Головне

Учасники Євро-2016. Знайомтесь, Португалія: Не Роналду єдиним

08.06.2016 14:30 2306 0
Учасники Євро-2016. Знайомтесь, Португалія: Не Роналду єдиним

Чемпіон продовжує знайомити своїх читачів з учасниками майбутнього чемпіонату Європи 2016 року з футболу, який прийматиме Франція.

У цьому матеріалі мова піде про національну команду Португалії, яка потрапила у групу F разом зі збірними Австрії, Угорщини та Ісландії.

Португалія: прізвиська та форма

Збірну Португалії називають "Selecção das Quinas" - "Команда обраних". Щоправда, "Quinas" - це назва давнього герба країни. Точніше, п'яти щитів синього кольору, які можна побачити у центрі герба. Якщо вірити історії, ці щити знаменують перемогу португальського графа Альфонса Енрікеша над арміями мусульманських правителів у далекому ХІІ столітті.

Для домашньої форми збірної Португалії на Євро-2016 використовували два кольори. Базовий червоний в двох відтінках і зелений для смужок по боках і на трусах. На футболці принт у вигляді геометричних фігур, зелені також гетри. Виїзний комплект за кольором - справжній сюрприз для уболівальників. Форма бірюзового кольору з плечима і смугами темно-зеленого відтінку.

 

Португалія: історія виступів на чемпіонатах Європи

Збірна Португалії дебютувала на чемпіонаті Європи в 1984 році, коли їй не вистачило шести хвилин для виходу в паризький фінал. Вона повела в додатковий час півфіналу з французами, але Жан-Франсуа Домерг встиг зрівняти рахунок, а в самій кінцівці Мішель Платіні приніс перемогу господарям.  Наступного разу португальці потрапили на континентальну першість у 1996 році. Поряд зі збірними Іспанії, Німеччини, Італії, Франції, Нідерландів і Чехії команда Португалії не пропустила жодного з останніх п'яти Євро.

Португальці ніколи не задовольнялися одним тільки потраплянням в фінальний турнір і кожен раз успішно долали груповий етап. У 1984 і 2000 роках вони програли в півфіналі майбутнім чемпіонам французам. У 2012-му сценарій повторився, але тоді в суперниках у португальців були іспанці. На домашньому Євро-2004 піренейці дійшли до фіналу, але несподівано поступилися в Лісабоні збірній Греції - 0:1.

Португалія: кваліфікація на Євро-2016

Збірна Португалії у відбірковому циклі несподівано програла перший матч Албанії. Далі "обрані" виграли всі інші поєдинки, пропустивши в них лише чотири голи. Що цікаво, другу путівку на першість отримали саме албанці, які у підсумку на 2 пункти випередили Данію.

Група у португальців була бойова. Втім, разом з Данією не змогли конкурувати з "обраними" збірні Сербії і Вірменії, які у підсумку також залишилися вдома. Примітно, що всі сім перемог у відбіркових матчах Євро-2016 португальці здобули з різницею в один м'яч.

Португалія: тренер

Збірну Португалії з 23 вересня 2015-го року тренує 61-річний фахівець Фернанду Сантуш. Сантуш почав свою футбольну кар'єру в 1966 році в юнацькому складі португальського клубу Бенфіка, до 1971 року виступав в основній команді клубу, поки не перейшов в Марітіму. За останній грав 2 сезони і до 1975 року залишався гравцем Ешторіл-Прая.

Свою кар'єру гравця Сантуш завершив у віці 30 років. У 1987 почав тренерську діяльність в Ешторіл-Прая. Згодом тренував вітчизняні Порту, Бенфіку і Спортинг, а також справжніх грандів грецького футболу АЕК, Панатінаїкос і ПАОК. У лютому 2010 року Фернандо Сантуш був названий тренером десятиліття в Греції. 1 липня 2010 Фернанду Сантуш був офіційно призначений тренером національної збірної Греції мінімум на наступні два роки.

Керував греками на Євро-2012 і ЧС-2014, на обох турнірах виходячи в плей-офф. 23 вересня 2014 року Сантуш очолив збірну Португалії.

