Українська правда

Після приходу у "Мілан" Кларенс Зеєдорф готує революцію?

Сергей Шемшученко — 21 січня 2014, 13:17

16 січня 2014 року Кларенс Зеєдорф підписав контракт на два з половиною роки, ставши головним тренером "Мілана".

"Я не міг сказати "ні" президенту", - сказав Кларенс. Так він прокоментував закінчення його 22-річної кар’єри гравця для того, щоб взяти на себе роль наставника "россонері". Але, відверто кажучи, що б він не говорив на публіці, склалося враження, що Зеєдорф був не проти відмовити Сільвіо Берлусконі саме зараз, враховуючи плачевний стан міланської команди.

Голландцеві дістався напіврозібраний "Мілан", і він чітко розуміє, що навряд чи зможе змінити існуючий стан кардинальним чином. Водночас, саме йому на руку грає 20 очок відставання від лігочемпіонівського 3-го місця у Серії А. Адже його основним завданням до кінця сезону стане загальна оцінка становища команди, що розуміє і керівництво клубу, і вболівальники.

Влітку на колишню міланську "десятку" чекає серйозна робота з формування свого штабу. Особисті взаємини між Берлусконі та Зеєдорфом такі, що новому тренеру будуть надані не тільки наступні чотири місяці на "притирання". Йому також буде переданий карт-бланш у формуванні команди фахівців, які допомагатимуть йому до закінчення контракту у 2016 році.

Потрібно розуміти, що з приходом Зеєдорфа у "Мілані" настає нова ера, яка має серйозні відмінності від ери Аллегрі. По-перше, голландський наставник, безумовно, буде в змозі розраховувати на особисту довіру Берлусконі досить тривалий проміжок часу і не потребуватиме опіки чи заступництва з боку Галіані, як це було з Аллегрі. По-друге, Зеєдорф має прямий доступ до "тіла" президента, регулярно розділяючи з тим трапези, тому всі свої думки та ідеї, а також проблеми у команді, він зможе доносити до дона Сільвіо.

Тісний зв’язок між колишнім гравцем, а сьогодні вже тренером "Мілана" та його президентом такий, що там ніколи не буде місця посередникам, як це було у часи Массіміліано Аллегрі. І той факт, що в якості наступника колишнього алленаторе "червоно-чорних" із самого початку планувався саме голландський футболіст, який не має досвіду тренерської роботи, лише підтверджує величезний кредит довіри, яким буде володіти Кларенс.

Спочатку Зеєдорф мав приступити до цієї роботи тільки влітку, про що і було сказано у вже підписаному попередньому контракті. Проте катастрофічна нездатність Аллегрі хоч якось стабілізувати гру команди прискорила підписання угоди з новим наставником. І цей факт має для нього дві сторони. З одного боку молодому тренеру доведеться в екстреному режимі знайомитися з командою та притиратися до гравців по ходу сезону. Але з іншого - до кінця чемпіонату він може у бойових умовах Серії А та Ліги Чемпіонів випробувати свої тактичні задумки та вдосталь експериментувати. До наступного сезону за результат однак ніхто не спитає.

Новий тренер уже заявив, наскільки він радий перспективі повернутися назад у команду, якій віддав чимало років життя в якості гравця, і де зміг знову возз’єднатися із сімома колишніми товаришами по команді. Проте вже встиг попередити, що його нові плани будуть включати зміни навіть для цих партнерів, і саме для проведення таких кардинальних реформ після тривалого застою його і запросив Берлусконі.

Напевно, однією зі схем, яку не може не випробувати у своїй команді новий тренер, стане знаменита схема "ялинка", за якої сам Зеєдорф успішно грав у "Мілані" під керівництвом Карло Анчелотті. У такій схемі дуже логічним бачиться розміщення Кака та Кейсуке Хонда під Маріо Балотеллі (за часів Зеєдорфа роль цього вістря виконував Андрій Шевченко).

Тим не менше, вважається, що новий наставник "Мілана" захоплений ідеєю трансформації класичної "ялинки" з 4-2-1-2-1 в 4-2-3-1. За цією схемою Зеєдорф планує використовувати Джампаоло Пацціні в якості "наконечника", а Балотеллі займе місце у центрі під ним, Кака ж і Хонда будуть виконувати широкий спектр атакуючих дій, віддзеркалюючи один одного.

Але найголовніша позиційна революція очікує колишнього товариша по команді Кака, атакуюча позиція якого перестане бути недоторканною. В останні свої дні у ролі гравця "россонері" голландець був явно незадоволений вимогою Аллегрі виконувати роль класичного півзахисника. Така позиція, за словами самого гравця, зв’язувала й обмежувала його дії. Кларенс чітко давав зрозуміти, що йому більше до душі позиція атакуючого хава, яку він займав при Анчелотті. Але то був Зеєдорф-гравець.

Зеєдорф-тренер бачить свого колишнього партнера, а тепер нинішнього підопічного Кака, який також полюбляє грати на атаку, у дещо іншій якості. За задумом тренера, на бразильця будуть покладені функції побудови атак з глибини, а також участь в оборонних діях команди, чого раніше від нього ніхто не вимагав. Вимоги активної гри без м'яча будуть також пред’явлені іншому атакуючому хавбеку - Кейсуке Хонда.

Красива гра займає високе місце у баченні футболу й ігрових пріоритетах нового тренера італійської команди, проте катастрофічна потреба у досягненні результатів може вийти на перше місце. Можна припустити, що у кращій ситуації Кака продовжив би займати найбільш комфортне для нього місце у нападі, проте у сьогоднішній ситуації саме він може стати тим гравцем, від якого буде вимагатися позиційна перекваліфікація в ім’я перемог оновленого "Мілана".

Так чи інакше, а з Кларенсом Зеєдорфом у "Мілані" почнеться нова ера. Чи буде вона золотою - подивимося. Але є сподівання, що "Мілана", який був ще буквально вчора, ми вже точно не побачимо.