Українська правда

Суперники українських клубів у єврокубках. Знайомтесь, мадридський Реал

Сергей Шемшученко — 14 вересня 2015, 13:42

Чемпіон продовжує знайомити своїх читачів із суперниками українських клубів у єврокубках. На черзі - суперник донецького Шахтаря у 1-му турі групового етапу Ліги Чемпіонів - мадридський Реал.

Реал: історія та назва

Офіційною датою заснування Реалу вважається 6 березня 1902 року. Тоді братами Падросом і Хуліаном Паласіосами був заснований Madrid Football Club. Проте, починалося все з команди Sky Football Club, яке була заснована студентами Institucion Libre de Ensenanza у 1897 році. Саме цей колектив очолював свого часу Хуліан Паласіос, і з нього основна частина гравців пішла за тренером до новоствореного клубу.

У 1902 році команда вперше взяла участь у першому іспанському чемпіонаті, у якому також виступали Барселона, Еспаньол і збірна Біскайї, яку фактично можна вважати нинішнім Атлетиком. Саме у межах цього турніру відбулася перша зустріч Реалу з Барселоною, яка завершилася поразкою команди з Мадриду.

Першим офіційним титулом Реала вважається Кубок Іспанії, який "вершкові" здобули у 1905 році, перегравши у фіналі Атлетик. Після цього мадридці чотири рази поспіль вигравали турнір, за що 29 червня 1920 року Король Альфонсо XIII наділив команду статусом королівської, що з іспанської мови і звучить як "Реал". Таким чином, з того часу команда і називається "Реал Мадрид".

Додамо, що першим міжнародним дебютом команди вважається 23 жовтня 1905 року, коли Реал зустрівся з французькою командою Галліа, завершивши матч з нічийним рахунком - 1:1. А вперше команда виїхала за кордон у 1920 році, коли у межах свого першого туру провела в Італії п'ять поєдинків.

Також саме Реал, який виграв іспанську першість у 1954/55 роках, став першим клубом з Іспанії, який взяв участь у новоствореному Кубку європейських чемпіонів. З того часу Реал став постійним учасником європейських змагань, вперше залишившись без єврокубків лише у 1970 році. А перший європейський трофей клубу підкорився у 1956 році, коли мадридці у фіналі у Парижі переграли Реймс з рахунком 4:3.

Реал: форма та стадіон

У сезоні-2015/16 домашнім комплектом форми Реала традиційно будуть білі футболки, а також білі шорти та гетри, з нестандартним шрифтом нанесення прізвищ футболістів та їх номерів. Що стосується виїзного комплекту, то він виконаний у сірому кольорі з жовтими смугами. Шорти будуть темно-сірого кольору з жовтими смугами, а гетри - світло-сірими. У третьому комплекті використовуються синій і темно синій кольори.

Домашнім стадіоном Реала є Сантьяго Бернабеу. Арена отримала свою назву на честь президента клубу 1943-1975 років, який і був ініціатором будівництва нового стадіону для клубу. Відкрито Сантьяго Бернабеу було 14 грудня 1947 року, а суперником Реала у матчі-відкритті став португальський Белененсеш, який ту гру програв - 1:3.

Зазначимо, що розміри поля на Сантьяго Бернабеу - 107 x 72 метри, а кількість глядачів, яку може прийняти арена, дорівнює 85 044. Стадіон Реала свого часу приймав фінал чемпіонату Європи 1964 року, а також фінал Ліги Чемпіонів 2010 року. Додамо, що у 2007 році Сантьяго Бернабеу було присвоєно статус елітного футбольного стадіону УЄФА.

Реал: виступи у єврокубках

Мадридський клуб у 42 сезонах брав участь у турнірах під егідою УЄФА. Як було наголошено вище, перший європейський титул команда виборола у 1956 році році, при чому мадридці також виграли наступні чотири розіграші Кубку європейських чемпіонів, а у фіналі останнього з них познущалися над німецьким Айнтрахтом - 7:3.

Всього в активі мадридського клубу десять кубків європейських чемпіонів / Ліги чемпіонів (1956, 1957, 1958, 1959, 1960, 1966, 1998, 2000, 2002, 2014), а у сезонах 1962, 1964, 1981 років Реал ставав фіналістом турніру. У минулому сезоні команда з Мадрида дійшла до півфіналу розіграшу Ліги Чемпіонів, де за сумою двох поєдинків поступилася туринському Ювентусу.

