Українська правда

Шахтар – як крейсер, Зоря – як острів невезіння. Огляд зарубіжної преси

Сергей Шемшученко — 4 листопада 2016, 16:00

Українські клуби провели чергові матчі в другому за престижністю європейському клубному турнірі. Луганська Зоря не змогла переграти представника Нідерландів Фейєноордом й здобути першу перемогу в турнірі й у другому поєдинку команд в Одесі.

Колектив Юрія Вернидуба зіграв унічию. А от Шахтар, не докладаючи надзвичайних зусиль, досяг другої перемоги в протистоянні з бельгійським Гентом – цього разу з перевагою в два м’ячі. Чемпіон звернувся до публікацій бельгійських та нідерландських ЗМІ, які дали свою оцінку баталіям, які відбулися напередодні.

Кореспондент бельгійського суто футбольного видання Voetbalkrant вважає, що злам у гру вніс перший м’яч Шахтаря, й саме цей момент був ключовим у матчі. "…Гості з України показали багато з тих футбольних рис, які вражали. Проте головне все ж в іншому. Дуже схоже, що Гент програв цей матч багато в чому сам. Після перерви Шахтар був нестримним. Гол Фреда взагалі викликає захоплення… В цей вечір усе було проти Гента, починаючи з пенальті. Це важка поразка. Здавалось би, про кращий початок матчу й мріяти було не можна – по закінченні всього 20-ти секунд господарі були попереду... Якщо говорити про перші півгодини, то скоріше "пахло" рахунком 2:0, аніж 1:1, тому що господарі дуже впевнено контролювали гру. Гент атакував, але при цьому не боявся відповіді з боку Шахтаря. Все це було можливим завдяки гарній взаємодії усіх ліній… А потім – наче світ перевернувся… З легкою подачею не впорався Якоб Рінне, а Рамі Гершон сфолив… Пенальті реалізував Марлос, і цей м’яч все змінив. Раптово рахунок став уже 1:3, й змінити щось було запізно…"

Журналісти іншого бельгійського ЗМІ спортивної спеціалізації Sporza, схоже, були шоковані деякими складовими в грі свого клубу. "…Гент відмінно стартував проти українців, але впав як дім з паперу після першої половини матчу. Після 90-та хвилин цього спектаклю вердикт для господарів невтішний – це 3:5. Шахтар впевнені лідирує, Гент падає на третю позицію. Ще до того, як суперники почали боротися по-справжньому, на табло вже відображався забитий м’яч. Навіс Мозеса Сімона головою замкнув Каліфа Кулібалі. Після цієї події ми стали свідками відрізку довжиною в півгодини, коли Гент домінував на полі й міг подвоювати перевагу. Проте, як і два тижні тому, щось пішло не так. Голкіпер Рінне, який пропускав останні два матчі, припустився помилки в простій ситуації, коли втратив м’яча, ніби в нього в руках опинилася гаряча картопля, після чого Рамі Гершон здійснив непотрібний фол, який призвів до пенальті. Марлос був точним. Наступні вісім хвилин ознаменували перехід від поганого до найгіршого. Спочатку Тайсон реалізував динамічну атаку гостей, і вивів Шахтар уперед, а перед самісінькою перервою Тарас Степаненко зробив перевагу Шахтаря вже подвійною. Український клуб продовжує летіти вперед зі швидкістю, яка притаманна крейсерам…"

Аналітики нідерландського футбольного ресурсу Voetbal International роблять наголос не тільки на помилці захисника своєї команди (яку вважають ключовим фактором того, що матч пройшов саме за таким сценарієм), а й відзначають, що Зорі багато в чому не пощастило. "…Драма Боттегіна ламає Фейеноорд в Одесі. Гості повинні бути задоволені таким підсумком матчу, яким є результат виїзного матчу з луганською Зорею. На 43-й хвилин Ерік Боттегін підвів свою команду. Вочевидь, захисник зрозумів, що це він був відповідальний за такий вечір Фейєноорда в Одесі – все було написано в нього на обличчі, проте було вже пізно. Чорнило в записнику судді Якоба Келета було майже сухим, коли ім’я Боттегіна ним було "відзначено" вдруге. Гості були покарані за гру рукою в штрафному майданчику, хоча захисник стверджує, що це було неправильне рішення й що м'яч потрапив йому в обличчя. Оскільки це сталося в карній зоні, данський арбітр вказав на точку. Зоря докладала усіх зусиль, щоби здолати цей, шлях до першого успіху в Лізі Європи, проте крім того, що господарі нерідко були непереконливі на завершальній стадії, їм ще й не щастило. Роттердам показав не кращу свою гру, проте мав відносно безтурботний вечір. Гол Ніколая Йоргенсена є додатковим приводом для оптимізму – нападник зіграв сильний матч…"

Інший голландський спортивний сайт, Sportnieuws, робить припущення, що команда гостей повірила в перемогу надто рано. "…Фейєноорд зумів уберегти свої ворота на замку й уник поразки, граючи в меншості. Здавалося, роттердамська команда надійно захопила перевагу в свої руки, проте через кілька хвилин все перевернулось з ніг на голову. Ерік Боттегін відіграв провідну роль в тому, що сталося саме так. Бразильський захисник Фейєноорда привіз пенальті й заробив червону картку… Після голу нашого данця Зоря, таке враження, була підкорена. Рахунок 0:2, як видавалося, значно ближче, ніж щось погане. Втім, не варто забувати, що футбол не пробачає помилок. В другій половині господарі були ближчими до перемоги, проте вдача була на стороні Фейєноорда. Однак і гості могли сподіватися на взяття воріт суперника навіть у меншості…"