Українська правда

Ті перемоги, якими ми пишаємося

Сергей Шемшученко — 21 березня 2012, 15:13

За двадцятирічну історію незалежного українського футболу наші клуби провели немало вкрай цікавих та інтригуючих поєдинків на внутрішній арені та в єврокубках. Краса, видовищність та важливість того чи іншого поєдинку для кожного вболівальника може визначатися, виходячи з його особистих або клубних симпатій.

Тим не менш, я вирішив підібрати десять найвизначніших матчів українських клубів на свій особистий погляд і, як мені здалося, краще за все виглядати подібна вибірка буде з позитивним результатом для українських вболівальників. Іншими словами, пропоную Вашій увазі десять найяскравіших перемог українських клубів у різних турнірах під егідою УЄФА або національної федерації.

Це саме ті матчі, якими ми з найкращого боку демонструємо якість та рівень нашого футболу перед усією Європою. Ігри такого рівня не соромно транслювати на спортивних телеканалах європейських країн, а навіть навпаки - такі матчі можна з гордістю представляти європейським вболівальникам, з метою прославити український футбол.

Відразу хочу прояснити свою позицію та принцип свого вибору на користь того або іншого матчу. Мені цікава турнірна інтрига, тобто матч, який нічого на означає з точки зору турнірної інтриги, до вибірки потрапити не може, так як нічого яскравого та видатного у ньому немає. Не менше, а можливо, й більше, цікавих поєдинків провели наші команди в радянські часи, здобуваючи історичні перемоги, але я вирішив на даний час зупинитися на тих матчах, які були зіграні за останні двадцять років під жовто-блакитним прапором. Тож, почнемо з останнього десятого місця в ранжирі та, поступово, будемо просуватися до першого.

10 місце. Ліга Чемпіонів 1994/1995. 1 тур групового раунду. "Динамо" - "Спартак" 3:2. Ця гра відбулася 14 вересня 1994 року. Зустріч цих двох непримиренних суперників по чемпіонату Радянського Союзу стала їхньою першою офіційною грою з часів отримання незалежності. У першій половині 90-х років виступи київського "Динамо" в Лізі Чемпіонів були, м’яко кажучи, не найуспішнішими. До тих часів, коли "Динамо" почне проходити груповий раунд цього турніру та сягати півфіналу залишається ще кілька років. А поки, київські вболівальники мають вдовольнятися лише епізодичними успіхами в окремо взятих матчах євро кубків.

Перший тур Ліги Чемпіонів-1994/1995 приніс просто феєричну перемогу київському "Динамо", та ще й над московським "Спартаком". Перший тайм "Динамо" повністю провалило і перед перервою "горіло" 0:2, але, судячи з усього, в роздягальні тодішній тренер динамівців Йожеф Сабо зміг знайти потрібні слова, які позитивним чином подіяли на гравців та підсумковий рахунок на табло виявився на користь "Динамо" - 3:2.

Склад "Динамо" виглядав наступним чином: Шовковський, Лужний, Ващук, Леженцев, Шматоваленко (Хомін), Ковалець, Косовський, Скаченко (Ребров), Михайленко, Леоненко, Призетко

Перемогу "Динамо" забезпечили голи Леоненка на 48 та 76 хвилинах та Реброва - на 86 хвилині. На жаль, ця перемога виявилася єдиною для "Динамо" у тому сезоні, і кияни з останнього місця безславно вилетіли з Ліги Чемпіонів.

9 місце. Вища Ліга 2003/2004. 20 тур. "Шахтар" - "Динамо" 2:4. Чи не найяскравіший і видовищний матч української першості за всю історію. Відбувся від 10 квітня 2004 року у Донецьку на стадіоні "Олімпійський". "Шахтар" до того часу став повноцінним претендентом на золоті медалі чемпіонату і був головним та єдиним конкурентом київського "Динамо".

