.

Видання вказує, що цього вечора Кріштіану Роналду просто не пощастило: "Це повинен був бути вечір Роналду, гра, в якій він міг здійснити гігантський крок до затемнення Ліонеля Мессі завдяки своїм успіхам на міжнародній арені. Але пенальті Фабрегаса виявився вбивцею Португалії. Роналду, який сподівався пробити героїчно п’ятим, навіть не мав можливості цього зробити.
Дієго Марадона заявляв перед цією грою, що португальці повинні поставити пам'ятник Роналду в Лісабоні, адже такими великими були його зусилля для Португалії на цьому турнірі. Проте, так як у Кріштіану не вийшло добре зіграти з іспанцями, жителі Португалії повинні зберегти пам'ятник в таємниці ще якийсь час", - жартує автор .

"Іспанія крокує в інший фінал і має шанс стати першою країною, яка виграє три великих турніри підряд. Але насправді, гра в іспанців стала непереконливою. Команда Паулу Бенту завдала чемпіонам безліч проблем, не даючи контролювати м’яч, і вселяючи невпевненість у гравців Дель Боске", - завершує The Telegraph.

На цьому наш огляд преси закінчений, до нових зустрічей на champion.com.ua!

Коментарі ()