Українська правда

Луческу: Усі гравці, що залишили поле, не подякувавши публіці, будуть дуже серйозно покарані

Сергей Шемшученко — 21 липня 2008, 08:12
Післяматчевий коментар головного тренера "Шахтаря" Мірча Луческу після гри з ФК "Львів" (0:2).

- Хочу поздоровити команду "Львів", що досягла дуже гарної, заслуженої перемоги. Наші суперники билися і жертвували собою, мали деяке везіння, зрозуміло, але це складова частина футболу. Так що я них поздоровляю...

Мабуть, ми ще не відійшли від виграшу Суперкубка. Цю зустріч "Шахтар" почав абсолютно не так, як хотілося. З першою ж нагодою "Львів" відразу забив нам гол. Аналогічна ситуація вийшла і в другому таймі: був момент, що суперник і реалізував.

Природно, попереду у нас серйозний аналіз цієї гри, нам потрібно усвідомити, що відбулося. Зрозуміло, що коли нам забивається гол, команда суперника після цього щільно «сідає» на своїй половині поля і розкрити її захисні побудови вкрай складно. В другому таймі ми намагалися щось зробити. Дещо вдавалося, ми створювали моменти, але не реалізовували.

Деякі речі мене сьогодні здивували. Вийшло, що суддя додав усього лише одну хвилину до другого тайму. 3 хвилини він був зобов'язаний компенсувати, тому що було зроблено 6 замін, а всього було додано 4 хвилини. Це притім, що зафіксовано мінімум 10 хвилин, коли наші суперники лежали на полі... Заслуга футболістів «Львова», що нас обіграли, не обговорюється. Але подібні дії трохи дивні.

Невже мені доведеться просити своїх гравців, щоб вони поводилися так само некоректно, як поводяться суперники? Коли м'яч вибивається за поле, я не буду вимагати його повернення супернику в рамках "фейр плей". Інакше виходить, що команда, що діє проти нас, усе залишається при м'ячі, так ще і виграє час. Я вважаю, що це некоректно стосовно суперника і публіки. Але я ще раз підкреслю, що це нас ні в якій мірі не виправдовує. Просто констатуємо неприємний факт: такими способами грають проти нас.

Не виключено, що могли бути пенальті: це ми ще розберемо. Подивимося, що було, коли збивали Фернандіньо... Але я ще хочу вказати, що при будь-якій ситуації не применшується заслуга "Львова", що сьогодні зіграв відмінно. Якщо ця команда буде в подібному ключі діяти і далі, перед нею не буде стояти питання про те, чи залишиться вона у вищому дивізіоні українського футболу.

- Чи бачили ви матчі "Львова" у першій лізі? Якщо так, то як змінилася гра цієї команди зараз?

- Ні, ми не бачили виступ "Львова" у першій лізі, тому що-небудь порівнювати не представляється можливим.

- Сьогоднішня гра показала, що "Шахтар" дійсно не вміє програвати. Якщо львівські футболісти не завжди поводилися коректно, то і поведінка ваших гравців теж викликала питання. Як вони залишили поле...

- Я з вами згодний. Ви зовсім правильно помітили... Усі гравці, що залишили поле, не подякувавши публіці, будуть дуже серйозно покарані. Це було не професійно, не шанобливо стосовно глядачів. Вони, щоправда, сказали, що побоювалися запальничок, що полетіли в них. Але я думаю, що якісь предмети з трибун могли долетіти до тренерів, але не до гравців у поле.

ФК "Шахтар"