Є у "вершкових" дві перемоги у Кубку УЄФА - 1985, 1986 років. Також команді підкорився у 1971 та 1983 роках Кубок кубків, а також Суперкубок УЄФА - 2002, 2014 роки.

Реал: взаємовідносини з українськими командами

У 12-ти матчах з українськими клубами Реал здобув п'ять перемог при шести нічиїх і всього одній поразці. Перший візит іспанського клубу в Україну відбувся у 1973 році, коли в Одесі "вершкові" зіграли у безгольову нічию з Динамо.

Ще одне пам'ятне протистояння відбулося у 1985 році, коли на стадії 1/16 фіналу Кубку УЄФА Чорноморець на виїзді програв з рахунком 2:1, а одеська зустріч завершилася без забитих голів. У 1999 році в 1/4 фіналу Ліги Чемпіонів київське Динамо на виїзді зіграло з Реалом внічию - 1:1, а у домашньому матчі здобуло перемогу - 2:0 (дублем відзначився Андрій Шевченко).

Також Динамо грало з Реалом у другому груповому етапі сезону-2000/01. Поєдинок у Києві завершився перемогою Реала 2:1, а у Мадриді суперники розписали мирову - 2:2. Знову на стадії групового етапу Реал зустрівся з Динамо в 2004 році, коли гру на виїзді кияни програли з рахунком 0:1, а домашній поєдинок завершився з нічийним результатом - 2:2.

Остання зустріч Реала з українським клубом відбулася у 2006 році, коли знову ж таки на груповій стадії "Галактікос" знищили вдома Динамо - 5:1, а виїзну гру завершили нічиєю - 2:2.

Із Шахтарем Реал ще ніколи не зустрічався.

Реал: тренер

Головний тренер мадридського Реала - Рафаель Бенітес. 55-річний іспанський фахівець став біля керма Реала влітку 2015 року, підписавши з кубом трирічний контракт. У Бенітеса вже є досвід робити з "вершковими" - у сезоні-1993/94 він працював асистентом головного тренера команди, а також тренував другу команду Реалу - Кастілью. Також в Іспанії фахівець очолював Вальядолід, Осасуну, Тенеріфе та Валенсію.

Окрім того, Бенітес встиг попрацювати з англійськими Ліверпулем, з яким виграв Лігу Чемпіонів у 2005 році, а також Суперкубок УЄФА, і з Челсі, яке у 2013 році під його керівництвом виграло Лігу Європи. Є у Бенітеса досвід роботи і з італійськими Інтером, з яким він виграв клубний Чемпіонат світу у 2010 році, та Наполі. Саме з неаполітанського клубу Бенітес перейшов до Реала.

Реал: склад і лідери

Описувати склад Реала немає жодного сенсу, адже всі гравці клубу - зірки світового футболу: Кріштіану Роналду, Гарет Бейл, Тоні Кроос, Хамес Родрігес, Карім Бензема, Серхіо Рамос, Лука Модрич - кожен з цих гравців є лідером не лише у клубі, але й у своїх збірних, тому не потребує особливого представлення.

Додамо, що у літнє міжсезоння Реал продав до складу Порту одного із символів клубу - Ікера Касільяса. Також мадридці відпустили Самі Хедіру та Чічаріто, а їм на заміну придбали бразильців Даніло та Каземіро.

Реал - Шахтар: букмекери

Букмекерські контори не вірять у те, що Шахтар зможе вивезти хоча б нічию з Бернабеу. Коефіцієнт на перемогу Реала дорівнює 1.12, в той час, як на Шахтар пропонується 15.0, а нічия оцінюється коефіцієном 7.50.

Додамо, що букмекери також не вірять у те, що "гірники" зможуть вийти у плей-офф, пропонуючи коефіцієнт 3.75, в той час, як вихід до наступного кола Реала оцінюється в 1.02, а ПСЖ - 1.14.

Прогноз від Чемпіона

Шахтар, незважаючи на всі заяви гравців про бажання перемогти Реал і т. д., взявши у цій грі хоча б одне очко, навіть перевиконає завдання. Адже Реал в останніх матчах показує результативний футбол, забивши у поєдинках з Бетісом та Еспаньолом 11 м'ячів і не пропустивши жодного. Наш прогноз - перемога Реала у два м'ячі.