Фернанду Сантуш. Світлина Reuters

Португалія: голкіпери

Першим номером португальської збірної вважається 28-річний Руй Патрісіу. Вихованець лісабонського Спортинга є кіпером не найсильнішою руки. Втім, Сантуш цілком і повністю йому довіряє.

Другим, швидше за все, буде основний голкіпер Ліона 25-річний Антоні Лопеш. Третім буде всім нам знайомий 33-річний Едуарду, який представляє Динамо Загреб. Раніше він був основним голкіпером збірної, захищав ворота команди на ЧС-2010, ще коли виступав за Брагу. А вже с 2012 його поступово почав витісняти Руй Патрісіу.

Португалія: захисники

Центр оборони португальської збірної тримається навколо ветеранів 33-річного Пепе і 34-річного Бруну Алвеша. Не забуваємо і про головного ветерана команди Карвалью (38 років!), який у будь-який момент може підстрахувати.

Зліва у Португалії багато років був основним 28-річний Фабіо Коентрау, але зараз він не в кращій формі. Тому на цій позиції буде діяти представник Бенфіки Елізеу (32 роки) - технічний та швидкий захисник, який любить ходити в атаку і не забуває про захист.

На правому фланзі у Сантуша вибір набагато більше. Тут і молодий 24-річний Седрік Соареш з Саутгемптона і 30-річний Вієйрінья з Вольфсбурга. Перший запам'ятався відмінним фінішем в АПЛ,а другий був яскравіше в середині сезону. Важко сказати, кому з них тренер віддасть перевагу.

Португалія: півзахисники

Як відомо, Сантуш не взяв на Євро вже екс-хавбека Динамо Мігеля Велозу (30 років) та 35-річного Тьягу Мендеша  з Атлетико. У центрі поля тренер зробив ставку на Даніло з Порту (24 роки) та Жоао Моутінью (29 років) з Монако. Зрозуміло, що Моутінью є основним "диспетчером" команди. Цей півзахисник може зіграти як і в центрі, так і під нападниками, все буде залежати від обраної схеми.

На флангах команди з акцентом на атаку будуть діяти 31-річний Кріштіано Роналду та Нані (29 років) (це залізно), але вони вінгери. Якщо Нані ще може зіграти чистого правого півзахисника, то Роналду птах вільного польоту. Допомогти йому на лівому фланзі може вищезгаданий Моутінью, також лівого хавбека може зіграти 24-річний Вільям Карвалью зі Спортинга.

В опорній зоні, якщо Моутінью піде на фланг, може зіграти преспективний Ренату Санчез, якого нещодавно придбала Баварія. 18-річний центральний хавбек поки не потряпляє в основу збірної, але перспективи у нього дуже високі. У центральній зоні знайдеться місце і для молодого хавбека Валенсії Андре Гомеша (22 роки), втім, сезон у нього явно не склався.

Кріштіану Роналду. Світлина Reuters

Португалія: нападники

Класних центральних нападників в Португалії немає з часів Нуно Гомеша і Педро Паулети. Якби не 28-річний Едер з Лілля, можна було б говорити, що у португальців зовсім немає чистого форварда. Що цікаво, на рахунку Едера лише один гол в клубному сезоні...

Тому тут, як і у випадку зі збірною Вельсу (Гарет Бейл), в нападі грає вінгер Реала і головна зірка цієї команди Кріштіану Роналду.  На протилежному фланзі йому допомагатиме Нані - саме ці гравці і будуть робити погоду в атакувальних діях команди.

Взяв Сантуш на Євро і перпективного вінгера Рафу Сільву (23 роки), який непоганий сезон провів за Брагу. Також не варто забувати і про Куарежму (32 роки), який наразі виступає за Бешикташ. Обидва гравця у будь-який момент можуть змінити когось на фланзі чи на позиції вінгера.

Португалія: букмекери

Збірна Португалії йде на 7-му місці в рейтингу можливих тріумфаторів. На перемогу "обраних" букмекери приймають ставки з коефіцієнтом 21.

Не новина, що Португалія є фаворитом своєї групи, тому без проблем повинна вийти з першого місця, а далі все буде залежати від турнірної сітки.

Коментарі ()