Українська правда

Мадрид - на сьомому небі. Барселона - Реал. Огляд західноєвропейської преси

Сергей Шемшученко — 4 квітня 2016, 12:26

Цей матч часто називають центральною грою усього європейського футбольного простору. Протистояння Мадрида та Каталонії зібрало рекордну кількість уболівальників для поточного клубного сезону у Старому Світі. "Нову Землю" відвідали 99 з гаком тисяч уболівальників. І майже всі вони були вельми розчаровані результатом зусиль своїх улюбленців.

Чемпіон не лишається осторонь провідної події вік-енду, що минув. Вашій увазі – огляд провідних ЗМІ Західної Європи.

Щоденна спортивна газета Іспанії Marca, центральний офіс якої розташований у Мадриді, має репутацію "прореалівського" видання. Кореспонденти цього видання прогнозовано захоплюються грою "галактікос". ЗМІ віддає належне тренерському штабу "вершкових" і відзначає гру одного з гравців столичного клубу. І це - не Роналду!

"Після Ель-Класіко Реал опиняється на сьомому небі. Хоча відразу після гри, серед іншого, можна говорити про дурнувату червону картку Серхіо Рамоса, команда може торжествувати, Кріштіану Роналду купається у славі, а перемоги Барселони на трьох фронтах хоч трохи, але поставлені під загрозу.

Найбільш показовим є той факт, що у той час як каталонський клуб закінчив безпрограшну серію, Мадрид тільки починає свою. І є надія, що гравці можуть продовжити свято у Лізі Чемпіонів. Зінедін Зідан врахував помилки попередника Рафаеля Бенітеса, яких той припустився у Класіко.

Що змінилося для Реала від 0:4 на Бернабеу до 2:1 на Камп Ноу? Один гравець, Каземіро, приміряв на себе мантію невидимого героя, на одну ніч побувавши ключовим виконавцем для своєї команди. Бразилець додав Реалу необхідного балансу у центрі поля. Рафаель Бенітес не ризикнув поставити хавбека у стартовому складі у листопаді, і цю тактичну хибу Зідан відмовився сприймати як належне, бо ж новий наставник зрозумів, що для перемоги над Барселоною потрібно враховувати не тільки атакуючу міць свого колективу", - зазначає видання.

Світлина realmadrid.com

Інший продукт групи іспанських ЗМІ, Football Espana, згадує не тільки про тренерський геній екс-гравця Ювентуса, а й сварить одного із "сенаторів" Реала.

"Зідан склав тест Класіко. Серед іншого, цей факт було підтверджено тактичною грамотністю, дисциплінованістю та високою продуктивністю десяти з 11-ти гравців Реала. Проте зусилля команди могли легко пропасти даром, коли Серхіо Рамос, здавалося, одержимий своїми цілями, ледь не саботував потуги своїх партнерів. Будучи на "голці", з непотрібною жовтою карткою, він виглядав на полі гравцем, сповненим рішучості побачити, як далеко він може зайти у своєму хуліганстві проти гравців Барселони та випробовував терпіння арбітра, не зважаючи на високий ризик побачити перед собою червоне світло.

Зідану не звикати до Ель-Класіко, однак це був його перший матч в якості боса лави запасних "бланкос". Його рішення про вихід на поле Каземіро говорить про відмінне чуття наставника гостей. Зінедін не був на полі, проте, мабуть, це один з найкращих його "виступів". Звичайно, гра була виграна за рахунок не тільки цього рішення. Француз мав чіткий план гри, якого його підопічні неухильно дотримувалися. Розуміючи, наскільки потужною силою в атаці володіє Барселона, "бланкос" віддали господарям належне, засвідчивши велику повагу. Мадрид показав майстер-клас у контртакуючому футболі, а головне - Зідан врахував помилки попередника", - повідомляє оглядач.

Через секунду Бензема зрівняє рахунок. Світлина realmadrid.com

Британське видання FourFourTwo присвятило матчу Прімери окрему колонку, у якій викладає своє бачення аналізу гри й, серед іншого, намагається розібрати помилки наставника господарів, аналізуючи невдалі рішення екс-тренера італійської Роми. Крім того, світлою плямою у грі каталонців, британці називають Жерара Піке, порівнюючи колишнього захисника Манчестер Юнайтед із легендою "блаугранас".

"Луїс Енріке обрав не найкращий варіант ведення гри з перших хвилин. Протягом першої години матчу, Жорді Альба, вочевидь, був куди більш стриманим у рухах, ніж зазвичай, уникаючи звичних для нього походів уперед і залишаючи лівий фланг Неймару й Іньєсті, які по черзі мали справлятися із завданнями на цьому краю самотужки.

Форвард Ліонель Мессі не зайняв звичну стартову позицію на правому фланзі та був твердо зосереджений на грі у середині поля, працюючи як "плавучий півзахисник", іноді "сідаючи" настільки глибоко, що аргентинець опинявся поруч із Серхіо Бускетсом. Луїс Суарес рухався по всій лінії атаки, маневруючи між центральними захисниками та "повертаючи" вправо, де було б звично бачити саме Мессі.

Важлива роль Піке в обороні Барселони стала ще більш очевидною по закінченні цього матчу. У першій половині поєдинку Жерар випромінював спокій, регулярно розчаровуючи Кріштіану Роналду якісним читанням його гри. Коли ж нападники Мадрида почали проривати оборонні редути господарів після перерви частіше, він став грати з Карімом Бензема ще більш компактно. Такі дії Піке вельми нагадували якості іншого центрбека Барселони, мова про Карлеса Пуйоля", - пояснює видання.

Кріштіану Роналду забив вирішальний гол. Світлина realmadrid.com

Інший ресурс, штаб-квартира якого знаходиться в Лондоні, Goal, закликає не драматизувати ситуацію для Барселони.

"Барселона була би "бита" рано чи пізно. Поразка в Ель-Класіко від вічного ворога Реала буде дошкульною для гравців, уболівальників і всіх інших осіб, які переживають за каталонський клуб, але вона не може бути аж настільки поганою річчю.

Перемога у Прімері Барселоною втрачена не буде. За останні сім ігор каталонці заробили непоганий гандикап, і нині команда Луїса Енріке відірвалася на шість очок від Атлетико та на сім від Реала, і такий відрив говорить сам за себе. Тому набагато більш болісною могла б бути поразка у фіналі Кубку Іспанії проти Севільї чи невдача у грі плей-офф Ліги Чемпіонів проти Атлетико на Камп Ноу у вівторок ввечері", - резонно підкреслює ресурс.