Українська правда

"Динамо" спокійно проходить у чвертьфінал

Сергей Шемшученко — 30 жовтня 2008, 08:00

Київське "Динамо" та луганська "Зоря" у рамках Кубку України не зустрічалися ні разу. У 2008 році доля звела ці дві команди на стадії 1/8 фіналу. Жереб саме киян виявив господарями одноматчевого протистояння.

А от у союзні часи "біло-сині" та "біло-чорні" зустрічалися тричі. Вперше команди зійшлися у 1970 році на цій же стадії (1/8) і тоді кожна здобула по перемозі. У Києві "динамівці" перемогли 3:0, а в Луганську сильнішою виявилася "Зоря" - 1:0. А через чотири роки сьогоднішні суперники боролися у фіналі Кубку. Матч, який відбувся в Москві на Центральному стадіоні ім. Леніна, пройшов у рівній і впертій боротьбі. В основний час командам не вдалося визначити переможця, а в додаткові півгодини кияни забили тричі і стали володарями Кубку СРСР 1974 року. Це був четвертий виграний Кубок "динамівцями".

Якщо брати до уваги тільки основний час, то тут між командами паритет - 1 перемога у киян, 1 нічия, 1 перемога луганчан. Ну і не варто нагадувати, що трохи більше тижня тому "динамівці" вдома у чемпіонаті розгромили "Зорю" 5:0. Тоді матч уже можна було закінчувати на 15 хвилині, адже рахунок був 4:0 на користь киян.

Кубковий матч ледь не розпочався так само. "Динамо" відкрило рахунок на четвертій хвилині. Чернат подав штрафний, хтось з киян продовжив головою політ м'яча, а Асатіані головою переправив його у ворота. "Біло-сині" вже почали неквапливо святкувати гол, але, як виявилося, боковий арбітр зафіксував положення поза грою. Через хвилину шанс був у нападників киян після того, як Шацьких прострілював з правого флангу, але захисники гостей виявилися першими на м'ячі і вибили за межі штрафного майданчика.

Уже на дев'ятій хвилині вимушену заміну зробив Волобуєв. Травмувався Половков і його замінив Цимакурідзе. Особливої гостроти луганчанам це не додало. Небезпечні моменти як виникали, так і продовжувалися біля воріт "Зорі". Ярмоленко після подачі справа головою дуже небезпечно пробивав, але Комарницький врятував свою команду, зробивши перший сейв. У наступній атаці Гіоане, як по пустому полі, пройшов по центру і сильно пробив з-за меж штрафної - голкіпер гостей знову показав свій клас.

А на 16 хвилині рахунок-таки було відкрито. Довгу передачу зліва прийняв прийняв Шацьких і з гострого кута пробив по воротах, Комарницький м'яч відбив, але першим на добиванні виявився Ярмоленко. 1:0.

У середині першого тайму Морозюк так подав кутовий, що ледве не закрутив "сухий лист". А от повторна подача від Черната точно на голову Сабліча виявилася результативною. Горан забив другий м'яч у сьогоднішній грі.

"Динамо" і надалі провжувало контролювати гру. У "Зорі" можна пригадати за перші 45 хвилин лише жовту картку Храмцова і кількаразовий перехід на половину господарів. Гра трохи заспокоїлася. Але "Динамо" створювало моменти. От тільки забити до перерви їм так і не вдалося. Хороший шанс був у Черната, який накрутив кількох захисників, і пробив по воротах, але другий свій сейв зробив Комарницький. А під кінець тайму Ярмоленко м'яко навісив на Шацького, але удар вийшов несильним і голкіпер "чорно-червоних" (у даному матчі) м'яч відбив.

Другий тайм виявився набагато спокійнішим. "Динамо" не дуже хотіло йти вперед, і "Зорі" не давало грати. Було у луганчан кілька більш-менш небезпечних моментів і ударів, але все йшло повз або Шовковський грав на випередженні.

А "динамівці" мали кілька хороших шансів. Зозуля, який вийшов на заміну у перерві, головою пробивав після навісу справа, але знову (уже вкотре) добре зіграв голкіпер гостей. Мілевський "возив" захист "Зорі", як хотів. Особливо під кінець поєдинку, коли Артема виводили двічі майже віч-на-віч. Але відзначитися йому так і не вдалося. М'яч ґедзався при кожній подачі по штрафному майданчику гостей, як божевільний. Але й іншим киянам не судилося забити більше цього вечора.

У "Зорі" ще й вилучення відбулося. Коротецький протягом кількох хвилин двічі грубо зіграв і відправився відпочивати. А насамкінець ще й Чернат справа зряче технічно пробивав у дальню дев'ятку, але свій черговий сейв зробив воротар "зорьки" і залишив рахунок незмінним.

2:0 і "Динамо" перехилило терези у кубкових матчах з луганчанами на свою користь. Але і у "Зорі" прогрес очевидний: після 0:5 у чемпіонаті 0:2 - у Кубку...

"Динамо" - "Зоря" 2:0 (2:0)

Голи: 1:0 - Ярмоленко (16), 2:0 - Сабліч (22)

Вилучення: Коротецький (82)

"Динамо": Шовковський, Допілка, Асатіані, Сабліч, Романчук, Гіоане (Єрьоменко, 46), Морозюк (Мілевський, 60), Чернат, Нінковіч (Зозуля, 46), Ярмоленко, Шацьких

Заря: Комарницький, Каменюка, Храмцов, Половков (Цимакурідзе, 9), Коротецький, Шевчук, Скоба (Колесниченко, 60), Райчевіч, Гомес (Джихані, 70), Жуніор, Діденко

Попередження: Храмцов (25), Сабліч (62), Коротецький (76)