Головне

Віктор Петренко: Українські фігуристи повернуться на п'єдестали тоді, коли у країні з'являться якісні ковзанки

28.03.2017 18:00 2035 0
Віктор Петренко: Українські фігуристи повернуться на п'єдестали тоді, коли у країні з'являться якісні ковзанки

Віце-президент Української федерації фігурного катання на ковзанах (УФФК) Віктор Петренко прибув до Києва із США, де він мешкає, лише на декілька днів.

За цей короткий термін знаменитий фігурист, тренер та один з керівників УФФК встиг опрацювати питання роботи федерації, провести майстер-клас з низкою спортсменів на льодовій арені, а також дати бліц-інтерв`ю.

- Вікторе, влітку Вас було переобрано віце-президентом федерації. Які напрямки роботи входять наразі до Вашої компетенції?

- Вони не змінилися. Я так само виконую обов`язки з координації міжнародної діяльності федерації. Це, зокрема, підтримання міжнародних контактів і зв`язків з різними організаціями, і не лише спортивними, але й культурними, благодійними. Роботи вистачає.

- І все ж, попри щільний графік перебування у Києві, Вас чи не щодня можна було бачити на ковзанці...

- Моя поява на льоду викликана бажанням провести разом з київським тренером Дмитром Шкідченком заняття з юними фігуристами. Так званий погляд зі сторони... Нерідко це допомагає побачити деякі моменти тренувального процесу в іншому ракурсі. Ми плідно попрацювали, і я дуже сподіваюся, що мої поради були корисними.

- Вочевидь, Ви консультували й чемпіона України Івана Павлова, котрого тренує Шкідченко. Як можете охарактеризувати цього спортсмена?

- Це досить талановитий фігурист, у нього є свій стиль, хоча, звісно, над ним ще можна (і потрібно!) попрацювати. Іван володіє набором складних стрибків і, що важливо, вже добре виконує на тренуваннях стрибок у чотири оберти. Поки що на змаганнях він обмежується потрійним акселем і рештою потрійних, але я спостерігав, як Павлов стрибає четверний і можу сказати, що це вже близько до успіху. Повторю, що йому треба ще багато працювати, як, зрештою, і будь-якому спортсмену будь-якого рівня.

- Як Ви ставитеся до того, що фігуристи зараз намагаються включати до своїх програм по 3-4 стрибки у чотири оберти?

- …А Нетан Чен навіть п`ять. Я схвально сприймаю ускладнення програм, оскільки цей процес рухає фігурне катання вперед, відкриває його нові можливості. Не погоджуюся з тими, хто стверджує, що чоловіче катання через насиченість складними стрибками втрачає артистичність і видовищність. Є спортсмени, які чудово володіють ковзаном, наприклад, Юдзуру Ханю - він надзвичайно пластичний, я сказав би, як кішка на льоду.

Гадаю, нашим фігуристам потрібно відстежувати та враховувати ці тенденції, йти у ногу з часом.

- У кого ще з українських фігуристів ви бачите перспективу? Чи можна очікувати певного прориву з юніорського ешелону?

- Без сумніву, найбільші наші надії наразі пов`язані (і небезпідставно) з танцювальною парою Олександра Назарова - Максим Нікітін. В одиночному катанні, крім Івана Павлова, відзначу Ярослава Паніота. На даний час, це основні "гравці" в українському чоловічому катанні. З дівчатами ситуація проблематичніша. Тут якраз підростає нове покоління, яке, я впевнений, себе ще покаже.

 

- На Вашу думку, за яких умов українські одиночники можуть повернутися на п`єдестали європейського та світового чемпіонатів?

- Це об`ємне питання, тут потрібно говорити про сукупність умов. Причини, з яких наші спортсмени поки що не посідають призові місця на зазначених турнірах, з`явилися не сьогодні. Інша справа, що темпи та напрями розвитку фігурного катання у світі вимагають швидкого та якісного вирішення проблемних питань.

Йдеться, передусім, про умови тренувань наших фігуристів. В Україні ніколи не бракувало талановитої молоді, але з нею треба багато часу проводити на льоду, а справжніх сучасних тренувальних ковзанок як не було, так і немає. Хіба що в Одесі фігуристи нарешті отримали можливість тренуватися на ковзанці стандартного розміру, але ж для того, щоб повернути їм лід, знадобилося 20 років!

Тут спостерігається певна ланцюгова реакція: відсутність належних умов призводить до зменшення набору дітей. А менше дітей, менший вибір... Повертаючись до питання про п`єдестали, скажу так: наші фігуристи обов`язково здобуватимуть медалі, але пришвидшити цей приємний факт може тільки поява в Україні якісних ковзанок.

- Незабаром у Гельсінкі стартує "особливий" чемпіонат світу, оскільки на ньому розігруватимуться олімпійські ліцензії. Ви взялися б спрогнозувати медалістів?

- У жодному разі не взявся б! Ні в одній дисципліні немає одноосібного претендента на нагороди, тому утримаюся від прогнозів. Скажу лише одне: буде цікаво.

Примітка. Віктор Васильович Петренко (17 червня 1969, Одеса) - український фігурист, олімпійський чемпіон (чоловіче одиночне катання), триразовий чемпіон Європи, чемпіон світу.

УФФК

Коментарі ()