Головне

Пацієнт майже мертвий або навіщо така федерація

26.02.2009 14:32 587 0
Пацієнт майже мертвий або навіщо така федерація

Провідні фігуристи України і єдина надія України на медалі у фігурному катанні Тетяна Волосожар і Станіслав Морозов можуть залишитися перед Олімпіадою без тренера через відсутність фінансування.

Більше того, спортсмени досі не знають, як поїдуть на чемпіонат світу до Лос-Анджелеса, бо у федерації навіть немає грошей на квитки.

Про свої проблеми провідні спортсмени розказали в коментарі каналу 1+1.

Виявляється, новий тренер українців німець Інго Штоєр тренує Таню та Стаса з торішнього літа, не отримуючи за це грошей.

"В принципі, ми зараз катаємося у нього у борг. Дві тисячі євро ми повинні будемо платити в місяць. Цим повинна займатися федерація, а федерація у нас нічим не займається...",- розповів журналістам Морозов.

Зараз спортсмени оплатили тренування з власних призових, зароблених цього сезону.

"Я вже сказав Тані і Стасу, що не можу працювати без оплат взагалі. Їм доведеться віддати мені 50% зароблених призових. І коли хтось нарешті віддасть мені гроші за мою роботу, я віддам їм їхні гроші", - заявив Штоєр в інтерв'ю.

Більше того, нефінансування з боку української федерації ставить взагалі під загрозу підготовку провідних українських фігуристів до Олімпіади.

"Про співпрацю після чемпіонату світу з огляду на нинішню ситуацію, я ще не думав", - заявив Штоєр.

У відповідь на це керівниця федерації фігурного катання України Людмила Супрун заявила таке, після чого стає зрозуміло, чому цей вид спорту в країні знаходиться в стані коми.

"Тренери, які тренують за кордоном і які зарошують наші пари і погоджуються їх тренувати, тренують їх за власним бажанням і за власний кошт. Принаймні, так було в попередні роки," - заявила президент федерації.

Напевно, пані Супрун, якої вже два роки ніхто не бачив на чемпіонатах України з фігурного катання, не в курсі, що Інго Штоєр через свою колишню співпрацю зі Штазі, знаходиться в опалі в німецької федерації і не отримує від неї грошей.

Свого часу, щоб зібрати гроші на підготовку кращої пари Німеччини, Штоєр створив сайт фігуристів і продавав на ньому пікселі. Видно, те ж саме доведеться робити українським фігуристам, їх батькам та фанатам. Бо допомоги від чиновників чекати зась.

В інтерв'ю ТСН Супрун заявила, що й сама "не отримує офіційної заробітної плати".

" (Федерація) - це добровільне об'єднання людей, які люблять цей вид спорту, які намагаються йому допомогти", - запевнила Супрун.

Утім, напевно, якби йшлося вже про таку велику любов до фігурного катання, то, можливо, пані Супрун оббивала б пороги Верховної Ради не для того, щоб вибити там матеріальну допомогу для себе, а й для очолюваної федерації?

До того, зважаючи на кількість появ пані Людмили на обкладинках глянцевих журналів (які мають чималі суми зелених), жінка вона, здається, далеко не бідна.

Ще більшим нонсенсом виглядає те, що почесним президентом федерації фігурного катання є чинний міністр спорту Юрій Павленко.    

Утім, в нього здається, є лише одна проблема - Євро-2012. До речі, якраз через так звану реконструкцію "Олімпійського" збірна України з фігурного катання може втратити єдину ковзанку в Києві, на якій може тренуватися. Вона знаходиться якраз поряд з НСК "Олімпійський".

На своє виправдання міністерство може сказати хіба що те, що обсяги фінансування спортивних програм Мінмолодьспорту скоротилися на 28,1 % у порівнянні із аналогічним показником у 2008 році. Але ж спортсменам від того не легше.

До речі, проблеми Волосожар і Морозова - це лише верхівка айсбергу. Бо гроші на збірників ще вряди-годи виділяються. А от майбутнє цієї збірної залежиться виключно від ентузіазму батьків молодих спортсменів

Нещодавно, на форумі любителів фігурного катання з'явилося оголошення про продаж костюмів Сергія Вербилло, який також представлятиме Україну на чемпіонаті світу з Ганною Задорожнюк.

Напевно, продають свої костюми спортсмени не від хорошого життя. До речі, за словами бронзового призера Олімпіади в Турині Руслана Гончарова, Микола Морозов також не отримує гроші за підготовку Задорожнюк-Вербилло.

Тож не дивно, що минулий рік з українцями працювала тодішня морозівська стажерка Галіт Хайт, а українці опускалися на змаганнях нижче ізраїльської пари Олександра і Роман Зарецькі. Не тому, що катались гірше. Просто в Галіт Хайт є чудовий  і грошовитий тато Борис. За сумісництвом президент федерації фігурного катання Ізраїлю. Він, як і Людмила Супрун, теж любить фігурне катання, але по-своєму.

Так що по-суті, в української федерації фігурного катання є одна проблема. Якщо вона так само ефективно попрацює ще кілька років, то керувати їй просто буде нічим. Пацієнт помре. Результати українських парників на юніорському чемпіонаті світу тому красномовний доказ.

Коментарі ()