Головне

Огляд закордонної преси: Бідна Італія, найкраща команда в історії та зганьблений Венгер

02.07.2012 16:15 413 0
Огляд закордонної преси: Бідна Італія, найкраща команда в історії та зганьблений Венгер

Viva Espana! Чемпіонами Євро-2012 стали іспанці, які у київському фіналі просто декласували збірну Італії. Схоже, що доля фіналу була вирішена ще в півфінальній зустрічі між Німеччиною та Італією. Єдина команда нашого континенту, яка могла зупинити "Червону Фурію", залишилася за бортом турніру раніше. Отож, 4 – саме стільки м’ячів вийняв із сітки воріт Джиджи Буфон. А що ж пише зарубіжна преса з цього приводу?

BBC: Неймовірна Іспанія, знищивши Італію, творить історію

"Збірна Іспанії після того, як декласувала Італію, увійшла в історію як команда, що виграла підряд два чемпіонати Європи та ще й один чемпіонат світу. Італійці тривалий час із честю йшли до фіналу, але були там жорстоко розбиті командою Вісенте дель Боске, котра претендує на звання найкращої в історії футболу", - розпочинає статтю BBC.

Цього разу експертом BBC по матчу виступає колишній гравець "Ньюкасла" Кріс Воддл: "Ми побачили сьогодні майстер-клас. Іспанія була кращою командою в світі протягом останніх чотирьох або п'яти років. Вони довели це сьогодні ще раз, навіть при грі 11 на 11. Італія доклала багато зусиль, але, на жаль, вона витратила чимало енергії на важкі ігри на шляху до фіналу. Італійці грали в повільному темпі, тому Іспанія, використовуючи чудову техніку, швидкі атаки, прекрасний контроль м’яча, отримала легку перемогу. Іспанці часто критикувалися по ходу турніру, але вони є кращими в світі без щонайменшого сумніву", - говорить Воддл.

На завершення, видання вважає, що це була тяжка ніч для італійців та для їхнього головного тренера Чезаре Пранделлі, проте немає жодного сорому програти такій висококласній команді як Іспанія. До того ж, якщо не враховувати фінальний матч, команда Пранделлі провела прекрасний турнір.

The Sun: Іспанське правління продовжилося і в Україні

"Іспанія впевнено відповіла на слова критиків, які звинувачували її в нудній грі, і показала свій знаменитий стиль учора ввечері в Києві. Голи Давіда Сільви із "Манчестер Сіті" на 14 хвилині та захисника Хорді Альби на 41-й хвилині зробили основну роботу. Гравці, які вийшли на заміну, Фернандо Торрес і Хуан Мата, цю справу з Італією закінчили", - пише The Sun.

Далі автор дорікнув і рідній Англії: "£50 мільйонний Торрес став першим гравцем, який забив у двох фіналах чемпіонатів Європи. Іспанці також встановили рекорд, вигравши три великих турніри поспіль, до цього здобувши перемогу на Євро-2008 і ЧС-2010. Для Торреса і Мати ці медалі стали третіми менш ніж за два місяці, адже до цього вони виграли Кубок Англії та Лігу чемпіонів. Все це означає, що Англія не може виправдовуватися, що програла майбутнім чемпіонам італійцям".

Насамкінець The Sun вказує, що іспанців важко перемогти з одинадцятьма гравцями, а вдесятьох в італійців просто не було шансів. Тому свіжі Торрес і Мата їх просто добили. "Viva Espana", - вітає чемпіонів The Sun.

Dailymail: Просто найкращі

Dailymail розпочинає статтю нищівною критикою в сторону Арсена Венгера, який звинувачував іспанців у нудній захисній грі: "На закиди про те, що вона перетворилася в погану команду, Іспанія відповіла перемогою з найбільшим виграшним відривом за всі фінали чемпіонатів Європи. На звинувачення у тому, що вона зрадила свою філософію, ця неймовірна колекція футболістів відповіла найкращою грою за три останні фінали головних міжнародних турнірів, в яких вони брали участь. Про що ви думали, пане Венгер? Про що ви думаєте зараз? Про що ви думаєте після такої прекрасної, неймовірної гри, в якій друга краща команда турніру була принижена і роздавлена?".