Рахунок у матчі відкрив "динамівець" Маріс Верпаковскіс на 17 хвилині зустрічі, а подвоїв перевагу Діого Рінкон на 35 хвилині. Здавалося, "Динамо" отримало вирішальну перевагу у матчі, але на останніх хвилинах першого тайму Маріуш Левандовськи своїм голом повертає інтригу, а вже на другій хвилині другого тайму Анатолій Тимощук вирівнює становище. Але гравці "Динамо" були серйозно налаштовані на перемогу і два голи Єрко Лєко на 61 хвилині та Флоріна Черната на 87-ій принесли феєричну перемогу київському клубу.

Склад "Шахтаря": Плетікоса, Стойкан, Попов, Пажин (Срна), Рац, Тимощук, Левандовськи, Бахарєв, Воробей, Вукіч (Зубов), Маріка, Брандао

Склад "Динамо": Шовковський, Лєко, Белькевич, Сабліч, Рінкон (Чернат), Гіоане, Гусєв (Бідненко), Верпаковскіс (Корнілєнко), Каддурі, Гавранчіч, Яценко

У підсумку у сезоні-2003/2004 "Динамо" зайняло перше місце, відірвавшись від другого "Шахтаря" всього на три очки, які вони й здобули у тому, за всіма показниками, вирішальному та визначальному матчі. У 2004 році "Шахтарем" керував німець Бернд Шустер, а київським клубом – Олексій Михайличенко.

8 місце. Кубок УЄФА 2008/2009. 1/8 фіналу. "Металіст" - "Динамо" 3:2. Матч 19 березня 2009 року у Харкові став другим у двоматчевому протистоянні "Динамо" та "Металіста" в 1/8 фіналу останнього Кубку УЄФА. У Києві "динамівці" здобули мінімальну перемогу над своїми співвітчизниками 1:0, і у Харкові були сповнені рішучості закріпити свою перевагу та пройти до чвертьфіналу.

Однак, сталося все не за сценарієм "Динамо". Рахунок відкрив Слюсар, тим самим вирівнявши ситуацію, а вже у другому таймі Жажа Коельо вивів "Металіст" вперед. Через деякий час Сабліч забив м'яч у ворота Горяїнова та встановив у матчі рахунок 2:1, який дозволив би "Динамо" пройти далі. Проте вже за хвилину Слюсар робить дубль та знову виводить харків’ян вперед. Все йшло до того, щоб "Динамо" завчасно залишить Кубок УЄФА, а чвертьфіналістом стане "Металіст", але автогол Березовчука на 78 хвилині зруйнував всі мрії харківських вболівальників.

Склад "Металіста": Горяїнов, Майдана, Обрадовіч, Гуйє, Бордіян (Березовчук), Валяєв (Зезе), Едмар, Слюсар, Асеведо, Девіч (Олійник), Жажа

Склад "Динамо": Богуш, Бетао, Сабліч, Михалик, Несмачний (Гусєв), Єрьоменко, Каддурі, Корреа (Нінковіч), Алієв, Кравець (Юссуф), Мілевський

У тому сезоні Динамо сягнуло півфіналу Кубку УЄФА, де їх з величезними зусиллями зупинив донецький "Шахтар". Біля керма "Металіста" у сезоні 2008/2009 перебував Мирон Маркевич, а київським клубом керував Юрій Сьомін.

7 місце. Ліга Чемпіонів 1997/1998. 3 тур групового раунду. "Динамо" - "Барселона" 3:0. Історична перемога Динамо, яку не можуть забути вже протягом 15 років, відбулася 22 жовтня 1997 року у Києві. Кияни непогано стартували у перших двох турах, набравши 4 очки, тим не менш, фаворитом матчу, безумовно, була "Барселона".

Такого погрому, який був спричинений іспанському гранду, не очікували навіть найбільш заядлі шанувальники "Динамо". Рахунок був відкритий вже на 6 хвилині матчу, відзначивився Ребров, Максимов ще у першому таймі подвоїв перевагу, а вже на 65 хвилині Калитвинцев встановив підсумковий рахунок в матчі.

Склад "Динамо": Шовковський, Лужний (Волосянко), Головко, Ващук, Дмитрулін, Калитвинцев, Косовський, Шевченко, Ребров, Гусін, Максимов (Михайленко)

Привів команду до перемоги Валерій Лобановський. У тому сезоні "Динамо" впевнено виграло групу, набравши 11 очок. Але у плей-офф "Динамо" нічого не змогло зробити проти туринського "Ювентуса".

