Українська правда

Ліга Європи. 1/2 фіналу. Аякс - Ліон 4:1. Аякс - за крок від першого фіналу єврокубка за 21 рік

Сергей Шемшученко — 3 травня 2017, 21:47

Аякс розгромив Ліон у першому матчі 1/2 фіналу Ліги Європи сезону-2016/17 з рахунком 4:1. Таким чином, амстердамці можуть вийти у фінал єврокубка вперше з 1996 року. Тоді вони у серії пенальті поступилися туринському Ювентусу. 21 рік "синів Бога" не було у вирішальних матчах європейських клубних турнірів. І ось тепер через тиждень їм потрібно не програти у Франції більше, ніж у два м'ячі, шоб нарешті дістатися до фіналу.

До звітного протистояння фаворитом підходив Ліон. Все ж, Аякс залишив за бортом слабших суперників. При всій повазі до Копенгагена, Легії та Шальке. А от "олімпійці" вибили Рому та Бешикташ, а також просто знищили АЗ. До Манчестер Юнайтед і його шансів на перемогу Ліону було далеко, але саме цей клуб називали другим фіналістом турніру.

Світлина взята з УЄФА

Як виявилося, даремно! Початок матчу виявився нецікавим. Команди по черзі захоплювали ініціативу. У певний момент здалося, що сьогодні буде нудний поєдинок. Час від часу намагався створити моменти Ліон, однак воротар Онана впіймав кураж з перших же хвилин. А потім стався гол. Зієш чудово подав зі штрафного, а Траоре точно головою підправив м'яч у дальній кут.

З цієї хвилини в обороні "олімпійців" почали відбуватися "дива". Не завершувалися вони до останньої хвилини. 16 ударів у ствір воріт у господарів: цей показник говорить сам за себе. на 34-й хвилині Аякс подвоїв рахунок. Антоні Лопеш не дуже вдало виніс м'яч від воріт, Траоре скинув головою точно на хід Дольбергу, який вийшов віч-на-віч з голкіпером і пробив точно у дальній кут.

Амстердамці повинні були забити третій м'яч ще до перерви. Коли Юнес вискочив на ворота та намагався пробити у ближній кут метрів з десяти. Лопеш врятував. А от на старті другого тайму і воротар нічого не зміг протиставити удару того ж таки Юнеса після провалу у захисті. Дьяхабі спробував винести м'яч, але зробив це вже за лінією воріт, що чітко побачили судді, зафіксувавши взяття воріт.

Не можна сказати, що у Ліона не було моментів. Проте їм не вистачало посмішки пані Фортуни, або ж просто надзвичайно вдало діяв Онана. Андре то справлявся з подачами зі штрафних, то відбивав удари Фекіра, Вальбуена, Геззаля й інших. Але і він нічого не зміг зробити з ударом Вальбуена на 66-й хвилині.

Світлина взята з УЄФА

В очах ліонців почала жевріти надія. До того ж, буквально у наступній атаці Фекіра вивели один на один з Онана. Форвард точно у воротаря пробив, від якого м'яч на кутовий полетів. А так би рахунок став 3:2, і невідомо, що було б далі. Натомість, французька команда отримала гол у свої ворота. Чергова чудова комбінація господарів завершилася точним прострілом Зієша на Траоре. Антоні Лопешу залишалося тільки висловити оборонцям все, що він про них думає.

Не змінив нічого на полі і вихід Ляказетта, який мав ушкодження та не був готовий грати весь матч. Брюно Женезьо за рахунку 1:4 просто нікуди було діватися. Александр у підсумку пробив одного разу - повз ворота у компенсований час. Водночас, Аякс не зупинявся, і нічого б дивного не було, якби підсумковий рахунок зустрічі був 5:1 чи 6:1. Гості можуть подякувати Антоні Лопешу, який усі подальші спроби "синів Бога" відбив.

Отож, 4:1 - Ліон зазнав краху на Амстердам-Арені. І тепер "олімпійцям" потрібно загадати матч проти нідерландського АЗ (тоді вони виграли 7:1), щоб отримати шанс на участь у фіналі Ліги Європи.