Видання не перестає розхвалювати іспанців: "Перед грою Джанлука Віаллі порівняв Пранделлі з Галілео Галілеєм, називаючи його "провидцем". Дійсно, він проявив себе відмінним менеджером, який зробив Італію більш атакуючою командою та привів її до фіналу. Але вчора ввечері навіть Пранделлі визнав би, що провидці носять ще й червону форму. Іспанці були настільки красивими в усьому, що вони робили: як в захисті, так і в нападі. Коли гравець Італії володів м’ячем, то футболісти в червоному просто накидалися на нього як бджоли на мед. Коли ж італійці атакували, то Ікер Касільяс, Херард Піке і Серхіо Рамос всі їхні старання зводили нанівець. Статистичні дані іспанців говорять самі за себе: вже 990 хвилин у іграх плей-офф великих турнірів іспанці не пропускали жодного голу. Останній гол був пропущений ще на ЧС-2006. Тут, у Східній Європі, Касільяс пропустив лише один раз, коли Іспанія зустрічалася у першому матчі проти Італії".

Наприкінці статті The Dailymail згадала і про СуперМаріо: "Маріо Балотеллі? Він йшов по полю і був розчарований, як і будь-який інший італієць. Різниця була тільки в тому, що він "викинув коника" після матчу і пішов у підтрибунний тунель. Проте, невдовзі Маріо повинен був би приєднатися до своїх колег, щоб привітати найкращу команду серед усіх, з якими він мав честь грати".

Газета.ru: Іспанці переписали історію

"Збірна Іспанії розгромила італійців у фіналі чемпіонату Європи, зберігши титул найсильнішої команди континенту. Іспанська збірна вперше в історії європейського футболу зуміла перемогти на трьох великих турнірах поспіль. Останні півгодини "скуадра адзурра" після травми Мотти грала вдесятьох", - пише Газета.ru.

Автор матеріалу вирішив перерахувати всі рекорди, які встановила Іспанія: "Як на Євро-2008, так і на чемпіонаті світу в ПАР, і нинішньому європейському чемпіонаті "червона фурія" в плей-офф не пропустила жодного голу, довівши "суху" серію до 10 матчів і майже 1000 хвилин. Іспанці також здобули найбільшу перемогу в історії фіналів чемпіонатів Європи - раніше з великим рахунком перемагала лише збірна ФРН в 1972 році в матчі проти радянської команди (3:0). А Вісенте дель Боске при цьому став першим тренером, який зумів виграти чемпіонати світу та Європи, а також Лігу Чемпіонів".

"Київський фінал підводив риску під чемпіонатом Європи, який в цілому вийшов цікавим, і навіть любителі сюрпризів зрештою отримали винагороду за терпіння. Варшавський півфінал показав, як в сучасному футболі важливо не допускати власних помилок, адже два пропущених голи після прорахунків в обороні німецької машини відіграти так і не вдалося. Напередодні фіналу багато висловлювали побоювання, що команди будуть думати насамперед про оборону власних воріт. Фіналісти мали на це право, але пішли по атакувальному шляху", – підсумовує Газета.ru.

The Telegraph: Іспанія здобуває історичну перемогу у фіналі Євро-2012

"Це було щось значно більше ніж фінал Євро-2012 із приголомшливим рахунком і набором видатних футболістів, які в ньому грали. Це була заява Іспанії для всього світу, 90-хвилинна реклама, яка показала всім, як потрібно грати у футбол: зі знанням справи, прекрасним переміщенням, вибуховим темпом, чудовими пасами, проходами. Це була простота і краса, яка приносить золото. Це була історія, яка писалася на наших очах: Іспанія здобула третій титул підряд. І це трапилося не просто так - команда Вісенте дель Боске міцна в усіх лініях: Касільяс зробив декілька хороших повітряних перехоплень, Альба літав по лівому фланзі, Хаві та Іньєста контролювали півзахист, а Сеск був прекрасним у атаці", - не скупиться на компліменти для іспанців Генрі Вінтер із The Telegraph.

Автор також згадав про проблему незаповненості стадіону: "На жаль, Олімпійський стадіон не був заповнений навіть на фінальний матч. Швидше за все, це стало наслідком економічного шторму по всій Європі, завищених цін на квитки та великої відстані на матч, хоча деякі іспанці й приїхали своїми автомобілями в Київ. Тому аудиторія на стадіоні була космополітичною: можна було помітити прапори уболівальників Іспанії, Італії, України, Польщі, Німеччини, англійських Портсмуту, Честерфілду та Ренфревширу (пронспонсорованих "Міллі Малгрус", мабуть хороший паб)", - пише The Telegraph.

На завершення, видання дещо саркастично жаліє італійців: "Бідна Італія. Щоб грати на рівних з Іспанією, їй потрібно було 12 гравців. Проте, незабаром італійці залишилися в десятьох, коли Тьяго Мотта, який вийшов на заміну Ріккардо Монтоліво, покинув поле через травму…".

На цьому наш огляд преси закінчений, до нових зустрічей на champion.com.ua!

Коментарі ()