6 місце. Кубок УЄФА 2008/2009. Чвертьфінал. "Динамо" - "ПСЖ" 3:0. Такий погром "динамівці" спричинили гравцям "ПСЖ" у матчі-відповіді чвертьфіналу Кубка УЄФА 2008/2009. Саме після перемоги над Металістом в 1/8 фіналу кияни мали помірятися силами з парижанами.

На щастя українських вболівальників, сили у "Динамо" виявилося більше, і після сухої нічиєї у Парижі "біло-сині" на своєму полі розбило "ПСЖ". Вже на 4 хвилині рахунок був відкритий влучним ударом Бангура по воротах Ландро, а на 16 хвилині голкіпер "ПСЖ" власноруч подвоїв перевагу "Динамо" своїм автоголом. У другому таймі київський хорват Вукоєвіч довів рахунок до крупного, але й тоді вже було зрозуміло, що шлях ПСЖ у цьогорічному Кубку УЄФА добігав кінця.

Склад "Динамо": Богуш, Бетао, Вукоєвіч, Сабліч, Алієв, Бангура (Корреа), Єрьоменко, Мілевський, Каддурі, Нінковіч (Гіоане), Юссуф (Несмачний)

Після сезону 2008/2009 російський тренер київського "Динамо" став улюбленцем київської публіки та вважається другим найкращим тренером Динамо за часи незалежності після Валерія Лобановського.

5 місце. Кубок УЄФА 2008/2009. Чвертьфінал. "Шахтар" - "Марсель" 2:0. На стадії чвертьфіналу Кубка УЄФА 2008/2009 відбулося франко-українське протистояння. У той час, коли "Динамо" розбиралося з "ПСЖ", донецький клуб ще більш впевнено пройшов "Марсель".

Звітна гра відбулася 9 квітня 2009 року у Донецьку. Перемогу "Шахтарю" забезпечили два голи Хюбшмана та Жадсона, які забивалися у першому та другому таймах відповідно. Здобута комфортна перемога "гірників" у першій зустрічі допомогла їм відчути себе фаворитами пари. У Марселі вони були більш розкутими та здобули перемогу з рахунком 2:1.

Склад "Шахтаря": П'ятов, Срна, Чигринський, Іщенко, Рац, Гай, Хюбшман, Ілсіньо (Вілліан), Жадсон, Фернандіньо (Левандовськи), Луїс Адріано (Гладкий)

Після підсумкової перемоги над "Марселем" донецькі футболісти у півфіналі обіграли київське "Динамо", а потім у фіналі обіграли німецький "Вердер".

4 місце. Ліга Чемпіонів 2010/2011. 1/8 фіналу. "Рома" - "Шахтар" 2:3. Перед відповідальним матчем плей-офф Ліги Чемпіонів вболівальники "Шахтаря" були вкрай збентежені та, можливо, навіть налякані. Справа у тому, що зимові збори 2011 року "гірники" начисто провалили. "Шахтар" програвав всім кому не лінь, навіть аравійському "Аль-Хілялю". Тим не менш, Мірча Луческу знав, що він робить і до чого готує свою команду.

16 лютого 2011 року гравці донецького "Шахтаря" вийшли на поле Стадіо "Олімпіко", щоб зіграти з італійською "Ромою". Перший гол забив Перотта та вивів "Рому" вперед, але вже через 2 хвилини Жадсон вирівняв становище, а ще до перерви Дуглас Коста та Луїс Адріано зробили рахунок 3:1 на користь донеччан. У другому таймі Менез зумів скоротити відставання "Роми", але врятувати гру італійці так і не змогли.

Склад "Шахтаря": П'ятов, Срна, Ракицький, Чигринський, Рац, Мхітарян (Віценець), Хюбшман, Коста (Едуардо), Жадсон (Тейшейра), Вілліан, Адріано

У підсумку "Шахтар" впевнено пройшов римський клуб, пізніше у Донецьку обігравши "Рому" 3:0. Але, до нещастя вболівальників, наступним суперником команди Мірчі Луческу виявилася "Барселона", з якою "гірники" нічого не змогли зробити.

