Головне

НХЛ. Піттсбург виграв у Сан-Хосе і став володарем Кубка Стенлі. ФОТОТЕПОРТАЖ

13.06.2016 09:30 2574 0
НХЛ. Піттсбург виграв у Сан-Хосе і став володарем Кубка Стенлі. ФОТОТЕПОРТАЖ

Усі свтілини з nhl.com

Довгий, часом болісний шлях Піттсбург Пінгвінз завершився тріумфом. У неділю команда завоювала Кубок Стенлі, здобувши перемогу з рахунком 3:1 над Сан-Хосе Шаркс у матчі №6 фіналу, який відбувся на арені SAP Center у Сан-Хосе.

Сім років тому вони виграли його попередній раз. Це їхній четвертий титул (1991, 1992 2009 і 2016).

Таку кінцівку складно було уявити на початку сезону, коли справи у Піттсбурга йшли погано, і команда 12 грудня замінила тренера Майка Джонстона на Майка Саллівана.

Це призвело до перестановок у складі по ходу сезону, і до несподіваної перемоги у плей-офф. Піттсбург став шостою командою, яка виграла Кубок Стенлі, змінивши тренера у регулярному сезоні.

"Подивіться на команду, скільки у ній нових гравців. Ми домоглися унікального результату", - сказав капітан Піттсбурга Сідні Кросбі, якому вручили Приз Конна Смайта, визнавши його найціннішим гравцем плей-офф 2016 року.

"Кістяк у нас залишався незмінним протягом декількох років, ми довіряємо один одному. Але подивіться на тих, хто прийшов, на молодь, на тих, хто з'явився у нас в результаті обмінів. Я вважаю, що команда повинна бути справді особливою, щоб вона змогла так швидко зігратися, повірити один в одного", - додав він.

Ця віра допомогла їм домогтися серйозної переваги у фіналі Кубку Стенлі, де Піттсбург перегравав Шаркс у всьому. Сан-Хосе вперше за 25 років свого існування дійшов до фіналу, де зумів вести в рахунку лише протягом 49:15 із 374: 53 загального ігрового часу.

"Ми мало створювали", - сказав капітан Шаркс Джо Павелскі. "І не досить добре грали. Складно зараз вказати на якусь одну причину. Ми повинні були показати свій найкращий хокей, а цього не сталося".

Пінгвінз відкривали рахунок у п'яти іграх із шести, в тому числі і в неділю, коли захисник Брайан Думулін реалізував більшість о 8:16 в першому періоді. Потім вони "душили" суперника, який вибивався з сил, намагаючись зрівняти рахунок.

Піттсбург вигравав 2:1 після двох періодів, і Шаркс треба було забити мінімум дві шайби, щоб продовжити свій сезон. Але вони змогли тільки два рази кинути по воротах.

Допомогло команді і те, що у них був воротар-початківець Метт Мюррей. Він стояв скелею, якщо в обороні з'являлися пробоїни. У неділю він відбив 18 кидків. Він виграв всі шість матчів після поразок у цьому плей-офф (6-0), пропускаючи у них у середньому 1,63 шайби і відбиваючи 93,6% кидків (дані Elias Sports Bureau).

Захисник Кріс Летанг забив переможний гол о 7:46 у другому періоді з передачі Кросбі, пробивши голкіпера Мартіна Джонса з гострого кута. Джонс парирував 24 кидки у матчі №6. У матчі №5 він відбив 44, і Шаркс перемогли 4: 2, перешкодивши Пінгвінз вперше завоювати Кубок Стенлі на своєму льоду.

Гол Летанг став переможним у матчі й у серії. У всіх інших переможних шайбах Летанг відзначився гольовими передачами та став четвертим гравцем в історії ліги, якому вдалося докласти руку до всіх чотирьох переможним голів у фіналі (Мілт Шмідт - 1941, Бостон Брюїнз; Жан Беліво - 1965, Монреаль Канадієнс; Вейн Гретцкі - 1987, Едмонтон Ойлерз).

Усі хокеїсти Піттсбурга надовго запам'ятають цей плей-офф, у якому вони обіграли Нью-Йорк Рейнджерс, Вашингтон Кепіталз, Тампа-Бей Лайтнінг і Шаркс. "Хіба може бути щось краще цього?" - сказав нападник Філ Кессел, найкращий снайпер і бомбардир Піттсбурга (10 + 12). "Ти мрієш про Кубок Стенлі, заради цього ти граєш", - додав він.

За матеріалами nhl.com

Національна хокейна ліга-2015/16

Кубок Стенлі

Фінальна серія

13 червня

Сан-Хосе - Піттсбург 1:3 (0:1, 1:1, 0:1)

0:1 - Дюмоулін (Шульц, Куніц) - 8:16 ГБ
1:1 - Кутюр (Карлссон, Бьорнс) - 26:27
1:2 - Летанг (Кросбі, Ширі) - 27:46
1:3 - Хьорнквіст (Кросбі) - 58:58
Воротарі: М. Джонс  -  М. Мюррей

Рахунок у серії - 2:4

Переможний склад Піттсбурга:

 
Коментарі ()