3 місце. Кубок УЄФА 2008/2009. Півфінал. "Шахтар" - "Динамо" 2:1. Сезон-2008/2009 став найуспішнішим і найяскравішим для українського футболу. У півфіналі Кубка УЄФА вся Європа спостерігала за найпринциповішим українським дербі "Динамо" та "Шахтаря", у якому у підсумку сильнішими виявилися "гірники".

Вирішальний матч-відповідь непримиренних суперників проходив 7 травня 2009 року у Донецьку. У першому таймі рахунок відкрив Жадсон, але всі найцікавіші та драматичні події ми могли спостерігати у другій половині гри. Ісмаель Бангура спочатку зрівняв рахунок, а потім Ілсіньо на останніх хвилинах вирвав перемогу для донецької команди. У "динамівців" не залишалося ані часу, ані сил для того, щоб зрівняти рахунок у Донецьку.

Склад "Шахтаря": П'ятов, Срна, Чигринський, Іщенко, Рац, Хюбшман, Гай (Вілліан), Ілсіньо (Левандовськи), Фернандіньо, Жадсон, Адріано (Гладкий)

Склад "Динамо": Богуш, Бетао, Сабліч, Юссуф, Каддурі, Вукоєвіч, Єрьоменко (Корреа), Нінковіч, Алієв, Бангура, Мілевський

Багато у чому цей матч став вирішальним та визначальним. Саме у тому сезоні визначився новий флагман українського футболу, яким став донецький "Шахтар".

2 місце. Ліга Чемпіонів 1998/1999. Чвертьфінал. "Динамо" - "Реал" Мадрид 2:0. 17 березня 1999 року київське "Динамо" здобуло свою найяскравішу перемогу у Європі за часи незалежності. У матчі-відповіді чвертьфіналу Ліги Чемпіонів був обіграний не хто-небудь, а сам мадридський "Реал".

Після нічиєї 1:1 на "Сантьяго Бернабеу" "галактікос" сподівалися виправити ситуацію у другій грі. Але таким планам не судилося відбутися, своїм дублем у ворота голкіпера мадридців Іллгнера Андрій Шевченко вибив іспанського гранда з престижного турніру.

Склад "Динамо": Шовковський, Лужний, Головко, Ващук, Каладзе, Хацкевич, Гусін, Кардаш (Белькевич), Косовський (Яшкін), Шевченко, Ребров

Ця перемога дозволила киянам сягнути півфіналу Ліги Чемпіонів. Керував "Динамо" Валерій Лобановський. Лише менший досвід українських футболістів не дозволив у півфіналі здолати мюнхенську "Баварію".

1 місце. Кубок УЄФА 2008/2009. Фінал. "Шахтар" - "Вердер" 2:1 (ОТ). 20 травня 2009 року донецький Шахтар привіз у Донецьк перший європейський трофей для України. Фінал останнього Кубку УЄФА відбувся у Туреччині у Стамбулі на стадіоні "Шюкрю Сарачоглу". Фіналу передували локальні півфінали, в яких українські "Динамо" та "Шахтар" виявляли більш достойного поборотися за титул, а німецькі "Вердер" і "Гамбург" виявляли сильнішого між собою.

Основний час не виявив сильнішого, після голів Жадсона та Налдо рахунок був 1:1. Історичну для всього українського футболу перемогу Шахтар здобув завдяки голу Жадсона на 97 хвилині.

Склад "Шахтаря": П'ятов, Кучер, Фернандіньо, Жадсон (Дуляй), Ілсіньо (Гай), Адріано (Гладкий), Левандовськи, Вілліан, Рац, Чигринський, Срна

"Шахтар" вперше у своїй історії та вчетверте в історії всього українського футболу здобув європейський трофей. На жаль, Суперкубок проти "Барселони" здобутків для донецької команди не приніс.

Як на мене, саме ці 10 матчів були найяскравішими та найважливішими для українського футболу, але, разом з тим, є сподівання, що у найближчий час наші клуби сягнуть не менш значних висот. Тих висот, які будуть прославляти український футбол на всю Європу та світ ще довгі десятиріччя.

snfootball.net